1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Ποια είναι η κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
Ποια είναι η κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;

Ποια είναι η κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;

0

Το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), έχοντας ως γνώμονά του την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τα οφέλη που αυτό μπορεί να προσφέρει μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης, παρουσίασε χθες την Έκθεση Κατάστασης Περιβάλλοντος 2018 (ΕΚΠ 2018) στο Μέγαρο Μουσικής, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ερευνητικά κέντρα και μελετητικές εταιρείες.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η παρούσα έκθεση αποτελεί την 4η Έκθεση Κατάστασης Περιβάλλοντος της Ελλάδας, και αποτελεί μια ολοκληρωμένη συνοπτική παρουσίαση των εξελίξεων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι βασικοί τομείς του περιβάλλοντος. Είναι η πρώτη μετά το 2013, έτος όπου δημοσιεύθηκε η τελευταία Εθνική Έκθεση για την Κατάσταση Περιβάλλοντος για την περίοδο 2008-2011.

Στην ΕΚΠ 2018 περιλαμβάνονται λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της ποιότητας της ατμόσφαιρας, του θορύβου, της φύσης, των υδάτων, των αποβλήτων και των οριζόντιων περιβαλλοντικών θεμάτων, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, παρέχοντας σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μια αντικειμενική βάση στοιχείων και πληροφοριών.

H πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΠΑΑ, Ζωή Βροντίση, παρουσιάζοντας την έκθεση ανέφερε «Η έκθεση 2018 παρουσιάζει τις εξελίξεις και τις προκλήσεις του περιβάλλοντος. Η έκθεση περιγράφει την μείωση την εκπομπής άνθρακα και την μετάβαση σε μία περίοδο με μειωμένες εκπομπές αερίου». Η ίδια ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ικανοποιητική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των οικοσυστημάτων μας. «Λόγω των αποβλήτων και των παράνομων χωματερών η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα.  Πρέπει να περάσει στην πράξη η αξιοποίηση των απορριμάτων» σχολίασε.

H προέδρος του ΔΣ του ΕΚΠΑΑ, Ζωή Βροντίση, κατά την ομιλία της

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στα πλαίσια της παρουσίασης, δήλωσε «Η έκθεση αποτελεί μία άρτια περιγραφή του περιβάλλοντος. Κάτι που έλλειπε. Η ύπαρξη αξιόπιστων δεδομένων κι αναφορών είναι κάτι που χρειαζόμασταν, είναι πολιτικό δικαίωμα της χώρας μας» και συνέχισε «οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ μας έχουν να κάνουν με τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου».  Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις επενδύσεις στο περιβάλλον. «Έχουμε νομοθεσία από τον Ιούνιο που δίνει φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην ενέργεια. Η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει μειωθεί κατά 75% από τον Ιανουάριο και μέχρι το 2030 θα έχουμε διείσδυση 57% σε ΑΠΕ και δημιουργήσαμε χρηματοδοτικό ταμείο για τη δίκαιη μετάβαση», ανέφερε. Ωστόσο τόνισε πως το παγκόσμιο αύριο απειλείται από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και σημείωσε πως η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει ατομικά για να γίνει συλλογικά. «Θάβουμε το 81% των απορριμάτων μας» σχολίασε και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να αυξήσουν την ανακύκλωση. Τέλος πρότεινε να κρατήσουμε μία διετή αναφορά της περιβαλλοντικής κατάστασης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, από την πλευρά του ανέφερε «Είναι σημαντική η έκθεση για να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το περιβάλλον στην Ελλάδα. Ο πλανήτης κινδυνεύει και μαζί του η Ελλάδα. Η γνώση από την έκθεση βοηθά στην προστασία των πόρων και του περιβάλλοντος. Σκέψου πλανητικά δράσε τοπικά».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς

Η ΕΚΠ 2018 έρχεται σε μια περίοδο όπου η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Ελλάδα, αρχίζει μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, να διαμορφώνει τη στρατηγική ευημερίας και προόδου για την ουσιαστική έξοδο της από την πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση με στόχο τη δημιουργία μιας ανθεκτικής και ευημερούσας κοινωνίας που αντέχει στις εξωτερικές και περιβαλλοντικές απειλές. Κρίσιμο
στάδιο σε αυτή την πορεία θα αποτελέσει η αναγνώριση από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων πολιτείας ότι το περιβάλλον είναι βασικό στοιχείο ταυτότητας και ταυτόχρονα αναπτυξιακός πόρος για την Ελλάδα.

Ως τέτοιο, η προστασία του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, θέτοντας τις βάσεις για κοινωνική ευημερία, παραγωγική εργασία, δίκαιη ανάπτυξη αλλά και διαφύλαξη του φυσικού πλούτου. Είναι τώρα η ώρα στρατηγικών αποφάσεων,
ώστε η χώρα να καταφέρει να αξιοποιήσει βιώσιμα το απαράμιλλο φυσικό και ανθρώπινο πλούτο της, χωρίς να δεσμευτεί σε επιλογές και δραστηριότητες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την μοναδική φύση μας και την ευημερία των παιδιών μας.

Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για μέτρα που οφείλουν πλέον άμεσα να υλοποιηθούν με υπευθυνότητα και με την αίσθηση του επείγοντος ώστε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Οι νέες αυτές πολιτικές μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για μια παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτή περιγράφεται από
τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν μια παγκόσμια παρακαταθήκη και ένα χρήσιμο εργαλείο για την πράσινη και δίκαιη μετάβαση, συνδέοντας βασικούς κοινωνικούς στόχους, όπως η εξάλειψη της φτώχειας και η δίκαιη εργασία, με στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την μετάβαση σε νέα παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα.

 

Διαβάστε εδώ την περίληψη της Έκθεσης Κατάστασης Περιβάλλοντος 2018