Home Ενεργειακές επισημάνσεις ΔΕΗ: Εθελούσια έξοδος, είσοδος στο φυσικό αέριο και απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
ΔΕΗ: Εθελούσια έξοδος, είσοδος στο φυσικό αέριο και απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

ΔΕΗ: Εθελούσια έξοδος, είσοδος στο φυσικό αέριο και απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

0
0

Πλούσια η ατζέντα της σημερινής συνεδριάσης του δ.σ. της ΔΕΗ, όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα αλλάξουν το ρου της ιστορίας της Επιχειρήσης.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και μεταξύ άλλων τα πιο φλέγοντα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι η απορρόφηση της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη μητρική ΔΕΗ, η είσοδος της Επιχείρησης στην αγορά του φυσικού αερίου και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Η ΔΕΗ έχει δείξει εδώ και αρκετό καιρό ότι προσανατολίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι ρίχνει το βάρος της στην πράσινη ενέργεια.  Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της McKinsey η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 700 εκ. ευρώ  κατά την περίοδο 2018 – 2022 προκειμένου να καλύψει το 25% της νέας ισχύος που θα προστεθεί στο σύστημα μέσω των δημοπρασιών της ΡΑΕ, συνολικής ισχύος περί τα 615MW. Ακόμη η ΔΕΗ σχεδιάζει την υλοποίηση επιπλέον 1,1 GW, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες.  Συγκεκριμένα, στο πλάνο της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ κατά 600 MW περίπου έως το 2022, κυρίως από Αιολικά και Φωτοβολταϊκά, δεδομένης της αναμενόμενης ελκυστικότητάς τους έναντι άλλων πηγών ενέργειας, μέσω σημαντικής αύξησης του μεγέθους, του αριθμού των έργων και των δυνατοτήτων στις ΑΠΕ, με συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά την ισχύ και την απόδοση. Στόχος για συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική ισχύ της ΔΕΗ σε ποσοστό 20% – 25% έως το 2030-2035.

Επίσης, σήμερα θα αποφασιστεί από το δ.σ. εάν η Επιχείρηση θα μπει στην αγορά φυσικού αερίου. Η ΔΕΗ προκειμένου να υποκαταστήσει την απώλεια του μεριδίου της που προστάζει ο μνημονιακός στόχος, θα επανατοποθετήσει τη στρατηγική της, αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης των πελατών της, εστιάζοντας στη διατήρηση των υψηλής προτεραιότητας τμημάτων πελατών, στην αναθεώρηση του branding της, στην τιμολόγηση και την επέκταση των βασικών της δραστηριοτήτων προσφέροντας μία ευρύτερη γκάμα ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων (π.χ. double play στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης).

Τέλος, η διοίκηση της εταιρίας θα θέσει στο διοικητικό συμβούλιο την πρόταση για εθελούσια έξοδο. Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά την αποχώρηση 220 ατόμων που έχουν θεμελιώσει όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να εργάζονται. Οι 220 εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του 2018, να αποδεχθούν την πρόταση για οικειοθελή αποχώρηση. Όσοι αποδεχθούν την οικειοθελή αποχώρηση θα πάρουν εκτός της προβλεπόμενης αποζημίωσης που υπολογίζεται σε 15 χιλιάδες ευρώ, επιπλέον 5 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ως προτεραιότητα την ανανέωση του προσωπικού. Συνολικά για τη ΔΕΗ εργάζονται 10.600 άνθρωποι εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας. Είναι, λοιπόν, αναγκαία η σύνθεση του προσωπικού, με νέους επιστήμονες και να τονωθεί το εμπορικό τμήμα της εταιρείας. Αν οι υπάλληλοι δε θα δεχθούν την πρόταση τότε από το νέο έτος η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε απολύσεις που βάσει νόμου δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 30 το μήνα και σε αυτή την περίπτωση θα απολυθούν μόνο με την αποζημίωση που προβλέπει η νομοθεσία.