1. Home
  2. Συνεντεύξεις
  3. Α. Χαντάβας (EGP): «Δίκαιοι κανόνες για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις ΑΠΕ»
Α. Χαντάβας (EGP): «Δίκαιοι κανόνες για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις ΑΠΕ»

Α. Χαντάβας (EGP): «Δίκαιοι κανόνες για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις ΑΠΕ»

0

Επισκεφτήκαμε στο γραφείο του τον επικεφαλής της Ευρώπης για την Enel Green Power, Αριστοτέλη Χαντάβα, και μας μίλησε για την επένδυση στο ακρωτήρι του Καφηρέα, για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση που εγκατέστησαν για τη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, για τις διμερείς συμβάσεις ενέργειας, καθώς και για την ελληνική αγορά και για το τι μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ.

Συνέντευξη στη Φαίδρα Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

H Enel Green Power είναι η εταιρεία του ομίλου Enel που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, με παρουσία στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία. Η Enel Green Power είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, με διαχειριζόμενη ισχύ άνω των 43GW, από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια, και είναι στην πρώτη γραμμή της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η Enel Green Power Hellas, που πρόσφατα εγκαινίασε τη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, στο ακρωτήρι του Καφηρέα, είναι ηγετικός ιδιοκτήτης και διαχειριστής έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Με τα αιολικά πάρκα του Καφηρέα, η εταιρεία έχει πάνω από τα 460MW εγκατεστημένη ισχύ από τον αέρα (περίπου 354MW), ηλιακή (περίπου 90MW) και υδροηλεκτρική (περίπου 20MW).

– Κύριε Χαντάβα, τον Οκτώβρη η Enel Green Power εγκαινίασε τη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, στο ακρωτήρι του Καφηρέα. Μπορείτε να μας αναλύσετε το σκεπτικό μιας τόσο μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα και να μας περιγράψετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε μέχρι την υλοποίηση του έργου;

Η Enel Green Power (EGP) αναγνώρισε από νωρίς ότι η χώρα κατείχε πληθώρα ανανεώσιμων πόρων και δημιούργησε μεγάλες δυνατότητες στον τομέα της πράσινης ενέργειας, οδηγώντας την εταιρεία να επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους πρώτους προορισμούς για επενδύσεις μετά την έναρξή της το 2008. Tο συγκρότημα των αιολικών πάρκων του Καφηρέα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το ταξίδι της EGP στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι το αποκορύφωμα των εκτεταμένων επενδύσεών μας σε αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και υδροηλεκτρικές έργα. Η αδειοδοτική διαδικασία του Καφηρέα κράτησε οκτώ χρόνια και η πρόσφατη ύφεση αποτέλεσε επίσης πρόκληση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 και αντιμετώπισε ελαφρές καθυστερήσεις λόγω δικαστικής υπόθεσης και καιρικών συνθηκών. Σήμερα, το έργα αιολικής ενέργειας των 154MW προστίθενται στην Ηλιόλουστη 1 και 2, τα δύο αιολικά πάρκα που ήδη διαχειρίζεται η EGP στον Δήμο Καρύστου.

– Ενα από τα σημαντικά στοιχεία του έργου του Καφηρέα είναι αδιαμφισβήτητα η υποθαλάσσια διασύνδεση. Πείτε μας λίγα περισσότερα για το συγκεκριμένο έργο.

Η υποθαλάσσια διασύνδεση της Αττικής με τη Νότια Εύβοια αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής διασύνδεσης, η οποία περιλαμβάνει υπέργεια γραμμή 23,5 χιλιομέτρων, υποθαλάσσιο καλώδιο 45 χιλιομέτρων και υπόγειο καλώδιο 18 χιλιομέτρων στην Αττική.Το υποβρύχιο καλώδιο 150kV ξεκινάει από την περιοχή του Μπούρου, ανατολικά της Καρύστου, στην Εύβοια και καταλήγει στην περιοχή Βελάνι, νότια της Ραφήνας, στην Αττική. Το καλώδιο απαίτησε τη χρήση ειδικού ρομποτικού εξοπλισμού για εγκατάσταση κάτω από τον πυθμένα του βυθού σε βάθη έως 100 μέτρα από την επιφάνεια και επιτρέπει τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον Καφηρέα προς το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης που βρίσκεται στην Παλλήνη Αττικής. Η διαδικασία τοποθέτησης του καλωδίου περιέλαβε επίσης την παρουσία παρατηρητή θαλάσσιων θηλαστικών, ο οποίος παρακολουθούσε συνεχώς τα θηλαστικά στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ενόχλησή τους.

