1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ;
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ;

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ;

0

Κατάργηση των ΝΟΜΕ, αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ, διεκδίκηση των ΥΚΩ, έμφαση στις ΑΠΕ και στην μεταλιγνιτική εποχή, εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι μερικά από τα μέτρα που θα λάβει η νέα κυβέρνηση για την εξυγίανση της χρεοκοπημένης ΔΕΗ.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ εξήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων, στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή. Σημαντική ένεση ρευστότητας στα ταμεία της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό, θα δώσει η απόδοση των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Χατζηδάκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, ανέφερε πως θα διεκδικήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από «τα μεγάλα ψάρια» και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, «μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός σκοπεύει να προχωρήσει στην αύξηση των τιμολογίων, η οποία όμωε δεν θα επιβαρύνει τους τελικούς καταναλωτές, αφού θα μειωθούν ισόποσα άλλες χρεώσεις του λογαριασμού του ρεύματος.

Το σχέδιο διάσωσης, όπως ανέφερε και ο ίδιος, κινείται σε δύο άξονες: αφενός στα Μέτρα Στήριξης και αφετέρου στα Μέσα Εξυγίανσης. Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης και τα μέσα εξυγίανσης όπως τα εξήγγειλε ο υπουργός:

Τα Μέτρα Στήριξης

1. Εμείς σε αντίθεση με τη «μισή ΔΕΗ» του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Διότι το 50% το οποίο συμφωνήσατε, σημαίνει πως πρέπει να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες σε 4 χρόνια. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία.

2. Επιδιώκουμε την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της.

3. Φροντίζουμε, ώστε με τον προσφορότερο τρόπο, να κλείσει το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

4. Το ίδιο θα κάνουμε, κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα.

5. Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες –για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.

Τα Μέσα Εξυγίανσης

1. Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.

2. Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του.

3. Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Προσέξτε, όμως: Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται.

4. Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ, προχωρώντας σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.

5. Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

Αυτά είναι, λοιπόν, τα Μέτρα Στήριξης και τα Μέσα Εξυγίανσης που δρομολογούμε.
Αυτό είναι το στοίχημα για εμάς.