
Στη Δυτική Μακεδονία ο κ. Θωμάς- Συζητήσεις για τη «δίκαιη» μετάβαση
Μετά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028, η διοίκηση του υπουργείου έχει αρχίσει να βολιδοσκοπεί τις λιγνιτικές περιοχές, προκειμένου να μπορέσει να καταρτίσει ένα σχέδιο δίκαιης μετάβασης.
Της Φαίδρας Μαθρογιώργη (faidra@energyin.gr)
Ήδη, σήμερα ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, θα επισκεφτεί τη Δυτική Μακεδονία, στα πλαίσια της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή. Στην ατζέντα του υφυπουργού περιλαμβάνονται επισκέψεις στα ορυχεία και τις μονάδες της ΔΕΗ.
Η επίσκεψη του υφυπουργού στις λιγνιτικές περιοχές, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί απολιγνιτοποίησης, δείχνοντας έτσι την πρόθεση του υπουργείου να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνίες για τη δίκαιη μετάβαση.
Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων σίγουρα είναι ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσει η περιβαλλοντική ρύπανση, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή απαιτεί πολύ καλό σχεδιασμό, καθώς στις μονάδες αυτές εργάζονται πάνω από 4.000 εργαζόμενοι. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι τι θα απογίνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ που δουλεύουν στις συγκεκριμένες μονάδες. Χρειάζεται συνεργασία πολλών τοπικών φορέων, των πολιτών, των εργαζομένων και μεγάλα κονδύλια να πετύχει η δίκαιη μετάβαση.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει τις χώρες στην μετάβαση, προσφέροντας χρηματοδοτήσεις. Το αναπτυξιακό ταμείο της Ευρώπης, η παγκόσμια τράπεζα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το ταμείο life που αφορά την αποκατάσταση του περιβάλλοντος το οποίο χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις είναι μερικοί από τους πόρους που είναι διαθέσιμοι για τις καινοτομίες. Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα από τις τιμές ρύπων έχουν αυξηθεί και αυτά τα χρήματα μπορούν να διατεθούν στη δίκαιη μετάβαση.
Ωστόσο, δεν είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση. Είναι αρκετές οι πόλεις στην Ευρώπη που ταλανίζονται από το ίδιο πρόβλημα. Η Πολωνία, η Γερμανία και η Βουλγαρία είναι μερικές από τις χώρες που πρέπει να προχωρήσουν σε μία δίκαιη μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή.