1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Αρβανιτίδης: Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της ΔΕΠΑ
Αρβανιτίδης: Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της ΔΕΠΑ

Αρβανιτίδης: Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της ΔΕΠΑ

0
Ο κ. Κιτσάκος

Ο υπεύθυνος περιβάλλοντος και ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης ζητά να αναληφθούν ευθύνες αναφορικά με τη τοποθέτηση του  Θεόδωρου Κιτσάκου στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ.

Ο κ. Αρβανιτίδης αναφορικά με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για ποινικές ευθύνες κακουργηματικής απιστίας που αποδίδονται στον Θεόδωρο Κιτσάκο πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), δήλωσε «Αν ευσταθούν οι κατηγορίες και οι πληροφορίες για τις ποινικές ευθύνες του κ. Κιτσάκου, αναρωτιόμαστε αν θα αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες όσοι πολιτικοί προϊστάμενοι τον τοποθέτησαν και τον διατήρησαν στην νευραλγική θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ, ώστε να επιτρέπει την πώληση Φυσικού Αερίου σε εταιρείες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη χωρίς εχέγγυα. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Κιτσάκος διετέλεσε στέλεχος εταιρείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, πριν αναλάβει θέση ευθύνης στην ΔΕΠΑ, και ήταν τότε μέλος της Γραμματείας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες απαιτούν άμεσα απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πριν από λίγο καιρό ο κ. Αρβανιτίδης είχε εγείρει και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα ζητούσε απαντήσεις και έγγραφα σχετικά με την πορεία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Α.Ε., με σχετική του ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Αρβανιτίδης καλούσε τον Υπουργό να καταθέσει την σχετική μελέτη της εταιρείας McKinsey που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΔΕΠΑ, ώστε να φανεί ποιο είναι το βέλτιστο σχήμα αποκρατικοποίησης που είχε προτείνει η εταιρεία συμβούλων καθώς και να ενημερωθεί σχετικά με το deal ΔΕΠΑ – Shell για την εξαγορά από τη δημόσια επιχείρηση των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής «και κατά πόσο από την υπογραφή της περίφημης συμφωνίας, τον περασμένο Ιούνιο «τρέχουν» ήδη τόκοι πολλών χιλιάδων ευρώ (για πιο λόγο άραγε;) τους οποίους υποχρεώθηκε η δημόσια επιχείρηση να καταβάλει στην Ολλανδική Shell!».

Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ

Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), Θεόδωρου Κιτσάκου για το αδίκημα της απιστίας, καθώς και δύο στελεχών της εταιρείας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Να υπενθυμίσουμε πως  Θεόδωρος Κιτσάκος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ το Νοέμβριο 2015 και απομακρύνθηκε δύο χρόνια μετά, τον Νοέμβριο 2017, υπό το βάρος καταγγελιών για σκανδαλώδη μεταχείριση της Βιομηχανίας ELFE, η οποία διόγκωσε τα χρέη προς την εταιρεία αερίου -σήμερα τα χρέη της ELFE προς στην ΔΕΠΑ ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ.

Η δίωξη σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ και των δύο συγκατηγορουμένων του, ουσιαστικά ήρθε μερικούς μήνες μετά τις βαριές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από την Εισαγγελία σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων έντεκα εμπλεκόμενων στην υπόθεση της ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα μετά από μήνυση της ΔΕΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2017, για τα χρέη και τις ζημιές της ύψους 115 εκατομμύρια ευρώ από τακτικές της εταιρείας λιπασμάτων. Πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2018 ο Οικονομικός Εισαγγελέας άσκησε για την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE ποινική δίωξη κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και στενών του συνεργατών για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις των καταχραστών της δημόσιας περιουσίας. Πηγές της αγοράς σχολιάζουν ότι τη στιγμή που η ΔΕΠΑ διεκδικούσε οφειλές άλλων φερέγγυων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα με απειλή διακοπής της παροχής, έδειχνε σκανδαλώδη ανοχή και άφηνε να διογκώνονται τα χρέη μιας εταιρίας χωρίς περιουσιακά στοιχεία και χωρίς καμία εξασφάλιση, ενώ παράλληλα διαπραγματευόταν μια ανέφικτη ανταλλαγή με ακίνητα.

Σύμφωνα με την δικογραφία σε βάρος των κατηγορουμένων της ELFE, που αφορά απάτη σε βάρος του Δημοσίου και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη, κάλυπταν τις καταναλώσεις αερίου αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να διογκώνεται το χρέος προς την ΔΕΠΑ. Στον κ. Κιτσάκο καταλογίζεται πλέον ότι δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα διογκούμενα χρέη της ELFE και δεν προέβη στις κατάλληλες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλομένων.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο αντιμέτωπος πλέον με τη Δικαιοσύνη κ. Κιτσάκος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ανήκει στην τοπική της Καισαριανής.