Home Νέα Γ. Αληγιζάκης: «Από το 2019 θα προσφέρουμε επιπλέον ανταγωνιστικά πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου»
Γ. Αληγιζάκης: «Από το 2019 θα προσφέρουμε επιπλέον ανταγωνιστικά πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου»

Γ. Αληγιζάκης: «Από το 2019 θα προσφέρουμε επιπλέον ανταγωνιστικά πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου»

0
0

Η εταιρεία πρόσφατα έδωσε τα χέρια με την «Ηρων» και από τις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει να προσφέρει συνδυαστικά πακέτα στους πελάτες της.

Συνέντευξη στη Φαίδρα Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

H ΕΛΙΝΟΙΛ είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1954 και μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στην ενεργειακή αγορά. Διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων Ελίν, εξυπηρετεί σκάφη αναψυχής με καύσιμα και λιπαντικά, έχει σημαντική παρουσία στην τροφοδοσία της ελληνικής βιομηχανίας με υγρά καύσιμα, στερεά καύσιμα και λιπαντικά, παραδίδει λιπαντικά σε όλο τον κόσμο για τη ναυτιλία και εξυπηρετεί τις ανάγκες θέρμανσης κτιρίων και κατοικιών. Παράλληλα, δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της στον χώρο των κατασκευών με την Ελίν Τεχνική, στις θαλάσσιες μεταφορές καυσίμων με την Ελίν Ναυτική και στην εκμετάλλευση και διαχείριση πρατηρίων καυσίμων με την Ελίν Σταθμοί.

Επισκεφτήκαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., Γιάννη Αληγιζάκη, ο οποίος μας μίλησε για την πορεία και τα σχέδια της εταιρείας, για τη στρατηγική συνεργασία με τον Ηρωνα, καθώς και για το φαινόμενο της λαθρεμπορίας.

– Κ. Αληγιζάκη πείτε μας δύο λόγια για την πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Η κρίση στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, επηρέασε καθοριστικά την πορεία της ΕΛΙΝΟΙΛ. Προσαρμόστηκε πολύ έγκαιρα στο νέο, πολύ δυσμενές επιχειρηματικό τοπίο, με σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική της βάση. Οι αλλαγές αυτές τη βοήθησαν να ενισχύσει τη θέση της στην ελληνική αγορά και συγχρόνως να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές με το άνοιγμα νέων αγορών. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην ελληνική αγορά, έχει δυναμώσει τη θέση της, επεκτείνοντας το δίκτυο πρατηρίων της και διατηρώντας την ηγετική θέση της στις βιομηχανικές πωλήσεις. Επίσης, κατέχει σημαίνουσα θέση στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, τον οποίο τροφοδοτεί με καύσιμα και λιπαντικά. Συγχρόνως, έχει αναπτύξει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στον χώρο των υγρών και στερεών καυσίμων.

– Στον χώρο των υγρών καυσίμων υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Ποιο είναι το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ΕΛΙΝΟΙΛ είναι η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει και η προσωπική επαφή που έχει με τους πελάτες της. Καθοριστικό στοιχείο της ανάπτυξης της ΕΛΙΝΟΙΛ, αποτελεί η εμμονή της, τόσο στην ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και την ποιότητα των συνεργατών που επιλέγει. Ξεκίνησε πρώτη τη συνεργασία με το ΕΜΠ για τον έλεγχο ποιότητας στα πρατήρια και την ακολούθησαν αρκετές άλλες εταιρείες. Δημιούργησε μία γκάμα ποιοτικών προϊόντων, τα καύσιμα Crystal, τα οποία καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του καταναλωτή και συγχρόνως δίνουν λύσεις σε προβλήματα που συχνά δημιουργούνται σε δύσκολες συνθήκες από τη χρήση συμβατικών καυσίμων.

– Πρόσφατα προχωρήσατε σε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία ενέργειας «Ηρων». Πώς μεταφράζεται αυτό για τον καταναλωτή;

Η στρατηγική συνεργασία αφορά σε προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από την εταιρεία Ηρων, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας με μεγάλη τεχνογνωσία και πολύ ανταγωνιστικά πακέτα. Από τις αρχές του 2019, θα ξεκινήσει η νέα δραστηριότητα αυτή. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ανταγωνιστικά πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και συνδυαστικά πακέτα στους πελάτες.
Αυτονόητο είναι ότι θα εκμεταλλευτούμε το δίκτυο πρατηρίων, ως σημεία πώλησης. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου που από βενζινάδικα, θα εξελιχθούν σε μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι σε θέση να προσφέρουν στον πελάτη τους μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων. Συγχρόνως, θα απευθυνθούμε σε όλους τους πελάτες μας, είτε λιανικής είτε χονδρικής, με τους οποίους υπάρχει μία μεγάλη, μακροχρόνια προσωπική σχέση και μία αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, ώστε να έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει από την ΕΛΙΝΟΙΛ όλα τα ενεργειακά πακέτα προϊόντων και υπηρεσιών.

