1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Ντουμπάι: Πρόσω ολοταχώς για την ηλιακή ενέργεια
Ντουμπάι: Πρόσω ολοταχώς για την ηλιακή ενέργεια

Ντουμπάι: Πρόσω ολοταχώς για την ηλιακή ενέργεια

0

To Ντουμπάι θα εκμεταλλευτεί τον φυσικό πόρο που έχει ανεξάντλητο και αυτό δεν είναι άλλο από το ηλιακό φως.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν βάλει στόχο να καλύψουν το 7% των ενεργειακών τους αναγκών από την ηλιακή ενέργεια μέχρι το 2020 και τα μετέπειτα χρόνια να αυξήσουν το μερίδιό της.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το Ντουμπάι, όπου κατασκευάζεται το ηλιακό πάρκο Mohammed Rashid Al Maktoum, συνολικής ηλιακής ισχύος 5.000 ΜW.

Η τρέχουσα τέταρτη φάση του έργου αξίας 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του είδους του στον κόσμο, θα βασίζεται σε συνδυασμό τριών τεχνολογιών για παραγωγή 950 MW καθαρής ενέργειας.

Το έργο – έχοντας ολοκληρώσει τις τρεις φάσεις – έχει ήδη “επιτύχει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, 2,4 σεντς ΗΠΑ ανά κιλοβατώρα για τα πάνελ των 250MW και 7,3 σεντ ανά kW / h για την τεχνολογία CSP 700MW”.
Μια άλλη λειτουργία ρύθμισης ρεκόρ του ηλιακού πάρκου θα είναι ένας ηλιακός πύργος.

Η κατασκευή των 100MW, η οποία ανέρχεται στα 260 μέτρα ως ο ψηλότερος τέτοιος πύργος στον κόσμο, θα διαθέτει δυναμικότητα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας όλο το εικοσιτετράωρο.

Η σχετική τεχνολογία θα βασίζεται σε θερμαινόμενο λιωμένο άλας αποθηκευμένο στην κορυφή του πύργου με υπολειμματική θερμότητα του αλατιού ικανό να παράγει ενέργεια για άλλες 15 ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα.

«Η εστίασή μας στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών παγκοσμίως και έχει μειώσει την τιμή των προσφορών ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή”, τόνισε ο Saeed Mohammed Al Tayer, διευθύνων σύμβουλος και διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Ηλεκτρισμού και Υδάτων του Ντουμπάι DEWA).