1. Home
  2. Καταναλωτής
  3. Τips: Εξοικονομείστε ενέργεια και χρήματα
Τips: Εξοικονομείστε ενέργεια και χρήματα

Τips: Εξοικονομείστε ενέργεια και χρήματα

0

Θα εκπλαγείτε με το πώς, ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, μπορείτε εύκολα και χωρίς να στερηθείτε, να εξοικονομείτε ενέργεια, να κάνετε οικονομία και να προστατεύετε το περιβάλλον.

Σίγουρα μια μεγάλη αλλαγή απαιτεί και μαζική συμμετοχή. Κυρίως, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μιλάμε για εκατομμύρια νοικοκυριά, οπότε λίγο λίγο μαζεύονται τεράστια ποσά ενέργειας. Εννοείται πως η παραγόμενη ενέργεια έπεται μιας διαδικασίας που μολύνει το περιβάλλον, λόγου χάρη το κάψιμο του λιγνίτη.

Αν κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, καταναλώναμε ενέργεια μειωμένη κατά μέσο όρο 5%, φανταστείτε πόση μόλυνση, αλλά και… λεφτά θα γλυτώναμε.

1. Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα.
Αποφύγετε την κατάσταση αναμονής στις συσκευές και εξοικονομήστε έως και 71 € ανά έτος. Με την απενεργοποίηση των οικιακών συσκευών, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

2. Ελέγξτε τη ροή του νερού.
Εγκαταστήστε κεφαλή εξοικονόμησης νερού και περιοριστή της ροής νερού στο ντους. Αυτή η απλή αναβάθμιση μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας έως και 37 € ετησίως, αλλά και να μειώσει τις ποσότητες νερού που ξοδεύονται αλόγιστα από τα νοικοκυριά.

3. Με φειδώ η χρήση του κλιματιστικού.
Ρυθμίστε το air condition στους 26 βαθμούς Kελσίου το καλοκαίρι και στους 20 βαθμούς το χειμώνα. Το ανάβουμε μόνο στο δωμάτιο που βρισκόμαστε, με πόρτες και παράθυρα κλειστά και φροντίζουμε για την τακτική συντήρησή του για να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά.

4. Προσοχή στις συσκευές που αγοράζετε.
Ενημερωθείτε για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και φροντίστε να επιλέγετε συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας, δηλαδή υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

5. Οι ανεμιστήρες οροφής θερμαίνουν κιόλας!
Εάν έχετε ανεμιστήρα οροφής μπορείτε εκτός από το να αποφεύγετε την άσκοπη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι, επίσης να ζεσταίνεστε οικονομικά τους χειμερινούς μήνες. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και δεύτερη λειτουργία για το χειμώνα, όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι. Ετσι, τα σωματίδια ζεστού αέρα που συσσωρεύονται ψηλά, διασκορπίζονται στο χώρο, όταν ο ανεμιστήρας λειτουργεί με χαμηλή ένταση. Ψάξτε για ένα μικρό διακόπτη στη βάση του ανεμιστήρα πάνω ακριβώς από τα φτερά.

6. Εγκαταστήστε ηλιακό θερμοσίφωνα.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας παρέχει ζεστό νερό όλες τις μέρες του χρόνου οικονομικά, χάρη στην ηλιοφάνεια, η οποία στη χώρα μας ειδικά είναι σε υψηλά επίπεδα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ενας ηλιακός μπορεί σας εξοικονομήσει 150-180 € ετησίως.

7. Οικονομική χρήση του πλυντηρίου.
Ξέρατε ότι περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό; Αν οι πλύσεις γίνονται στους 30°C ή και σε κρύο νερό, μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερο από 50% ηλεκτρικό ρεύμα ανά πλύση, σε σχέση με πιο υψηλές θερμοκρασίες.

8. «Εξυπνη» οικονομία στην κουζίνα.
Ξεκινώντας από τα μάτια της κουζίνας, είναι ωφέλιμο λίγο πριν γίνει το φαγητό να σβήνετε την εστία. Ετσι, και ενέργεια εξοικονομείτε και το φαγητό θα γίνει πιο νόστιμο σιγοβράζοντας. Επίσης, αν θέλετε να βράσετε νερό για το μαγείρεμα επιλέξτε να το κάνετε στον βραστήρα και όχι στην κατσαρόλα, καθώς με αυτό τον τρόπο θα βράσει πιο γρήγορα και πιο οικονομικά. Τέλος, επιλέξτε μαγειρικά σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες, ώστε να μην υπάρχει ποσοστό ενέργειας που να παράγεται τσάμπα.

9. Αλλάξτε τα… φώτα!
Αντικαταστήστε όλες τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες led. Μπορείτε έτσι να γλυτώσετε από το λογαριασμό ρεύματος έως και 30- 40 € το χρόνο και επίσης, οι led μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και 10 έτη.

10. Κάντε συντήρηση στον καυστήρα σας.
Η εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα πρέπει να συντηρείται για να βελτιώνεται η απόδοση, να μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και ο εξοπλισμός να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.