Home Ενεργειακές επισημάνσεις Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019: Συμβουλές για σωστή εξοικονόμηση
Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019: Συμβουλές για σωστή εξοικονόμηση

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019: Συμβουλές για σωστή εξοικονόμηση

0
0

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού  εστιάζει στην πρόσβαση σε καθαρό νερό, για όλους, χωρίς διακρίσεις.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, καθιερώθηκε το 1992 και γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου και αποτελεί μία αφορμή για απολογισμό και χάραξης νέων στρατηγικών προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αυξηθεί η προσβασιμότητα σε ασφαλές νερό.

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, καταδεικνύουν την αξία του νερού ως κοινωνικού αγαθού και την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης του:

 1. 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι
 2. Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν διαθέτει πόσιμο νερό με αποτέλεσμα οι μαθητές να χρησιμοποιούν μη ελεγμένες πηγές ή να διψούν.
 3.  Περισσότερα από 700 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με μη ασφαλές νερό και κακή υγιεινή.
 4. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 80% των ανθρώπων που δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλείς πηγές νερού ζει σε αγροτικές περιοχές.
 5. Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λίμνες και ρυάκια.
 6. Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – αντιμετωπίζουν σοβαρή λειψυδρία κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός μηνός μέσα σε ένα έτος.
 7.  700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα μπορούσαν να εκτοπιστούν λόγω της έντονης λειψυδρίας μέχρι το 2030.

Για το λόγο αυτό σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να εξοικονομήσετε σωστά το νερό, γιατί μην ξεχνάτε πως τα 2/3 του σώματός μας είναι νερό και χωρίς αυτό ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει πάνω από 4 ημέρες:

 1. Φροντίζουμε να κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας, όταν λουζόμαστε, όταν πλένουμε τα πιάτα, κτλ.
 2. Ενσωματώνουμε συσκευές εξοικονόμησης νερού στις βρύσες μας.
 3. Ελέγχουμε τα υδραυλικά του σπιτιού μας για τυχόν διαρροές.
 4. Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων όταν αυτά γεμίσουν πλήρως.
 5. Μην χρησιμοποιείτε το τρεχούμενο νερό για να ξεπαγώσετε το κρέας ή άλλα παγωμένα τρόφιμα. Ξεπαγώστε τα τρόφιμα, σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ και αφήνοντάς τα στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο.
 6. Προτιμήστε να πλένετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη νερό αντί κάτω από την ανοιχτή βρύση. Χρησιμοποιήστε μετά το ίδιο νερό για να ποτίσετε τα φυτά στις γλάστρες ή τον κήπο σας.
 7. Επισκευάστε τις διαρροές. Αν η βρύση στο νεροχύτη σας τρέχει μπορεί να σπαταλάτε έως 10 λίτρα ημερησίως. Η λύση είναι απλή: φωνάξτε τον υδραυλικό ή φτιάξτε το μόνος σας.
 8. Καταναλώστε ένα τουλάχιστον χορτοφαγικό γεύμα ανά βδομάδα. Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει η χορτοφαγία με την κατανάλωση νερού, η σύνδεση είναι απλή: απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού στην κτηνοτροφία απ΄ ό,τι στην καλλιέργεια λαχανικών. Η αντικατάσταση μόλις 120 γραμμαρίων μοσχαρίσιου κρέατος με ζυμαρικά, ρύζι ή κάποια άλλη επιλογή μεταφράζεται στην εξοικονόμηση 15.000 λίτρων νερού.
 9. Είναι προτιμότερο να έχετε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο, παρά να αφήνετε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλετε ένα δροσερό ποτήρι νερό.
 10. Μην ποτίζετε υπερβολικά τον κήπο σας. Κατά γενικό κανόνα, οι χορτοτάπητες χρειάζονται πότισμα μόνο κάθε 5 έως 7 ημέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ημέρες το χειμώνα. Μια ισχυρή βροχή ικανοποιεί τις ανάγκες σε νερό για διάστημα δύο εβδομάδων.
 11. Ποτίζετε τον κήπο σας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.
 12. Είναι προτιμότερη η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχουν διαρροές κατά μήκος του δικτύου. Και οικονομία στο νερό θα έχετε αφού το νερό ποτίζει το φυτό κατευθείαν στην ρίζα του και θα ξεγνοιάσετε κατά την περίοδο των διακοπών.
 13. Τοποθετήστε στην άκρη της μάνικας βρύση, ώστε να προσαρμόζεται η ροή στις απαιτήσεις σας και να αποφεύγονται οι σπατάλες.
 14. Αν έχετε τη δυνατότητα αντικαταστήστε τις βρύσες σας με νέας τεχνολογίας που αναμειγνύουν το νερό με αέρα. Έτσι δίνεται η εντύπωση δυνατότερης ροής νερού προσφέροντας την άνεση της καθαριότητας εξοικονομώντας παράλληλα αρκετά λίτρα σε ημερήσια βάση.
 15. Ελαττώστε τη διάρκεια χρήσης του ντους. Στη διάρκεια του ντουζ καταναλώνετε 18 με 25 λίτρα νερού ανά λεπτό. Μείνετε ένα ή δύο λεπτά λιγότερο στο ντους και κάντε τους υπολογισμούς.
 16. Εάν το καζανάκι σας είναι παλιό, αντικαταστήστε το με κάποιο, που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά: ένα για μικρή ροή και ένα με μεγαλύτερη ροή, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετήστε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι, για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.
 17. Αφήστε τα λερωμένα πιάτα και σκεύη να μουλιάσουν στο νερό, αντί να απομακρύνετε τα αποφάγια κάτω από τρεχούμενη βρύση.
 18. Επιλέξτε το κατάλληλο σκεύος, όταν μαγειρεύετε. Όσο μεγαλύτερα είναι τα σκεύη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση σε νερό.
 19. Εάν το κουμπί στο καζανάκι δεν επανέρχεται στη θέση του μετά τη χρήση, αφήνοντας το νερό να τρέχει συνεχώς, αντικαταστήστε το ή ρυθμίστε τη ροή.
 20. Για το πλύσιμο του αυτοκινήτου σαπουνίστε το και ξεπλύνετε το με έναν κουβά νερό και ποτέ με το λάστιχο. Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε σε πλυντήριο αυτοκινήτων στο οποίο πλένουν τα αυτοκίνητα με ειδικά πιεστικά μηχανήματα που κάνουν οικονομία στο νερό. Εάν πλένετε οι ίδιοι το αυτοκίνητό σας, επιλέξτε περιοχές με γρασίδι.