1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Παναγιωτάκης: «Να πάψει η Πολιτεία να μας μετακυλιεί τις υποχρεώσεις της»
Παναγιωτάκης: «Να πάψει η Πολιτεία να μας μετακυλιεί τις υποχρεώσεις της»

Παναγιωτάκης: «Να πάψει η Πολιτεία να μας μετακυλιεί τις υποχρεώσεις της»

0

Το ότι η ΔΕΗ μπορεί να γίνει κερδοφόρα εάν πραγματοποιηθούν μεγάλες αλλαγέw και ότι δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης διαμήνυσε ο κ. Παναγιωτάκης, ρίχνοντας βέλη στις πρακτικές της Πολιτείας, η οποία αναθέτει στη ΔΕΗ την εκπλήρωση δικών της υποχρεώσεων.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, με ένα μακροσκελή λόγο που διήρκεσε πάνω από μία ώρα στην ετήσια γενική τακτική συνέλευση της εταιρείας, ανέλυσε την κατάσταση της ΔΕΗ καθώς και τις δράσεις που μπορούν να γίνουν  για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

«Η ΔΕΗ μπορεί σίγουρα να ανακάμψει, να γίνει σημαντικά κερδοφόρα, με μικρές, απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης. Μπορεί κάλλιστα, να έχει κέρδη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων το χρόνο» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες στην Πολιτεία για τη σημερινή κατάσταση της , σχολιάζοντας πως
χρειάζεται στήριξη από την Πολιτεία, «η οποία πρέπει να τερματίσει την πάγια πρακτική της να αναθέτει στη ΔΕΗ την εκπλήρωση δικών της υποχρεώσεων: κοινωνική πολιτική, βιομηχανική πολιτική, νησιωτική πολιτική, αγροτική πολιτική». Επίσης επεσήμανε ότι «χρειάζεται νομοθέτηση μέτρων που θα αίρουν αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις, χαρακτηριστικό παράδειγμα το ασφυκτικό πιστωτικό περιθώριο για πληρωμές ρυθμιζόμενων χρεώσεων που δημιουργεί προϋποθέσεις μεγάλης επιβάρυνσης με τόκους υπερημερίας. Ή μέτρων που θα εξυγιαίνουν την αγορά και θα εμποδίζουν καταχρηστικές συμπεριφορές, όπως συμβαίνει με τους πελάτες καθολικής υπηρεσίας, που μπορούν να παραμένουν σ’ αυτό το καθεστώς επ’ αόριστο».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε πως η δημόσια επιχείρηση δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο ή καυτή πατάτα όπως λέγεται» σχολίασε και τόνισε πως οι ζημιές που παρουσιάστηκαν το 2018 οφείλονται στη ραγδαία επιδείνωση εξωγενών παραγόντων που επιβάρυναν τα κόστη της, επιβαρύνσεις που απέφυγε να ματακυλίσει στην κατανάλωση, όπως ανέφερε ο ίδιος.

«Η ΔΕΗ, λόγω του μεγέθους της και του ρόλου της στην οικονομία και στην κοινωνία δεν είναι μια συνηθισμένη επιχείρηση. Οι ενέργειες και η λειτουργία της έχουν άμεσο αντίκτυπο μεγάλων διαστάσεων. Όλα αυτά τα χρόνια μειώσαμε τα λειτουργικά μας κόστη. Υπάρχουν, από προϋποθέσεις, και άλλα περιθώρια με διαρθρωτικά μέτρα. Όμως αυτό δεν φθάνει για να αντισταθμίσει τις επιβαρύνσεις. Την αύξηση της οριακής τιμής, των καυσίμων, των δικαιωμάτων CO2. Τις επιπτώσεις από μέτρα όπως τα ΝΟΜΕ, που ευελπιστούμε ότι φέτος μετά την αποεπένδυση θα μειωθούν σημαντικά, και με το Target Model θα καταργηθούν» είπε ο κ. Παναγιωτάκης.

Παράλληλα, περιέγραψε τις δράσεις που σχεδιάζει η Επιχείρηση. Ενδεικτικά, ανέφερε:

– Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η λογιστική αξία της οποίας υπερβαίνει το 1,1 δισ. Σχεδιάζουν την ίδρυση δύο θυγατρικών εταιρειών για τη Διαχείριση και την Ανάπτυξη με προοπτική την άντληση κεφαλαίων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ εντός του 2020.

– Βελτίωση της αποδοτικότητας-μείωση του λειτουργικού κόστους ενίσχυση της ομιλικής λειτουργίας, με τη σύσταση κοινής θυγατρικής ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ με αντικείμενο ενδεικτικά την εκπαίδευση, τη διαχείριση της υγείας και ασφάλειας, τη στέγαση και –υπό προϋποθέσεις την πληροφορική.

– Αξιοποίηση του Δικτύου Διανομής ενόψει της εισαγωγής του 5G, που είναι το μέλλον στη μετάδοση δεδομένων. Και βέβαια υλοποίηση επί τέλους του μεγάλου έργου της τηλεμέτρησης με ψηφιακούς μετρητές.

– Αξιοποίηση και ανάπτυξη του ΚΔΕΠ με ενδεχόμενη επιχειρηματική συνεργασία με μεγάλο οίκο του εξωτερικού.

– Εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες θα συμβάλουν και στην ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο. «Είναι ήδη γνωστές οι πρωτοβουλίες για μετατροπή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας σε εργοστάσιο πολιτισμού με αιχμή τη λειτουργία του ως κινηματογραφικού στούντιο, καθώς και για την επιστημονική καλλιέργεια αρωματικών φυτών στα εξοφλημένα ορυχεία» πρόσθεσε.