– Πόσο επηρεάζει τον κλάδο σας το λαθρεμπόριο καυσίμων και ποιες στρεβλώσεις δημιουργεί στην ελληνική αγορά;

Η παραβατικότητα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς. Σήμερα υπάρχει τόσο το σωστό θεσμικό πλαίσιο όσο και η βούληση της πολιτείας να το αντιμετωπίσει και να το ελέγξει. Συγχρόνως, οι εταιρείες πετρελαιοειδών και οι πρατηριούχοι έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά σε συστήματα εισροών-εκροών, τόσο στο δίκτυο όσο και στις εγκαταστάσεις. Απαιτείται όμως πολύ καλύτερος συντονισμός των εμπλεκόμενων υπουργείων και μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα ώστε τα μέτρα να αποδώσουν, διότι δυστυχώς ακόμη δεν αποδίδουν.
Με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς και εάν συνεχιστούν τα ίδια φαινόμενα, θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις εταιρειών από τον κλάδο. Το λαθρεμπόριο στερεί από το κράτος έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι πειραγμένες αντλίες ζημιώνουν κυρίως τους καταναλωτές, καθώς πληρώνουν για ποσότητες μεγαλύτερες από εκείνες που πραγματικά παραλαμβάνουν. Μεγάλες ανακατατάξεις παρατηρούνται και στα πρατήρια καυσίμων, καθώς κλείνουν επιχειρήσεις με υγιείς και έντιμους πρατηριούχους που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες. Συνεπώς, πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα από πλευράς πολιτείας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των παραβατικών φαινομένων που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό.

– Εσείς, ως εταιρεία, τι μέτρα λαμβάνετε για το φαινόμενο της λαθρεμπορίας;

Πριν από μία δεκαετία, η ΕΛΙΝΟΙΛ εγκαινίασε την πρώτη συνεργασία στην αγορά καυσίμων μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για τη συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), η οποία αφορά τον έλεγχο της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των καυσίμων σε όλο το δίκτυό της. Αυτό όμως, δεν είναι αρκετό με τις σημερινές συνθήκες. Σήμερα πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μία σειρά από ολοκληρωμένες διαδικασίες, οι οποίες θα διασφαλίζουν στον Ελληνα καταναλωτή, ότι τα καύσιμα που αγοράζει είναι ποιοτικά και ποσοτικά σωστά.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλο το δίκτυο και εντατικοποιούνται οι απροειδοποίητοι. Ταυτόχρονα, η ΕΛΙΝΟΙΛ έχει προχωρήσει και σε πιο δραστικά μέτρα. Εχει αποφασίσει, για παράδειγμα, να διακόπτει τη συνεργασία εφόσον αποδειχθεί ευθύνη των συνεργατών της σε παραβατική λειτουργία. Συγχρόνως, χρησιμοποιεί τρία υπερσύγχρονα ιδιωτικά δεξαμενόπλοια για την ασφαλή τροφοδοσία των νησιών και των εγκαταστάσεων, ελέγχει όλα τα καύσιμα που εισάγει ή παραλαμβάνει από τα διυλιστήρια και εφαρμόζει ειδικές διαδικασίες σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιπτώσεις, π.χ. τροφοδοσία σκαφών που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ρύπανσης θαλασσών.
Ολα τα παραπάνω ολοκληρώνουν έναν κύκλο διαδικασιών που αποτελεί δέσμευση για την ποιότητα. Ηδη σε μεγάλο αριθμό πρατηρίων, υπάρχει ειδική σήμανση «Δέσμευση Ποιότητας», ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να αναγνωρίζει ότι στο συγκεκριμένο πρατήριο Ελίν έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες και ο καταναλωτής να είναι ασφαλής.

– Ποια είναι τα επενδυτικά σας πλάνα και οι στόχοι σας για το 2019;

Το 2019 η ΕΛΙΝΟΙΛ θα συνεχίσει τις επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση του δικτύου της. Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι οι υγιείς συνεργασίες με πρατηριούχους που βάζουν υψηλά τον πήχη της επιχειρηματικότητας και κινούνται μακριά από αθέμιτες πρακτικές.
Θα ενισχύσει το πρωτοποριακό πρόγραμμα επιβράβευσης Up rewards με σημαντικές αλλαγές στη χρήση του, που θα γίνει ακόμη πιο εύκολη και αποδοτική για τους καταναλωτές.
Αρχές του χρόνου θα ξεκινήσει η νέα δραστηριότητα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπου θα διατίθενται στην αγορά με τα εμπορικά σήματα «ELECTRICON Ελίν» και «AERION Ελίν» αντίστοιχα.
Τέλος, όσον αφορά στη διεθνή αγορά, θα αξιοποιήσουμε τη μεγάλη εμπορική εμπειρία και την εμπορική αξιοπιστία της ΕΛΙΝΟΙΛ στο εξωτερικό και θα επεκτείνουμε τις πωλήσεις μας,
διευρύνοντας τόσο την γκάμα των προϊόντων που εμπορευόμαστε όσο και τις χώρες στις οποίες εξάγουμε.

Who is Who
Ο Γιάννης Αληγιζάκης είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Νομικής και μεταπτυχιακού τίτλου στο Marketing και Μanagement. Στην ΕΛΙΝΟΙΛ εργάζεται από το 1975. Από τον Οκτώβριο του 2006 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου, διατηρώντας παράλληλα και τη θέση του διευθυντή πωλήσεων εσωτερικής αγοράς. Επιπλέον, έχει ενεργή εμπλοκή και σε θέματα που απασχολούν γενικότερα τον κλάδο των πετρελαιοειδών, καθώς συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ).