1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Το Σεπτέμβριο το «πράσινο φως» της ΡΑΕ στην εξαγορά του ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από τον Όμιλο Κοπελούζου
Το Σεπτέμβριο το «πράσινο φως» της ΡΑΕ στην εξαγορά του ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από τον Όμιλο Κοπελούζου

Το Σεπτέμβριο το «πράσινο φως» της ΡΑΕ στην εξαγορά του ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από τον Όμιλο Κοπελούζου

0

Ο έλεγχος της ΡΑΕ για την είσοδο του ομίλου Κοπελούζου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν η Αρχή ανάψει το πράσινο φως για την συμφωνία. Θυμίζουμε ότι η εξαγορά ποσοστού 10% της SENFLUGA, δηλαδή της εταιρείας που έχει εξαγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ, κοινοποιήθηκε στην ΡΑΕ τον Αύγουστο, επομένως ο έλεγχος πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η μόνο περίπτωση να αναβληθεί θα είναι αν προκύψει ανάγκη να ζητηθούν επιπλέον στοιχεία, οπότε εκ των πραγμάτων η διαδικασία μετατεθεί για πιο μακριά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την κίνηση του ομίλου Κοπελούζου, τα ποσοστά των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κοινοπραξία SENFLUGA που εξαγόρασε το 66% του ΔΕΣΦΑ ήταν τα εξής: Snam (60%), Enagás (20%) και Fluxys (20%).

Σημειωτέον ότι όμιλος Κοπελούζου έχει ξεκινήσει από κοινού με την Gaslog του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού, την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου που είναι το FSRU της Αλεξανδρούπολης, δηλαδή του τερματικού σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν η ΔΕΠΑ και η Bulgartransgaz, η οποία διαχειρίζεται το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Παράλληλα, οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τον επικείμενο διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, έργο που βάζει μπροστά το ΤΑΙΠΕΔ.