Home ΑΠΕ Στις ΑΠΕ, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον ΔΕΣΦΑ και το φυσικό αέριο επικεντρώθηκε η 2η ημέρα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου
Στις ΑΠΕ, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον ΔΕΣΦΑ και το φυσικό αέριο επικεντρώθηκε η 2η ημέρα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου

Στις ΑΠΕ, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον ΔΕΣΦΑ και το φυσικό αέριο επικεντρώθηκε η 2η ημέρα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου

0
0

Συνεχίστηκε την Τρίτη, 7 Μαΐου με αμείωτη δυναμική το 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνει από τις 6 ως τις 8 Μαΐου η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου, οι θεματικές που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες ήταν ο ρόλος του LNG και των αγωγών, το success story του ΔΕΣΦΑ, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα νέα μοντέλα χρηματοδότησης και δραστηριοποίησης των εταιρειών, η καινοτομία και τα δίκτυα και η ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου, η Megan Richards, Διευθύντρια ενεργειακής πολιτικής της DG Energy, μίλησε για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ε.Ε. σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη. Αναφορικά με την Ελλάδα, επισήμανε ότι υπάρχει πολύ ενεργή συμμετοχή σχετικά με την καθαρή ενέργεια στα νησιά, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα μας από την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολούθησε η συνεδρία για την εξέλιξη των αγορών φυσικού αερίου (αγωγοί και LNG) υπό το συντονισμό της Valérie Ducrot, Διευθύντριας του World Energy Council – Global Gas Centre (WEC – GGC). Το ρόλο του παγκόσμιου φόρουμ των χωρών-εξαγωγέων φυσικού αερίου ως ένα σημαντικό παίκτη της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου παρουσίασε η Mahdjouba Belaifa, Επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Φυσικού Αερίου στο GECF. Ο Samuele Furfari, Καθηγητής γεωπολιτικής της ενέργειας στο Université Libre de Bruxelles, τόνισε πως ο ρόλος της τεχνολογίας είναι κρίσιμος σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία δίχως να καθίσταται εύκολο να προβλέψουμε τις όποιες μεταβολές πρόκειται να λάβουν χώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν άρδην τα δεδομένα της ενεργειακής πραγματικότητας. Η Lucie Roux, επικεφαλής συντάκτρια για το LNG του S&P Global Platts, ανέφερε πως η ευρωπαϊκή αγορά διατηρεί σημαντικό ενδιαφέρον για την διοχέτευση ποσοτήτων LNG από τις ΗΠΑ και άλλους προμηθευτές. Ο Μιχαήλ Ανδρέου, Μέλος του ΔΣ της κυπριακής ΔΕΦΑ, υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει εισέλθει για τα καλά στην κούρσα του φυσικού αερίου με μια σειρά έργων εθνικής και περιφερειακής σημασίας να σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, μεταμορφώνοντας την αγορά φυσικού αερίου στην Μεγαλόνησο και παράλληλα ενισχύοντας το ειδικό βάρος στην περιοχή. Ο Federico Regola, Επιχειρησιακός Διευθυντής της ZeniΘ, σημείωσε κατά τη δική του ομιλία ότι παρά τα θετικά σημάδια που παρατηρούνται στην λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου σε λιανική και χονδρική, μένουν ακόμη σημαντικές τομές και βελτιώσεις να γίνουν προκειμένου να φτάσουμε στην διαμόρφωση μιας αγοράς καθαρού ανταγωνισμού στα πρότυπα των  ευρωπαϊκών αγορών. Ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Ιωάννης Μητρόπουλος, σχολίασε ότι στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τη λιανική αγορά, ο ανταγωνισμός έγκειται κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές όπου το ειδικό βάθος πέφτει στις παρεχόμενες υπηρεσίες, γεγονός που βέβαια ήδη κάνει την εμφάνισή του από την σκοπιά των πελατών και αναπτύσσεται περαιτέρω. Τέλος, ο Χρήστος Σκουλίδας, Τεχνικός Διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής, μίλησε για το ρόλο της εταιρείας στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς και τόνισε ότι στόχος είναι εντός της επόμενης πενταετίας να ξεκινήσει εκ νέου η κατασκευή νέου δικτύου.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ανέλυσε τη σημασία της χώρας μας ως ανερχόμενου ενεργειακού κόμβου, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Παράλληλα, μίλησε για την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της απόφασης της Τουρκίας να πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση, και διευκρίνισε ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να κινείται εκτός διεθνούς δικαίου, θα επιτείνει περαιτέρω την απομόνωσή της. Έπειτα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Tudor Buzatu, αναφέρθηκε στην περιφερειακή διάσταση των ενεργειακών εξελίξεων.

