Home Ενεργειακές επισημάνσεις Το επόμενο διάστημα το σχέδιο του ΥΠΕΝ για «δίκαιη» μετάβαση
Το επόμενο διάστημα το σχέδιο του ΥΠΕΝ για «δίκαιη» μετάβαση

Το επόμενο διάστημα το σχέδιο του ΥΠΕΝ για «δίκαιη» μετάβαση

0
0

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να παρουσιαστεί το συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η διοίκηση του υπουργείου έχει αρχίσει να βολιδοσκοπεί τις λιγνιτικές περιοχές, προκειμένου να μπορέσει να καταρτίσει ένα σχέδιο δίκαιης μετάβασης. Μάλιστα στόχος του υπουργείου είναι να παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γεράσιμο Θωμά, το σχέδιο δίκαιης μετάβασης θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και θα αξιοποιεί το υψηλής τεχνογνωσίας ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Επίσης, το σχέδιο θα διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού και την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας, σε συνάρτηση με την επίτευξη του στόχου για αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 35% και προσδίδοντας παράλληλα μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η εκπόνηση και η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα γίνει σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, που θα συμμετέχει στη διαβούλευση δια των θεσμικών εκπροσώπων της.

Ο κ. Θωμάς, κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Δυτική Μακεδονία το περασμένο Σαββατοκύριακο, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη, τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους δημάρχους των ενεργειακών δήμων (Κοζάνη, Φλώρινα, Εορδαία, Αμύνταιο) και τοπικούς φορείς. Επισκέφθηκε επίσης τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Μελίτη καθώς και την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα V, το λιγνιτωρυχείο Νοτίου Πεδίου και τον οπωρώνα στις αποκατεστημένες περιοχές του Ορυχείου Κυρίου Πεδίου και συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων της Επιχείρησης, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ και στελέχη των πρωτοβάθμιων συνδικάτων.

Η επίσκεψη του υφυπουργού στην Δυτική Μακεδονία έδειξε έμπρακτα την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνίες για τη δίκαιη μετάβαση. Βούληση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, καθώς η έντονα αυξητική τάση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 καθιστά τις λιγνιτικές μονάδες μη ανταγωνιστικές.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, το υπουργείο σκοπεύει να διεκδικήσει για την περίοδο 2021-2027 αυξημένα κεφάλαια για τις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και θα εξετάσει όλα τα περιθώρια για παροχή αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών.

Ο κ. Θωμάς δεσμεύθηκε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό όλες οι ενέργειες για την απόδοση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης από τη ΔΕΗ στους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη), ένα ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ που αφορά στην περίοδο 2014-2018.

Τέλος, αναφορικά με το καθεστώς των εργαζομένων στις θυγατρικές της ΔΕΗ «Λιγνιτική Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης», βούληση της διοίκησης της Επιχείρησης είναι να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι αυτοί στον κορμό του Ομίλου ΔΕΗ, η διαδικασία όμως θα απαιτήσει χρόνο.