1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Χρηματοδότηση 178 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου
Χρηματοδότηση 178 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Χρηματοδότηση 178 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

0

Χρηματοδότηση 178 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ για το επενδυτικό πρόγραμμα της διασύνδεση της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Σήμερα αναμένεται να υπογράψουν από κοινού ο ΑΔΜΗΕ με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία αφορά τη χορήγηση δανείου 178 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώσει της ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει παρουσία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη.

Το έργο της μικρής διασύνδεσης, αποτελείται από ένα καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜV, συνοδευόμενο από υπόγειο καλώδιο που θα συνδέει το σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Μεγαλόπολη μέχρι και την περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας. Το υποβρύχιο καλώδιο από την Πελοπόννησο έχει μήκος 132 χλμ και καταλήγει στο σημείο Νοπήγια στον κόλπο του Κισσάμου. Μέσω υπόγειας διαδρομής μήκους 32 χιλιομέτρων κατά μήκος του Βόρειου οδικού άξονα Κρήτης θα φθάσει στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα Χανίων.

Το συνολικό κόστος της διασύνδεσης ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η διασύνδεση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία το 2020. Η συγκεκριμένη διασύνδεση αποτελεί ένα σημαντικό έργο για τη χώρα μας, καθώς θα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Κρήτη, τη στιγμή που το νησί θα πρέπει (το 2020) να αποσύρει τις πετρελαϊκές μονάδες και η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.