1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Νέοι όροι για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων
Νέοι όροι για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων

Νέοι όροι για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων

0

Πιο κοντά σε συμφωνία βρίσκονται υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τους νέους όρους του διαγωνισμού για τους λιγνίτες.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων.

Και οι δύο  πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να συμφωνούν στην επανπροκήρυξη του διαγωνισμού προκειμένου να προσελκυστούν στη νέα διαγωνιστική διαδικασία και άλλοι παίκτες εκτός από τους δύο (SEVEN ENERGY – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) που κατέθεσαν εντέλει δεσμευτική προσφορά.

Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το θέμα του επιμερισμού των κερδών – ζημιών μεταξύ της ΔΕΗ και του προτιμητέου επενδυτή, προκειμένου το πακέτο να γίνει πιο ελκυστικό. Οι δύο πλευρές, φαίνεται να συμφωνούν στην τροποποίηση της ΣΑΜ (Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών). Το θέμα είναι για πόσο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ θα επιμερίζεται τα κέρδη- ζημιές.  Το πιο πιθανό σενάριο είναι η ΔΕΗ να αναλάβει εξιμησιας τα ζημιές -κέρδη για έξι χρόνια, διάστημα ίσο με αυτό που ο νέος αγοραστής θα υποχρεούται να διατηρήσει εργαζομένους των μονάδων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές προσπαθούν να διευθετήσουν και τις άλλες οι εκκρεμότητες που απομάκρυναν τους επενδυτές, όπως είναι τα ΑΔΙ και η μείωση της τιμής του λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει νέα αποτίμηση των μονάδων, καθώς ο ανεξάρτητος εκτιμητής έλαβε υπόψη του τη σταθεροποίηση των τιμών των CO2, παρόλο που οι εκτιμήσεις δείχνουν την αύξηση τους.  Αυτό σημαίνει, ότι οι προσφορές θα κινηθούν σε νέο πλαίσιο.Υπενθυμίζεται, ότι η υφιστάμενη αποτίμηση εκτιμούσε την αξία της μονάδας «Μελίτης» στα 153 εκατ. ευρώ και των μονάδων της Μεγαλόπολης στα 147 εκατ. ευρώ.