Θέμα της επόμενης συνεδρίας ήταν το success story του ΔΕΣΦΑ, υπό το συντονισμό του Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλου, προέδρου της ΗΑΕΕ. Πρώτος μίλησε ο Riccardo Lambiris, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο νέος μέτοχος της ΔΕΣΦΑ αποτελείται από σημαντικούς παίκτες της αγοράς φυσικού αερίου, γεγονός που προσφέρει αξία. Επίσης, τόνισε ότι το 2019 το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και την μονάδα αποθήκευσης αερίου στην Καβάλα. Εν συνεχεία, η Αργυρώ Μπανίλα, Αναπ. Διευθύντρια του Τομέα Ειδικών Πιστοδοτήσεων & Κοινοπρακτικών Δανείων της Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασε το επιχειρηματικό προφίλ της Τράπεζας και μίλησε για τη συμμετοχή της στη διαδικασία του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ. Ο Fernando Kalligas Castiella, Περιφερειακός Διευθυντής της Enagás για την Ελλάδα, ανέφερε ότι η εταιρεία του εκτιμά πως στην Ελλάδα η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια με ΦΑ θα αυξηθεί, θα υπάρξει περισσότερη ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη των ΑΠΕ ενώ οι διασυνδέσεις θα επιφέρουν μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ στο πάνελ συμμετείχε και ο Rudy Van Beurden, Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Fluxys

Στη συνεδρία με θέμα το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, συντονιστής ήταν ο Τάσος Γκαρής, Αντιπρόεδρος της ΗΑΕΕ. Αρχικά, το Μέλος της ΡΑΕ, Νεκταρία Καρακατσάνη, μίλησε εκτενώς για τη σημασία του target model και για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στους κόλπους του ACER σχετικά με τις συστάσεις προς τις κρατικές αρχές.  Ο Μιχάλης Φιλίππου, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ανέλυσε τη δομή και τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό. Ο Νίκος Φρυδάς, ειδικός στην ενέργεια της International Finance Corporation (IFC), μίλησε για τις εμπορικές σχέσεις σε μια ανταγωνιστική αγορά και περιέγραψε το έργο APEX επικεντρώνοντας στην αγορά της Αλβανίας. Ο Ashutosh Shastri, μέλος του ΔΣ του Global Gas Centre-World Energy Council (WEC –GGC) και ο Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Πρόεδρος του ΕΣΕΠΗΕ συμμετείχαν με τις δικές τους εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις.

Ο Ανδρέας Σιάμισης, αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, αφιέρωσε τη δική του ομιλία στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο σύνολο του εγχώριου ενεργειακού τομέα, αλλά και στο ρόλο των ΕΛΠΕ. Δήλωσε σχετικά ότι “θέλουμε να φτάσουμε στα 300 με 400 MW ΑΠΕ μέσα στα επόμενα χρόνια” και πρόσθεσε ότι ο όμιλος διαθέτει πολύ σημαντική παρουσία στην περιοχή, βελτίωση στη διακυβέρνηση και την εταιρική δομή του με αποτέλεσμα τα τελευταία 2 με 3 χρόνια να σημειώνουν άλματα τα κέρδη των ΕΛΠΕ.

