1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί φωτοβολταϊκών κι αιολικών σταθμών
Προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί φωτοβολταϊκών κι αιολικών σταθμών

Προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί φωτοβολταϊκών κι αιολικών σταθμών

0

Δύο νέους διαγωνισμούς για φωτοβολταϊκούς κι αιολικούς σταθμούς προκήρυξε γα την 1η Ιουλίου η ΡΑΕ, όπου θα περιοριστεί ένα μέρος των MW της χρονιάς.

Ως γνωστόν, η Υπουργική Απόφαση του κ. Σταθάκη που μόλις την Παρασκευή δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ προβλέπει τη δημοπράτηση εντός του 2019 ανά τεχνολογία συνολικά 430 MW για Φ/Β εγκαταστάσεις, και 400MW για αιολικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο αυτήν τη στιγμή εκτιμάται πως δεν υπάρχουν αρκετά ώριμα έργα, ούτε στην αιολική ενέργεια, ούτε στην ηλιακή, έτσι ώστε να καλύψουν το σύνολο των ποσοτήτων που προβλέπεται να βγούν σε διαγωνισμό εντός του 2019.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προκηρύσσει για την 1η Ιουλίου δύο νέους διαγωνισμούς για:

Κατηγορία Ι: 300 MW για φωτοβολταϊκούς Σταθμούς από 500 KW έως 20 MW

Κατηγορία ΙΙ: 300 MW για αιολικούς σταθμούς από 3 MW έως 50 MW

Παρά το γεγονός ότι μειώνεται και το απαιτητό επίπεδο ανταγωνισμού στο 40% από 75% που ίσχυε, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ΑΠΕ, συγκλίνουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν αρκετά ώριμα έργα για να αποσπάσουν και αυτή την ισχύ (300 MW ανά τεχνολογία).

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει προς το τέλος του χρόνου και νέα διαγωνιστική διαδικασία στην οποία θα «βγούν» τα υπόλοιπα MW που δεν βγήκαν τώρα, καθώς και τα «υπόλοιπα» που δεν θα διατεθούν την 1η Ιουλίου.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η Παρασκευή 31 Μαίου, δεν έχει όμως οριστεί η ημερομηνία έναρξης. Θα καθοριστεί με νεότερη ανακοίνωση αφού πρώτα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).