Home Ενεργειακές επισημάνσεις Ολοκληρώθηκε η δεύτερη αναβάθμιση της Ρεβυθούσας
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη αναβάθμιση της Ρεβυθούσας

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη αναβάθμιση της Ρεβυθούσας

0
0

Εγκαινιάστηκε η δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, συνολικού προϋπολογισμού 143 εκατ. ευρώ.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Τα εγκαίνια τελέστηκαν σήμερα από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, παρουσία στελέχων πολιτικών κομμάτων, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και δημόσιων φορέων και αρχών.

Η τρίτη και μεγαλύτερη δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου που εγκαινιάστηκε σήμερα θα βοηθήσει στην ενίσχυση της τροφοδότησης και της ασφάλειας εφοδιασμού της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Ο αναβαθμισμένος τερματικός σταθμός μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς αερίου στην Νοτιανατολική Ευρώπη.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης (δεξιά) με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Σωτήριο Νίκα

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρης Νίκας, είπε « Σας καλοσωρίζουμε στα εγκαίνια του αναβαθμισμένου τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ. Εδώ ξεκινάει ένα μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο για την Ευρώπη. Είναι ένας από τους 13 τερματικούς σταθμούς στην Ευρώπη και ο μοναδικός σταθμός στα Βαλκάνια». Ο κ. Νίκας τόνισε πως η ύπαρξη της Ρεβυθούσας συνέβαλε στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.  «Ο σταθμός προσφέρει σημαντικά οφέλη και στηρίζει την τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι έχουν πειστεί ότι οι εγκαταστάσεις δουλεύουν με ύψιστη ασφάλεια. Ο σταθμός είναι πιστοποιημένος. Στα 20 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει συμβεί κανένα περιστατικό που θα μπορούσε να βλάψει την περιοχή. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι και υψηλά στελέχη που εργάζονται εδώ είναι κάτοικοι της περιοχής» ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε «ο ΔΕΣΦΑ θα προσελκύσει μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες νέους εργαζομένους κυρίως από την περιοχή». 

Το έργο της δεύτερης αναβάθμισης κόστισε 143 εκατ. ευρώ το οποίο καλύφθηκε ένα μέρος από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το ΕΣΠΑ 2014-2020, τα 80 εκατ. με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ. 

«Για να υλοποιηθεί η αναβάθμιση από τον σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή χρειάστηκαν 3,5 εκατ. ανθρωπώρες» είπε ο κ. Νίκας.

Η τρίτη και μεγαλύτερη δεξαμενή της Ρεβυθούσας είναι προηγμένης τεχνολογίας, έχει χωρητικότητα 95.000 χιλιάδες κυβικά μέτρα και είναι πλήρους συγκράτησης. Η συνολική χωρητικότητα του σταθμού με την νέα δεξαμενή έφτασε τα 225 χιλιάδες κ.μ. από τα 130 χιλιάδες κ.μ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ σε 20 ημέρες θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του σταθμού.

Το συνολικό έργο της αναβάθμισης εκτός από την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής περιελάμβανε την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να μπορεί το νησί να προσελκύσει και μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια. Με την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων μπορούν να φιλοξενηθούν τανκερ χωρητικότητας 260.000 κμ., δηλαδή τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στον κόσμο.

Ο εξαγωγικός ρόλος της Ρεβυθουσας

Μείζονος σημασίας είναι ο ρόλος του σταθμού στις εξαγωγές. Από τα 7 δις κ.μ. φυσικού αερίου που αεροποιούνται τα 5 δις θα εξάγονται στα Βαλκάνια μέσω της αντίστροφης ροής αγωγού με την Βουλγαρία.

Τα  2 δις. Καλύπτουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Η νέα Ρεβυθούσα θα είναι σε θέση να καλύψει το 30% των αναγκών των Βαλκανίων.

Επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ

Ο κ. Νίκας ανέφερε πως με το έργο αυτό δεν τελειώνει η προσπάθεια του ΔΕΣΦΑ να ακολουθεί τις εξελίξεις. «Η Ρεβυθούσα μπαίνει στην εποχή του υγροποιημενου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα είναι ύψους 350 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022. Το πρόγραμμα θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία». Ωστόσο ο κ. Νίκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους νέους μετόχους που αγόρασαν το 66% του ΔΕΣΦΑ. Συγκεκριμένα είπε «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αναβάθμισης συμπίπτει χρονικά με μία πολύ σημαντική στιγμή για τον ΔΕΣΦΑ, την είσοδο τω νέων μετόχων».

Σταθάκης: «Η Ρεβυθούσα αποτελεί το πολυτιμότερο πετράδι στο “στέμμα” του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου»

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στη τελετή εγκαινίων είπε «Ως γνήσιος κρητικός το δεύτερο σημαντικότερο νησί μετά την Κρήτη είναι η Ρεβυθούσα. Ο στρατηγικός ρόλος της Ρεβυθούσας μας βρίσκει σε μία μεταβατική περίοδο με δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στο κλίμα. Έχουμε προσυπογράψει τους στόχους που έθεσε η ΕΕ για το 2030 αναφορικά με την ηλεκτροπαραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας που καλούμαστε να επιτύχουμε. Το φυσικό αέριο έχει ευδιάκριτο ρόλο στο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Θα υπερδιπλασιάσουμε τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα». 

Όσον αφορά το φυσικό αέριο είπε ότι θα υπάρξει επέκταση του ειδικού βάρους του. «Απελευθερώσαμε την αγορά φα και στην χονδρική και στη λιανική και έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε και σε επιπρόσθετα μέτρα απελευθέρωσης» σχολίασε ο υπουργός και συνέχισε «στις υποδομές η στρατηγική μας είναι σαφής, τα δίκτυα παραμένουν στο δημόσιο. Επεκτείνουμε το δίκτυο φα σε 18 πόλεις».  

 Αναφορικά με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις είπε «Είμαστε σε ένα σημαντικό φάσμα πρωτοβουλιών. Προωθούμε τη διασύνδεση με τη Fyrom, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα πλήρως διασυνδεδεμένο δίκτυο με τα Βαλκάνια.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τον ΔΕΣΦΑ ως ένα μέρος της μετατροπής της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου. «Στόχος μας είναι η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου. Με τη Ρεβυθούσα μας δίνεται η δυνατότητα προμήθειας αερίου από διαφορετικές πηγές» ανέφερε.

«Η ολοκλήρωση του έργου συμπίπτει χρονικά με τη νέα σελίδα του ΔΕΣΦΑ,  την αλλαγή του μετοχικού κεφαλαίου. Η νέα σελίδα του ΔΕΣΦΑ αφήνει πίσω τις αστοχίες του παρελθόντος σε θέματα εργασιακά» δήλωσε και κλείνοντας την ομιλία του είπε «Η Ρεβυθούσα αποτελεί το πολυτιμότερο πετράδι στο “στέμμα” του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου».