1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Ημερίδα για την ενημέρωση των προμηθευτών φα διοργάνωσε η ΕΔΑ Αττικής
Ημερίδα για την ενημέρωση των προμηθευτών φα διοργάνωσε η ΕΔΑ Αττικής

Ημερίδα για την ενημέρωση των προμηθευτών φα διοργάνωσε η ΕΔΑ Αττικής

0

Η ΕΔΑ Αττικής, υπεύθυνη για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Αττική, ανέλαβε μία σημαντική πρωτοβουλία και διοργάνωσε ημερίδα στο ξενοδοχείο Hilton, με θέμα την «Ενημέρωση των παρόχων φυσικού αερίου για τις δράσεις της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής».

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η ΕΔΑ Αττικής διοργάνωσε την ημερίδα με σκοπό να ενημερώσει τους παρόχους για την πορεία του φυσικού αερίου και τις δράσεις που υλοποιεί η εταιρεία και να απαντήσει στους ενδεχόμενους προβληματισμούς των παρόχων. Στην ημερίδα, το παρόν έδωσαν, εκτός από τα στελέχη των εταιρειών παροχής φυσικού αερίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Βερροιόπουλος, στελέχη της ΡΑΕ, της ΔΕΠΑ και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Η προϊσταμένη του τμήματος Δικτύων Φυσικού Αερίου της ΡΑΕ, Ειρήνη Ιακωβίδου, κατά την ομιλία της ανεφέρθηκε στο ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με την πρόσβαση των προμηθευτών στα δίκτυα διανομής. Σύμφωνα με την ίδια οι κανονισμοί ολοκληρώθηκαν με το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και ενημέρωσε πως εγγεγραμμένοι προμηθευτές στο μητρώο είναι σύνολο 57 από τους οποίους μόνο οι 15 είναι ενεργοί.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής, Δημήτριος Παπακώστας, με τη σειρά του ενημέρωσε για τη στρατηγική της εταιρείας στην απελευθέρωμένη αγορά φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η υποχρέωση της εταιρείας είναι να δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό αέριο σε όλους του κατοίκους του νομού Αττικής. Το δίκτυο σήμερα περνάει συνολικά από 53 δήμους και έχει μήκος 3.140 χλμ στη χαμηλή πίεση και έχει άλλα 330 χλμ στη μέση πίεση. Το δίκτυο εξυπηρετεί 350.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7000 επαγγελματίες και 200 μεγάλους πελάτες, διαθέτει 5 σημεία εισόδου, έχει 55% γεωγραφική κάλυψη και συνολικά υπάρχουν 117.000 ενεργοί μετρητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπακώστας, το διάστημα 2017-2018 υπήρξε σημαντική αύξηση των νέων συνδέσεων κατά 25%, δηλαδή υπήρξαν 14.000 νέες συνδέσεις. Στο ίδιο διάστημα η ποσότητα του φα που διακινήθηκε στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ Αττικής παρουσίασε αύξηση κατά 15% και αναμένεται να υπερβεί τα 3,6 εκατ. MWh.

Η ανάπτυξη του δικτύου έχει πρωταρχικό ρόλο στο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας. Όπως ενημέρωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας θα συνεχιστεί η επέκταση του δικτύου ώστε η σημερινή διείσδυση να αυξηθεί από 35% σε 40% την επόμενη πενταετία και σε 45% στην επόμενη δεκαετία. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως η ΕΔΑ Αττικής κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να αυξήσει τη διείσδυση του δικτύου κατά 7% (από 28% σε  35%), ποσοστό πολύ μεγάλο και δύσκολο να επιτευχθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης η εταιρεία προβλέπει ότι θα πραγματοποιηθούν 60.000 νέες συνδέσεις μέσα στην επόμενη πενταετία και ότι θα αυξηθεί σταδιακά η κατανάλωση φυσικού αερίου στην περιοχή της Αττικής κατά 25% στην επόμενη πενταετία και έως 45% στην επόμενη δεκαετία.

Ο κ. Παπακώστας τόνισε το γεγονός ότι στηρίζουν τις συνεργασίες με τους Δήμους, στοχεύοντας στην αύξηση της διείσδυσης σε παροχές με υφιστάμενο δίκτυο  και στην επέκτασή του σε νέες περιοχές. Επίσης, στόχος της εταιρείας είναι επιτευχθούν καταναλώσεις όχι μόνο για τη θέρμανση αλλά και για ζεστό νερό αλλά και άλλες χρήσεις, π.χ. μαγείρεμα. Παράλληλα προωθούν κοινοπρακτικά σχήματα για την τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών με χρήση τηλεθέρμανσης.

Ο γενικός διευθυντής κατέστησε σαφές πως στηρίζει τη συνεργασία με τους παρόχους στα πλαίσια για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου σε ακόμη περισσότερες περιοχές, την αύξηση του πλήθους των τελικών καταναλωτών και την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και όλα αυτά με στόχο τη σταδιακή μείωση των τελών διανομής.  Επίσης ανέφερε ότι μέσα στο 2019 η ΕΔΑ Αττικής ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες επιδοτήσεις. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο για να αυξήσουμε τη διείσδυση. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με τις εταιρείες-παρόχους να επεκταθούμε σε σημεία που νομίζουν ότι υπάρχει δυναμική συνδέσεων»

Τέλος, ο τεχνικός διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής, Χρήστος Σκουλίδας, από την πλευρά του μίλησε για τη διαθεσιμότητα και τις προγραμματιζόμενες επεκτάσεις του δικτύου. Πιο αναλυτικά ανέφερε πως τα τελευταία έτη η μέση κατασκευή νέου δικτύου ήταν 20 χλμ ανά έτος, το 2018 αναμένεται να διπλασιαστεί στα 40 χλμ. Τα τελευταία έτη ο μέσος αριθμός νέων συνδέσεων ήταν 5.000 -6.000 το έτος, τη διετία 2017-18 ο αριθμός αυξήθηκε στις 14.000 ετησίως.