Αναθερμαίνεται η αγορά φωτοβολταϊκών
«Η αγορά των φωτοβολταϊκών μετά από πέντε χρόνια απραξίας, αρχίζει να ανακάμπτει». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, Σωτήρης Καπέλλος, από το βήμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Καυκάς στη Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει τη συνεργασία της με τη Huawei στον τομέα των φωτοβολταϊκών.
Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)
Η αγορά των φωτοβολταϊκών έχει αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται μετά από πέντε χρόνια που υπήρχε μηδενική νέα δραστηριότητα. Ο κ. Καπέλλος, κατά την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αγορά ξαναρχίζει να δημιουργείται. Ένας κύκλος έκλεισε και όχι καλά το 2014 και μετά από πέντε χρόνια απραξίας του κλάδου ξεκίνησε σιγά σιγά η αγορά από το 2018 να αναπτύσσεται».
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στόχος είναι να υπάρχει μία αγορά με σταθερή εγκατεστημένη ισχύ και όχι ανεξέλεγκτη αύξηση της παραγωγής, για να μην οδηγηθεί πάλι ο κλάδος στο αδιέξοδο που βρέθηκε πριν από πέντε χρόνια. «Πρέπει να αποφευχθούνε οι στρεβλώσεις για να μην καταστραφεί η αγορά όπως πριν από πέντε χρόνια. Πρέπει να αυξάνεται η παραγωγή σταθερά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σε αυτόν τον δεύτερο κύκλο δεν μιλάμε μόνο για φωτοβολταϊκά αλλά μιλάμε για νέες τεχνολογίες συνδυαστικά, όπως ο τομέας της αποθήκευσης, η ηλεκτροκίνηση και ο αυτοματισμός (έξυπνες πόλεις και σπίτια)» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΦ. Τα φωτοβολταικα ειπναι η πιο εύκολη πηγή ενέργειας.
Οι θεσμικές εξελίξεις που βοηθούν την ανάπτυξη του τομέα είναι η οριστικοποίση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να υπάρχει εγκαταστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών ίση προς 6.900 MW και ετήσια αγορά φωτοβολταϊκών της τάξης των 350- 400 MW για την ερχόμενη δεκαετία. Επίσης, για πρώτη φορά τέθηκε ποσοτικός στόχος για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Παράλληλα, εφαρμόστηκε το Μοντέλο Στόχου (EU Target Model) και αναμένεται η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε επενδυτές φωτοβολταϊκών (πώληση στη χονδρεμπορική, διμερείς συμβάσεις κ.λ.
Την περασμένη χρονιά εγκαταστάθηκαν 41,1MW νέων σταθμών, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας στα 2665MW. Επίσης, πέρυσι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των σταθμών του πιλοτικού διαγωνισμού του Δεκεμβρίου του 2016 (πλην ενός έργου) ενώ αύξηση (11,8%) παρουσίασε και η αγορά των συστημάτων αυτοπαραγωγής. Το μεγαλύτερο μερίδιο των νέων εγκαταστάσεων έχουν τα πάρκα στο ηπειρωτικό σύστημα (15 έργα 33,723 MW), ακολουθούν τα συστήματα net metering (276 συστήματα 6,181MW), ενώ μικρότερα μερίδια έχουν τα συστήματα εικονικού net metering, του ειδικού προγράμματος για το ηπειρωτικό σύστημα, το net metering και τα πάρκα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά αλλά και το ειδικό πρόγραμμα στα ΜΔΝ. Να σημειωθεί ότι το 2017 εγκαταστάθηκαν 12,9MW ενώ το 2016 5,4 MW.
Προκειμένου να αναπτυχθεί η αγορά με γρηγορότερους ρυθμούς χρειάζονται νέες θεσμικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον κ. Καπέλλο. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΦ προτείνει:
- Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τα φ/β και θέσπιση ενός νέου σχήματος αδειοδότησης, εποπτείας και ελέγχου των επενδύσεων.
- Αποσαφήνιση θεμάτων χωροθέτησης φ/β σταθμών
- Βελτίωση του καθεστώτος αυτοπαραγωγής (net metering)
- Προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας και άρση των σημερινών εμποδίων