– Κοιτώντας την αναλογία των MW της Enel Green Power στην Ελλάδα περίπου το 75% των μονάδων σας είναι αιολικά πάρκα. Το στατιστικό αυτό είναι τυχαίο ή τα αιολικά πάρκα είναι πιο επικερδή συγκριτικά με τις άλλες μορφές πράσινης ενέργειας;

Οπως έχει ήδη αναφερθεί, ο πλούτος των  φυσικών πόρων στην Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικό δυναμικό για την ανάπτυξη ανανεώσιμων έργων: μέσω του Καφηρέα, η EGP κάνει συγκεκριμένα βήματα για την πλήρη απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος μέχρι το 2050, αλλά αυτό το επίτευγμα θα περιλαμβάνει και άλλες τεχνολογίες, όπως η ηλιακή και η υδροηλεκτρική. Ο λόγος ισχύος προς τεχνολογία ποικίλλει ανάλογα με το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο υπολογίζεται: στην περίπτωση της Ελλάδας, το 75% της διείσδυσης των αιολικών πάρκων στον ενεργειακό μας μείγμα οφείλεται κυρίως στον Καφηρέα, ο οποίος σχεδόν διπλασίασε την αιολική μας ενέργεια κατά 154MW. Από τα 460MW εγκατεστημένης και διαχειριζόμενης ισχύος στην Ελλάδα, 90MW αντιπροσωπεύονται από φωτοβολταϊκά και 20MW από υδροηλεκτρικά έργα.

– Υπάρχει μία έντονη συζήτηση το τελευταίο εξάμηνο για τις λεγόμενες διμερείς συμβάσεις ενέργειας (PPA). Εχοντας ως δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως στην Αμερική, ποιους πιστεύετε ότι θα ενδιαφέρουν τέτοιου είδους συμβάσεις στην εγχώρια αγορά; Επίσης, από τη στιγμή που η τροφοδότηση ρεύματος δεν είναι σταθερή και έχει διακυμάνσεις, μπορούν να προχωρήσουν οι διμερείς συμβάσεις χωρίς την αποθήκευση ενέργειας;

Η Enel Green Power στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη έχει συνάψει Εταιρικές Συμβάσεις Αγοράς Ενέργειας (Corporate PPAs) με μεγάλες εταιρείες, όπως η Facebook, η Google, η Adobe και η Bloomberg. Αυτή η τάση εξελίσσεται συνεχώς, καθώς γίνεται ολοένα και πιο σαφές για τις εταιρείες ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να ικανοποιήσουν τις πραγματικές τους ανάγκες σε ανταγωνιστικές τιμές, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2. Το πλαίσιο του PPA είναι ευέλικτο και μπορεί εύκολα να στοχεύσει άλλες εμπορικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, συνεργαζόμενο για παράδειγμα με πελάτες μεγάλων υποδομών φιλοξενίας και πελάτες λιανικής όπως ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα. Οι λύσεις αποθήκευσης δίνουν επίσης σταθερότητα στο δίκτυο ή τον αποδέκτη, συμπληρώνοντας την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και βελτιώνοντας περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους εταιρικούς πελάτες. Οταν συνδυάζονται με τις αναβαθμίσεις των υποδομών του δικτύου, οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας συμβάλλουν ουσιαστικά στην ομαλή ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πόρων στο ενεργειακό μείγμα.

– Πώς αξιολογείτε αυτή τη στιγμή την ελληνική αγορά των ΑΠΕ; Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της και τι θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του κλάδου;

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα προς την απανθρακοποίηση κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα. Η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας πρέπει να λειτουργήσει για να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό της το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ρυθμιστική αβεβαιότητα και οι φραγμοί αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις στην ανάπτυξη του τομέα παγκοσμίως. Πέρα από αυτό, απαιτούνται δίκαιοι και διαφανείς κανόνες ενοποίησης της αγοράς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίοι θα διευκολύνουν τις επενδύσεις. Επιπλέον, πρέπει να δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο που να περιγράφει τη διαδικασία για τις συμφωνίες αγοράς εταιρικής ενέργειας, προκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με τους ανανεώσιμους πόρους της χώρας.

Who is Who

Ο Αριστοτέλης Χαντάβας είναι επικεφαλής της Ευρώπης για την Enel Green Power και έχει στην ευθύνη του όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση την Ιταλία και την Ισπανία. Διαχειρίζεται όλα τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτές τις χώρες, εστιάζοντας κυρίως σε αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα, όπως και σε τεχνολογίες αποθήκευσης. Η προηγούμενη εργασιακή του εμπειρία περιλαμβάνει επιτελικούς ρόλους στην Αμερική και στην Ευρώπη σε εταιρείες όπως η EDF, η GES και η Robur. Eχει αποφοιτήσει από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Engineering Business Management» από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, με μεγαλύτερη ειδίκευση σε Επιχειρηματικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

 

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας, Φ. Μαυρογιώργη, μαζί με τον Α. Χαντάβα.

 

ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα «ΕΝΕΡΓΕΙΑ& οικονομία» που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα