Home Ενεργειακές επισημάνσεις Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα
Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα

0
0

Το έργο αποτελείται από επτά αιολικά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος  154,1 MW και η συνολική επένδυση κόστισε 300 εκατ. ευρώ.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα εγκαινίασε, σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μύτικα της Εύβοιας. Στη τελετή εγκαινίων, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Enel Green Power, κ. Antonio Cammisecra, τον επικεφαλή Ευρώπης και Ευρωμεσογειακών Υποθέσεων, κ. Simone Mori, καθώς και τον  επικεφαλή της Enel Green Power Europe, κ. Αριστοτέλη Χαντάβα.

Μετά από 10 χρόνια προσπάθειας και 14 από την πρώτη άδεια κατασκευής, η ιταλική Εnel, μέσω της ελληνικής θυγατρικής της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Enel Green Power Hellas S.A. (“EGPH”), κατάφερε να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, μιά επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Το έργο είναι ένα σύμπλεγμα 7 αιολικών πάρκων στον Καφηρέα, στην Έυβοια, με συνολική ισχύ περίπου 154 MW. Πιο συγκεκριμένα, ο Καφηρέας περιλαβάνει συνολικά 67 ανεμογεννήτριες και θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 480 GWh ετησίως.

Το νέο αυτό αιολικό πάρκο πρόκειται να μειώσει τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 318.000 τόνους ετησίως. Η εγκατάσταση υποστηρίζεται από 20ετή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τον Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης(ΔΑΠΕΕΠ).

Τα έργα του Καφηρέα περιλαμβάνουν τη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω εναέριου, υπόγειου και υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV καθώς και δύο νέων υποσταθμών υψηλής τάσης 150 kV στην Εύβοια. Η ενέργεια θα εγχύεται στο εθνικό δίκτυο στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του κέντρου υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) που βρίσκεται στην Παλλήνη Αττικής.

Η κατασκευή του Καφηρέα υλοποίησε το μοντέλο της «Βιώσιμης Κατασκευής» της Enel, που περιλαμβάνει την ανακύκλωση 550.000 τόνων εδαφικού υλικού και βράχων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής για την αποκατάστασηενός αδρανούς λατομείου, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση 10 τόνων δομικών υλικών όπως ξύλινες παλέτες σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, για να επισκευάσει στάβλους των τοπικών βοσκών.

Ο κ. Antonio Cammisecra, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power, δήλωσε: «Έχουμε φτάσει σεένα σημαντικό ορόσημο, συνδέοντας στο δίκτυο τομεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ελλάδα, μία από τιςπρώτες χώρες όπου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με τιςανανεώσιμες πηγές ενέργειας περισσότερο από μια δεκαετία πριν. Ο Καφηρέας υπογραμμίζει τηνπαγκόσμια δέσμευσή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίουτου άνθρακα, σύμφωνα με την επιδίωξη των στόχωντης βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη δέσμευσή μας για ένα διαφοροποιημένο μείγμα παραγωγής σε επίπεδοχώρας. Πέραν της προσφοράς ενέργειας μεμηδενικές εκπομπές σε εθνικό επίπεδο, το έργο αυτόέχει επίσης ισχυρό τοπικό ενδιαφέρον, καθώςστηρίζουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Εύβοια υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομίας τουνησιού παράλληλα με την ανάληψη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος».

Ποια είναι η Enel Green Power Hellas

Η EGPH λειτουργεί ήδη δύο αιολικά πάρκα στο Δήμο Καρύστου, την Ηλιόλουστη Ι των 7,5 MW και την Ηλιόλουστη ΙΙ των 9 MW. Η EGPH είναι ηγετικός ιδιοκτήτης και διαχειριστής έργων ανανεώσιμωνπηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Με τα αιολικά πάρκα του Καφηρέα, η εταιρεία θα φτάσει πάνω από τα 460 MW εγκατεστημένης ισχύος από τον αέρα (περίπου 354 MW), ηλιακή (περίπου 90 MW) και υδροηλεκτρικήερίπου 20 MW).

Σύμφωνα με το μοντέλο Δημιουργίας Κοινής Αξίας (CSV) που εγκρίθηκε από τον Όμιλο Enel, το οποίοστοχεύει να συνδυάσει την επιχειρηματική ανάπτυξη και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, η EGPH υλοποίησε έργα βιωσιμότητας για την υποστήριξητοπικών δραστηριοτήτων όπως η μελισσοκομία και η κτηνοτροφία. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν τηδημιουργία, σε όλα τα αιολικά πάρκα, ειδικώνχώρων για τη βέλτιστη τοποθέτηση των κυψελώνκαθώς και κεκλιμένων επιφανειών (ράμπες) για τηδιευκόλυνση της μετακίνησης των αιγοπροβάτων. Άλλες πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν την αναδάσωση περίπου 1000στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένου τουυπεραιωνόβιου δάσους του Καστανόλογγου έκτασης 640 στρεμμάτων, με στόχο την επαναδημιουργία και προστασία του ευρύτερου οικοσυστήματος, τηστήριξη δασικών δραστηριοτήτων και την προώθησητου βιώσιμου τουρισμού.

Η Enel Green Power είναι η εταιρεία του ομίλου Enel πουδραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και λειτουργία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, μεπαρουσία στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, τηνΑφρική και την Ωκεανία. Η Enel Green Power είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, μεδιαχειριζόμενη ισχύ άνω των 43 GW από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια και είναι στην πρώτη γραμμή της ενσωμάτωσης καινοτόμωντεχνολογιών σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.