1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Ιδού πόσοι καταναλωτές άλλαξαν πάροχο το α΄εξάμηνο
Ιδού πόσοι καταναλωτές άλλαξαν πάροχο το α΄εξάμηνο

Ιδού πόσοι καταναλωτές άλλαξαν πάροχο το α΄εξάμηνο

0

Το α΄εξάμηνο του 2019  246.369 πελάτες που ανήκουν στη χαμηλή και μέση τάση άλλαξαν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Τα εμπόδια στο περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το επίπεδο του ανταγωνισμού στον κλάδο αυτό και τις προοπτικές για μία υγιή αγορά ανέλυσε η κα. Ευαγγελία Γκότζου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτών & Περιβάλλοντος και Λιανικών Αγορών κατά τη διάρκεια της Εσπερίδας της ΡΑΕ στη ΔΕΘ.

Η κα Γκότζου ανέφερε ότι το 2019 αποτελεί μία χρονιά έντονης δραστηριότητας και περαιτέρω ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον τομέα της προμήθειας τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου. Ειδικότερα, παρουσίασε την εξέλιξη των τάσεων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαχρονικά, από το 2008 και έπειτα, τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς (μερίδια αγοράς των Προμηθευτών ενέργειας, κινητικότητα, σύγκριση τιμολογίων λιανικής), καθώς και τις ιδιαιτερότητες του Μη Διασυνδεδεμένου Συστήματος.

Όσον αφορά τα προβλήματα που δυσκολεύουν το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής αγοράς, σύμφωνα με την κα Γκόζου, εντοπίζονται στην έλλειψη εργαλείων αντιστάθμισης ρίσκου στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, στα παράπονα των καταναλωτών αναφορικά με τη μη ορθή προσυμβατική ενημέρωση, τόσο για τα τιμολόγια προμήθειας (μέγεθος εκπτώσεων, ρήτρες προσαρμογής, ρήτρα οριακής τιμής συστήματος) όσο και, γενικότερα, για τα νόμιμα δικαιώματά τους (π.χ. υπαναχώρηση), με αποτέλεσμα και την αύξηση παραπόνων λόγω απόκλιση της τιμής μεταξύ του συμβατικού σταδίου και του σταδίου της έκδοσης λογαριασμού.

Η κα Γκόζου αναφέρθηκε και στο ρόλο που έπαιξαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ στο άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με την ίδια, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ επέτρεψαν στους εναλλακτικούς παρόχους να αντισταθµίσουν τον κίνδυνο της απρόβλεπτης µεταβλητότητας τηςαγοράς και τις υψηλότερες -κατά κανόνα- τιµές χονδρεµπορικής (ΟΤΣ) και να προσφέρουν ανταγωνιστικά τιµολόγια στους καταναλωτές, δίνοντας έτσι σηµαντικό οικονοµικό κίνητρο στον καταναλωτή να αλλάξει προµηθευτή.

Όσον αφορά την κινητικότητα πελατών κα Γκόζου παρουσίασε τα στοιχεία  του α΄ εξαμήνου 2019, σύμφωνα με τα οποία το διάστημα Ιανουάριος- Ιούνιος το 3,35% (δηλαδή 226.779 πελάτες) του συνόλου των πελατών χαμηλής και μέσης τάσης του Διασυνδεδεμένου Συστήματος άλλαξε προμηθευτή, εκπροσωπώντας το 2,11% της συνολικής κατανάλωσης. Οι πελάτες που ανήκουν στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα και άλλαξαν προμηθευτή αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,47% (δηλαδή 19.590 πελάτες) επί του συνόλου των πελατών χαμηλής και μέσης τάσης, εκπροσωπώντας το 2,25% της συνολικής κατανάλωσης. Συνολικά το α΄εξάμηνο του 2019 το 5,82%  ου συνόλου των πελατών χαμηλής και μέσης τάσης  άλλαξε προμηθευτή.

Τέλος, επεσήμανε πως στη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στη λιανική αγορά θα βοηθήσει α) η ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας των λιανικών αγορών, με καταπολέμηση των φαινομένων που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους (π.χ. ρευματοκλοπές) και με έμφαση στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας, την απλότητα, την προβλεψιμότητα και τη συνέπεια, β) η εφαρμογή Target Model – μηχανισμοί στήριξης του ανοίγματος της λιανικής αγοράς – ισότιμη πρόσβαση προμηθευτών σε προθεσμιακά προϊόντα και γ) η μεταρρύθμιση αγοράς – εισαγωγή νέων τομέων δραστηριοποίησης στη λιανική αγορά («ενεργοί» καταναλωτές/ aggregators/ υπηρεσίες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων/ διαχείριση ζήτησης/ αποθήκευση/ αυτοδιαχείριση/ διεσπαρμένη παραγωγή).