Home Ενεργειακές επισημάνσεις Η πρόταση της ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα
Η πρόταση της ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Η πρόταση της ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

0
0

Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την πρόταση της όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα. προτάξουμε μια τολμηρή στρατηγική όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει, όπως ανέφερε και η Αλεξάνδρα, ένα φορολογικό πλαίσιο κινήτρων για τους ιδιώτες, για τους εταιρικούς χρήστες, για τα ταξί

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρέθεσε το πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση, το οποίο αποτελούταν από τους εξής άξονες: μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, θέσπιση κυκλοφοριακών προνομίων ως κινητρο για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αντικατάσταση των παλαιών κρατικών οχημάτων με ηλεκτρικά, αντικατάσταση των παλαιών αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά, παροχή κινήτρων για την κατασκευή ηλεκτρτικών οχημάτων και παρελκομένων στην Ελλάδα και «καθαρή» ηλεκτροκίνηση από ΑΠΕ στην υπηρεσία του τουρισμού.

«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία σε συνεργασία με τον Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μας παρουσίασαν σήμερα ένα πραγματικά τολμηρό, αλλά και συνεκτικό σχέδιο για το πως μπορεί να γίνει πράξη στη χώρα μας η ηλεκτροκίνηση» δήλωσε ο κ.  Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ηλεκτροκίνηση παίζει πρωταρχικό ρόλο στο πρόγραμμα της αντιπολίτευσης για 3 βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι για το πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ο δεύτερος έχει να κάνει με την βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης και ο τρίτος λόγος που τον ενδιαφέρει πολύ η ηλεκτροκίνηση είναι διότι μπορεί να δράσει ως ένας ουσιαστικός αναπτυξιακός βραχίονας για το μέλλον και να δημιουργήσει περισσότερες δουλειές απ’ ότι θα καταστρέψει.

«Μεγάλη είναι η η σημασία στη συμμετοχή της αγοράς στη δημιουργία μιας σωστής υποδομής φορτιστών για να μπορούν να φορτίζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στο πώς τα συνεργεία θα μετεξελιχθούν ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Για το πώς, ενδεχομένως, θα δημιουργηθούν καινούργιες πλατφόρμες λογισμικού που θα έρθουν να ενταχθούν σε αυτήν την εφοδιαστική αλυσίδα που θα έχει να κάνει με την κατασκευή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ειδικά σε μια εποχή όπου το ίδιο το μέλλον του αυτοκινήτου σε 5-10 χρόνια θα είναι τελείως διαφορετικό. Τα αυτοκίνητα μετατρέπονται σε πλατφόρμες λογισμικού σε ρόδες. Τα, δε, αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, τα self driving cars, είναι μια πραγματικότητα, είναι ήδη εδώ. Αυτό το οποίο δεν γνωρίζουμε είναι με πόση ταχύτητα θα μπουν στην ευρωπαϊκή και την ελληνική αγορά. Αλλά είναι βέβαιο ότι αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, θα δούμε, και θα τα δούμε σχετικά σύντομα. Αλλά τα αυτοκινούμενα ακολουθούν μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία και αλλάζουν και το μοντέλο ιδιοκτησίας του αυτοκινήτου. Πάμε από ένα μοντέλο στο οποίο τα αυτοκίνητα μας άνηκαν, σε ένα μοντέλο που θα δίνει έμφαση στη χρήση του αυτοκινήτου. Ενδεχομένως με πολύ λιγότερα αυτοκίνητα τα οποία θα κυκλοφορούν για πολύ περισσότερες ώρες. Και αυτό φυσικά με σημαντικές συνέπειες και για την ίδια την βιομηχανία του αυτοκινήτου για το πόσα αυτοκίνητα θα πωλούνται στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως ως Νέα Δημοκρατία, τους ενδιαφέρει να προτάξουν μια τολμηρή στρατηγική όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει,  ένα φορολογικό πλαίσιο κινήτρων για τους ιδιώτες, για τους εταιρικούς χρήστες, για τα ταξί, αλλά και ένα συνεκτικό σχέδιο για το πως θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια σωστή, μια συγκροτημένη υποδομή για  να φορτίζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορά στον τρόπο με τον οποίον η ηλεκτροκίνηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, ειδικά στα μικρά νησιά. «Θα υποδεχθώ με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό τον πρώτο δήμαρχο -προφανώς μπορεί να είναι δήμαρχος ενός μικρού νησιού- ο οποίος θα έρθει να μου πει ότι “εγώ θέλω στο νησί μου σε κάποια χρόνια να κυκλοφορούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα”. Θα είναι μια τολμηρή καινοτομία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τα νησιά μας. Θα μας βάλει και εμάς στην πρώτη γραμμή μιας πιο τολμηρής προσέγγισης για το πως η ηλεκτροκίνηση μπορεί να βοηθήσει στη βιωσιμότητα και στον τελικό στόχο τον οποίο έχουμε για μηδενικές εκπομπές ρύπων, ξεκινώντας από τα πιο μικρά νησιά» είπε.