1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την επέκταση του δικτύου αερίου σε 18 πόλεις
Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την επέκταση του δικτύου αερίου σε 18 πόλεις

Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την επέκταση του δικτύου αερίου σε 18 πόλεις

0

Το έργο επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, συνολικού μήκους 1.160 χλμ. περίπου, σε 18 πόλεις της Ελλάδας εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη

Η ΔΕΔΑ, υπεύθυνη για το δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα εκτός από την περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, εδώ και καιρό σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου σε 18 νέες πόλεις της χώρας της Στερεάς Ελλαδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 155 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από Επιχειρησιακά Προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του ΕΣΠΑ, μετά από σχετική αξιολόγηση που διενέργησαν οι αρμόδιες Ειδικές Υπηρεσίες που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης ενώ ο τελικός προϋπολογισμός των έργων, σε όρους Δημόσιας Δαπάνης, θα διαμορφωθεί από το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών, που θα εγκριθεί από τις αρμόδιες Ειδικές Υπηρεσίες που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης, σύμφωνα με τους κανόνες διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Συγκεκριμένα τα δίκτυα διανομής θα κατασκευαστούν στις πόλεις: Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, ‘Αμφισσα, Καρπενήσι, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

Με δεδομένη την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ, η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), η θυγατρική δηλαδή της ΔΕΠΑ που έχει την ευθύνη των δικτύων διανομής σε όλη την Ελλάδα πλην Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, βάζει τις «τελευταίες πινελιές» στα τεύχη δημοπράτησης, έτσι ώστε τον Ιανουάριο να προκηρύξει τους διαγωνισμούς (ένας σε κάθε Περιφέρεια με ξεχωριστά επιμέρους έργα για κάθε πόλη) για την προμήθεια υλικών και την κατασκευή των έργων.

Η κατασκευή του δικτύου σε αυτές τις 18 πόλεις αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023. Η ΔΕΔΑ σχεδιάζει τις περισσότερες από αυτές τις πόλεις να τις συνδέσει με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο θα τροφοδοτούνται με αέριο. Στις υπόλοιπες που δεν είναι δυνατόν να συνδεθούν με το εθνικό δίκτυο, η ΔΕΔΑ σχεδιάζει να κατασκευάσει σταθμούς μεταφόρτωσης, οι οποίοι θα αποσυμπιέζουν το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), το οποίο θα μεταφέρεται με ειδικά βυτία, και θα το διοχετεύουν μέσα στο σύστημα.

Αναλυτικά τα έργα :

Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 64,2 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Π.Δ.Ε. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (νομός Έβρου), Κομοτηνής (νομός Ροδόπης), Ξάνθης (νομός Ξάνθης), Δράμας (νομός Δράμας) και Καβάλας (νομός Καβάλας).

Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 150 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Το εν λόγω έργο προβλέπει την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 χρόνια.

Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 44,1 εκατ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 48,5 % από το Π.Δ.Ε. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Βέροιας και Αλεξάνδρειας (νομός Ημαθίας), Κατερίνης (νομός Πιερίας), Σερρών (νομός Σερρών), Γιαννιτσών (νομός Πέλλας) και Κιλκίς (νομός Κιλκίς).

Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 140 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Το έργο αποσκοπεί στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών.

Το εν λόγω έργο προβλέπει την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 327 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 7 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 χρόνια.

Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 47,4 εκατ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 45% από το Π.Δ.Ε. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας.

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Λαμίας (νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (νομός Ευρυτανίας).

Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 210 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 320 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 7 χλμ. και 4 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 χρόνια.

Η επέκταση του δικτύου διανομής στις προαναφερθείσες περιοχές είναι κομβικής σημασίας καθώς θα «εμπλουτίσει» ενεργειακά πολλές περιοχές της Ελλάδας επιτυγχάνοντας αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου τόσο σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές όσο και σε οικιακούς.