1. Home
  2. Νέα
  3. Plastic Litter Project 2019: Δορυφόροι και drones στο «κυνήγι» της θαλάσσιας ρύπανσης
Plastic Litter Project 2019: Δορυφόροι και drones στο «κυνήγι» της θαλάσσιας ρύπανσης

Plastic Litter Project 2019: Δορυφόροι και drones στο «κυνήγι» της θαλάσσιας ρύπανσης

0

Ελληνική προέλευση έχει μια από τις προσπάθειες που ερευνά το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και στοχεύει στη δημιουργία τεχνολογικών λύσεων, ικανών να λειτουργήσουν σαν αντίμετρα για το πρόβλημα.

Πρόκειται για το πρωτοποριακό “Plastic Litter Project 2019”, που υλοποιεί η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με στόχο -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία ενός αλγόριθμου, που θα μπορεί να παρατηρεί τα πλαστικά τουλάχιστον στην επιφάνεια της θάλασσας, με τη χρήση δορυφορικών εικόνων.

“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δούμε σε περιοχές όπου υπάρχει σύγκλιση θαλασσιών μαζών αν μπορούμε να εντοπίσουμε πλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον, στην επιφάνεια. Εκείνο λοιπόν που κάνουμε είναι να δημιουργούμε τεχνητούς πλαστικούς στόχους, να τους τοποθετούμε στη θάλασσα και στη συνέχεια να περιμένουμε να περάσουν οι δορυφόροι οι οποίοι μπορούν να δουν το θαλάσσιο κομμάτι, να λαμβάνουμε δορυφορικές εικόνες και ταυτόχρονα να πετάμε με Μη Επανδρωμένα Εναέρια Συστήματα, τα γνωστά μας drones. Βλέπουμε πως και αυτά παρατηρούν τη θαλάσσια επιφάνεια” τονίζει ο επικεφαλής της Ομάδας Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Τοπουζέλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 FM”.

“Στόχος μας είναι να μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν αλγόριθμο ο οποίος να μπορεί να παρατηρεί τα πλαστικά τουλάχιστον στην επιφάνεια της θάλασσας και να μπορέσουμε να εντοπίζουμε τα πλαστικά με τη χρήση των δορυφορικών εικόνων στη θάλασσα. Αυτό που επιθυμούμε είναι να μπορέσουμε να βρούμε τις περιοχές στις οποίες υπάρχει σύγκλιση πλαστικών, υπάρχουν δηλαδή ρεύματα τα οποία κινούνται προς μια κατεύθυνση, φέρνουν κοντά τα πλαστικά και έτσι να δημιουργούνται μεγάλες επιφάνειες”, αναφέρει ο επικεφαλής της ειδικής Ομάδας ενώ περιγράφει πως φέτος και σε σχέση με το προηγούμενο σχετικό πείραμα υπάρχει μια τροποποιημένη σχεδίαση.

“Πέρυσι είχαμε δημιουργήσει τρεις μεγάλους στόχους των 100 τ.μ και το πείραμα είχε πολύ καλή εξέλιξη, μπορούσαμε να βγάλουμε πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Ένα από αυτά είναι ότι για να βρούμε αυτά τα πλαστικά θα πρέπει η κάλυψη που έχουν στο pixel (σ.σ το εικονοστοιχείο) του δορυφόρου να είναι τουλάχιστον της τάξης του 50%. Αυτό που κάναμε δε φέτος είναι να μικρύνουμε τους στόχους πάρα πολύ. Έτσι έχουμε τέσσερις στόχους, οι οποίοι είναι το 1/4 του περυσινού, είναι δηλαδή 25 τ.μ” εξηγεί ο κ.Τοπουζέλης ενώ περιγράφει πως η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης φέτος χρησιμοποιεί μεν και πάλι πλαστικές σακούλες όπως και πλαστικά μπουκάλια που τοποθετεί στους ‘στόχους’ της, έχει όμως επιχειρήσει το 2019 να προσθέσει στοιχεία αληθοφάνειας.

“Σχεδιάσαμε πολύ πιο δύσκολους στόχους, πιο μικρούς, τους βάζουμε δε μακριά τον έναν από τον άλλον, ενώ και έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Θα μπορέσουμε έτσι να δούμε ποια είναι τα πλαστικά τα οποία θα μπορούν να εντοπίζονται και ποια είναι αυτά που δεν θα είναι αυτό εφικτό. Είναι δε και η πρώτη χρονιά φέτος που δημιουργήσαμε μεικτούς στόχους, που έτσι θα προσομοιάζουν την πραγματικότητα αφού οι στόχοι μας έχουν και πλαστικά, αλλά και φύλλα, ξύλα, φύκια, τα οποία συναντά κανείς στη θαλάσσια επιφάνεια” αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Περιγράφει δε πως στο πρόγραμμα η συμμετοχή από πλευράς φοιτητών είναι πολυσχιδής. “Είμαι πολύ χαρούμενος διότι το πρόγραμμα ξεκίνησε από προπτυχιακούς του Τμήματος Ωκεανογράφιας και Θαλάσσιων Επιστημών και συμμετέχει μεγάλος αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών ερευνητών, πλησιάζουμε δε τους 40-50 ανθρώπους” σημειώνει ο κ.Τοπουζέλης. “Νομίζω πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία σε όλα τα επίπεδα να συμμετέχουν σε ένα πολύ ωραίο ερευνητικό πρόγραμμα και ακόμη και για εμάς, για να μπορούμε να δείξουμε πού μπορεί να φτάσει η τεχνολογία και να συμβάλλουμε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος” τονίζει.