1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Κάν’ το όπως οι Σουηδοί
Κάν’ το όπως οι Σουηδοί

Κάν’ το όπως οι Σουηδοί

0

Η Στοκχόλμη από μια βιομηχανική περιοχή μετασχηματίστηκε στην πρώτη «πράσινη» πόλη της Ευρώπης.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Τα τελευταία 70 χρόνια ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα έχει εξαπλασιαστεί αγγίζοντας τα 4.2 δισεκατομμύρια κατοίκους, όπως ανέφερε ο Gunnar Söderholm, διευθυντής Περιβάλλοτνος και Υγείας της Στοκχόλμης, στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε τo Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) και η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα με θέμα «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για μια Νέα Οικονομία υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής: Προώθηση της καινοτομίας για Βιώσιμη Ανάπτυξη», στην Ακαδημία Αθηνών.

Είναι γεγονός πως πλέον υπάρχουν πόλεις που αγγίζουν τα 40 εκατομμύρια σε πληθυσμό, δηλαδή τέσσερις φορές όσο ο πληθυσμός της Ελλάδας ή Σουηδίας, αντίστοιχα, ενώ κάθε μέρα μια νέα Στοκχόλμη και κάθε μήνα μια νέα Αθήνα αναδύονται.

Σύμφωνα με τον κ. Söderholm, μέχρι το 2030 το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές, όταν οι πόλεις καταλαμβάνουν μόλις το 2% της επιφάνειας της Γης. «Τα αστικά κέντρα έχουν το 70% του ΑΕΠ, παράγουν το 70% των απορριμάτων και εκπέμπουν το 70% του διοξειδίου του άνθρακα» σχολίασε ο ίδιος.

Το παράδειγμα της Στοκχόλμης αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο οικολογικής πόλης ως προς την υποδομή και την ανακύκλωση. Όταν στις ΗΠΑ ή την Αυστραλία αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη εκπομπές 20 τόνων διοξειδίου του άνθρακα του χρόνου στην Στοκχόλμη αντιστοιχούν μόλις 4. Δεν είναι τυχαίο πως η έλαβε πρώτη το 2010 τη τιμητική διάκριση «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό βραβείο για την πιο πράσινης πρωτεύουσας, με τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Μετά ακολούθησε το Αμβούργο, το Όσλο και άλλες πόλεις της Ε.Ε.

Η Στοκχόλμη έχει όραμα να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα από το 2040, ενώ αντιμετωπίζει την οικολογική πολιτική ως την πιο έξυπνη προσέγγιση, όχι μόνο για την πόλη αυτή καθαυτή, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη. «Έχουμε όραμα μέχρι το 2040 να έχουμε μηδενικές εκπομπές CO2. Ήδη έχουμε μειώσει τις εκπομπές κατά 40%. Είμαστε μία πόλη που μεγαλώνει αλλά μειώνουμε τις εκπομπές» πρόσθεσε ο κ. Söderholm.

Επίσης, η Στοκχόλμη έχει εισάγει καινοτόμους τρόπους διαχείρισης των απορριμάτων. Συγκεκριμένα σε κάθε σπίτι υπάρχουν ψηλοί σωλήνες ύψους αρκετών μέτρων όπου συλλέγονται τα απορρίμματα. Από εκεί με ισχυρή πίεση αέρα περνούν μέσα από ένα δίκτυο σωλήνων και φθάνουν στο σημείο από όπου μεταφέρονται στον χώρο ανακύκλωσης.

Αναφορικά με την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης, η Στοκχόλμη προχώρησε στην τοποθέτησε διοδίων στο κέντρο, προκειμένου να μειώσει τόσο την κίνηση, όσο και την περιβαλλοντική ρύπανση. «Βάλαμε διόδια στη πόλη για να μειώσουμε την συμφόρηση. Οι πολίτες για να μπουν στο κέντρο με το αυτοκίνητό τους πρέπει να πληρώσουν 6€. Η είσοδος στο κέντρο τα σαββατοκύριακα είναι δωρέαν» ανέφερε. Με τα έσοδα που έβγαλε ο δήμος από τα δίοδια επέκτεινε τις γραμμές του μετρό για να εξυπηρετήσει καλύτερα τους κατοίκους.

Η ανεξέλεγκτη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού σε συνδυασμό με την απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή, καθιστά σαφές ότιπρέπει  να επικεντρωθούμε στις ευκαιρίες της νέας οικονομίας του κλίματος και να εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική πρωτοβουλία και προσέλκυση επενδύσεων.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει μόνο να μετασχηματιστεί αλλά να οδηγήσει σε παγκόσμιο μετασχηματισμό, μέσα από την καινοτομία, την τεχνολογία και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Πρέπει να επανακατευθύνουμε τις επενδύσεις προς τις «πράσινους» τομείς. Ήδη οι επενδύσεις που είναι ευφυείς ως προς το κλίμα έχουν σώσει ζωές» κατέληξε.