Ακολούθησε η βράβευση του προέδρου του REN21, Αρθούρου Ζερβού, από τον Σπύρο Παπαευθυμίου, αντιπρόεδρο της ΗΑΕΕ και καθηγητή στο ΤΕΙ Κρήτης. Με αφορμή την τιμητική αυτή διάκριση, ο κ. Ζερβός μίλησε για τις δραστικές και αποφασιστικές πολιτικές που απαιτούνται για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στους υπόλοιπους τομείς πλην της ηλεκτοπαραγωγής το κενό παραμένει χαώδες ως προς τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η επόμενη συνεδρία αφορούσε τα νέα χρηματοδοτικά και επιχειρηματικά μοντέλα με συντονιστή τον Αιμίλιο Γαλαριώτη, μέλος του ΔΣ της ΗΑΕΕ και καθηγητή χρηματοοικονομικών στο γαλλικό Audencia Business School. Η Επιστήμη Οικονομοπούλου, Διευθύντρια Πολιτικής στην DG Energy, παρουσίασε το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση και σκιαγραφεί τον «μονοπάτι» προς την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030 και 2050. Ο Χάρης Δαμάσκος, τραπεζίτης της EBRD, έδωσε το στίγμα της τράπεζάς του σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ο Χάρης Δούκας, επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ, μίλησε για το μέλλον της καθαρής ενέργειας και για τις εκτιμήσεις σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα. Ο Dusan Klinar, καθηγητής χημείας στα πανεπιστήμια Μάριμπορ και ZRS Bistra Ptuj συνέβαλε με μια πολύ τεκμηριωμένη παρουσίαση.

Στη συνεδρία για το ρόλο των δικτύων στον ενεργειακό τομέα, συντονιστής ήταν ο Miguel Palacios, πρύτανης στο ESCP και στο Europe Business School. Ο Maher Chebbo, Εκτελεστικός Διευθυντής της GE Digital Energy Solutions, παρουσίασε τις θέσεις της εταιρείας για την ενεργειακή μετάβαση και τις νέες λύσεις και υπηρεσίες που έχουν εμφανιστεί στον κλάδο. Ο Νίκος Χατζηαργυρίου, Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, σχολίασε ότι ο πελάτης αποκτά πλέον κεντρικό ρόλο στο σύστημα ενέργειας μέσα από την παραγωγή, αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας. Από την πλευρά του, ο Διαχειριστής γίνεται περισσότερο διαχειριστής δεδομένων και επομένως δεν μεταφέρει μόνο την ενέργεια αλλά και τα δεδομένα. Ο Χάρης Βωβός, επικεφαλής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, υπογράμμισε ότι το ποσό που απαιτείται για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  είναι 140 δις ευρώ επενδύσεων και περίπου 70 δις σε δίκτυα φυσικού αερίου, άρα οι χρηματοοικονομικοί θεσμοί πρέπει να παίξουν πιο ενεργό ρόλο ώστε να επιταχύνουν την μετάβαση των δικτύων, ενώ ο Θωμάς Νικολακάκης, αναλυτής μοντέλων ενεργειακών συστημάτων της IRENA, σημείωσε ότι ο οργανισμός έχει επικεντρωθεί πολύ στο θέμα της ενεργειακής ευελιξίας, αλλά και στην αποκεντρωμένη παραγωγή.

Ακολούθησε ομιλία του Γ.Γ.. Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ, Μιχάλη Βερροιόπουλου, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης και οι προκλήσεις από εδώ και πέρα.

Η τελευταία συνεδρία της ημέρας είχε ως θέμα την ανάπτυξη των ΑΠΕ και πραγματοποιήθηκε με το συντονισμό της Αλεξάνδρας Σδούκου, συμβούλου του προέδρου της ΝΔ για ενεργειακά θέματα. Ο Διονύσης Παπαχρήστου, Διευθυντής δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Αρχής σε ότι έχει να κάνει με το νέο ρυθμιστικό καθεστώς των ΑΠΕ και την πορεία των σχετικών διαγωνισμών. Ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΕΤΑΕΝ, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αιολικών και τι πρέπει να γίνει καλύτερα ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο στο εξής. Ο Κωνσταντίνος Βενετσάνος, Project Finance Manager της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μίλησε για τις χρηματοδοτήσεις στον κλάδο των ΑΠΕ και ανέλυσε την οπτική γωνία της τράπεζας στο θέμα αυτό. Ο Κωνσταντίνος Τομαράς, αναπ. Διευθύνων Σύμβουλος της Σπυρόπουλος, μίλησε για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην ελληνική αγορά. Βασίλης Σπηλιοτόπουλος, Διευθυντής της Siemens-Gamesa για την Ελλάδα και την Κύπρο, επικέντρωσε στο τι πρέπει να γίνει ώστε να προσελκύσει η Ελλάδα περισσότερες επενδύσεις στα αιολικά. Ο Αθανάσιος Στούμπος, Διευθυντής έρευνας και επικεφαλής του εργαστηρίου περιβαλλοντικής έρευνας και Διευθυντής του κέντρου Δημόκριτος, αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο του υδρογόνου ως ενεργειακός φορέας.