1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. ΕΔΑ Αττικής: 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης-Συνεργασίες με δήμους
ΕΔΑ Αττικής: 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης-Συνεργασίες με δήμους

ΕΔΑ Αττικής: 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης-Συνεργασίες με δήμους

0

Εντονο είναι το ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου.

H Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) καταθέτει κάθε χρόνο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το «Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής», στο οποίο καταγράφονται τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας, καθώς και ο προγραμματισμός των έργων για μία πενταετία. Σήμερα, το δίκτυο διανομής στην Αττική εκτείνεται συνολικά σε 3.500 χλμ. (δίκτυο μέσης και χαμηλής πίεσης), καλύπτει 53 δήμους, απαριθμεί 75.000 παροχές με 125.000 σημεία παράδοσης (μετρητές), τα οποία εξυπηρετούν 350.000 νοικοκυριά περίπου (κεντρική θέρμανση, αυτόνομη θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης/μαγείρεμα), 7.000 επαγγελματίες και εμπορικούς πελάτες (δημόσια κτίρια, δημοτικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.τ.λ.), καθώς και 210 μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες. Στο Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Δικτύου (2019-2023) είναι ενταγμένοι σχεδόν όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Αττικής, πλην ελαχίστων, οι οποίοι είναι γεωγραφικά αρκετά απομακρυσμένοι από τις υφιστάμενες βασικές υποδομές του δικτύου φυσικού αερίου. Τελευταία, ενόψει και της έναρξης υλοποίησης του νέου προγράμματος ανάπτυξης της εταιρείας, που προβλέπει την κατασκευή 600 χλμ. νέου δικτύου, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την επέκταση του δικτύου από πολλούς δήμους.

Στον δήμο Φυλής υπεγράφη το φθινόπωρο του 2017 σύμβαση για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών δικτύου προκειμένου να γίνει η σύνδεση του κολυμβητηρίου Ανω Λιοσίων, αλλά και η κάλυψη της ευρύτερης περιοχής με φυσικό αέριο. Τα έργα ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018 και η συνεργασία συνεχίζεται ακόμη με την κατασκευή του υπόλοιπου βρόγχου των Ανω Λιοσίων, μήκους 5 χλμ. περίπου, ώστε εκτός από τους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές να μπορέσουν να συνδεθούν επιπλέον: το δημαρχείο και άλλα δημοτικά κτίρια και σχολεία της περιοχής.

Στην Παλλήνη, με αφορμή τη σύνδεση του κολυμβητηρίου Γέρακα, του δημαρχείου και μιας σειράς δημοτικών και αθλητικών εγκαταστάσεων και σχολείων και μετά τη δήλωση ενδιαφέροντος σύνδεσης των δημοτών, σχεδιάστηκε και υλοποιείται σήμερα η επέκταση του δικτύου σε τρεις γεωγραφικές περιοχές του δήμου:

α) Στο κέντρο Παλλήνης με την κατασκευή δικτύου που ξεκινάει από το οικιστικό
συγκρότημα «Λόφος Εντισον».

β) Στο παλαιό κέντρο του Γέρακα, όπου από αυτό το τμήμα του δικτύου θα τροφοδοτηθούν, εκτός από τους επαγγελματίες και τους οικιακούς καταναλωτές, το δημαρχείο και οι γειτονικές σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις.

γ) Στην περιοχή του Γαργηττού με την κατασκευή 3 περίπου χλμ. νέου δικτύου, από το οποίο θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο το κολυμβητήριο Γέρακα, καθώς και οι γειτονικές σχολικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, στα Βριλήσσια, μετά την επιμονή της δημοτικής αρχής για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου στην περιοχή, σταδιακά και μέχρι πλήρους κάλυψης, καθώς και την ουσιαστική συνδρομή του δήμου στη συλλογή ενδιαφερόμενων σύνδεσης, η κάλυψη του δικτύου τα τελευταία χρόνια υπερδιπλασιάστηκε και η  ανταπόκριση των δημοτών εκτόξευσε τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε επίπεδα που είναι από τα υψηλότερα στην Αττική. Ο σχεδιασμός μας πλέον προβλέπει τη συνέχιση των έργων ανάπτυξης στα Βριλήσσια με στόχο την πλήρη κάλυψη της περιοχής μέχρι το 2020.

Οι περισσότεροι δήμοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το δίκτυο φυσικού αερίου. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι δήμοι Αργυρούπολης-Ελληνικού, Περιστερίου, Αλίμου, Νέας Ιωνίας, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Νέας Φιλαδέλφειας, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ζωγράφου, Ταύρου-Μοσχάτου, Πετρούπολης και Γλυφάδας. Ο δήμος Περιστερίου, για παράδειγμα, ενδιαφέρθηκε να συνδέσει όλες τις σχολικές μονάδες που δεν έχουν ακόμη δίκτυο και να επωφεληθούν με τον τρόπο αυτόν και οι περίοικοι, ενώ με τον δήμο Πεύκης-Λυκόβρυσης προγραμματίστηκε και υλοποιήθηκε η κάλυψη με δίκτυο του Ηλιακού Χωριού πού ήταν χρόνιο αίτημα των κατοίκων. Οι περισσότεροι δήμοι ενδιαφέρθηκαν να συνδέσουν με το δίκτυο του φυσικού αερίου σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και διάφορα δημοτικά κτίρια αλλά και να εξασφαλίσουν την ένταξη περιοχών των δήμων τους στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας, καθώς πλέον καθιστά τη σύνδεση με το δίκτυο πιο προσιτή στους καταναλωτές προσφέροντας σχήματα επιδότησης του κόστους της μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης και μηδενικά τέλη σύνδεσης.

Ακολουθεί ο χάρτης διείσδυσης φυσικού αερίου στο νομό Αττικής: