Home Ενεργειακές επισημάνσεις Οι παρεμβάσεις της αγοράς για την επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΕΚ
Οι παρεμβάσεις της αγοράς για την επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΕΚ

Οι παρεμβάσεις της αγοράς για την επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΕΚ

0
0

Επενδύσεις σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στήριξη απο κοινοτικά κονδύλια και ενίσχυση του μεταβατικού καύσιμου για την ασφάλεια της χώρας ζητούν παράγοντες της αγοράς ενέργειας.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Τράπεζα Ελλάδος με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» – Στόχοι και Προκλήσεις για το 2030 και το 2050» παρευρέθηκαν παράγοντες από την αγορά ενέργειας οι οποίοι υπογράμμισαν πως βλεπουν θετικά σε γενικές γραμμές το νέο ΕΣΕΚ αλλά αναφέρθηκαν και σε ορισμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την ομαλότερη επίτευξη των εθνικών στόχων.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ και πρόεδρος της Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος επικρότησε την πρωτοβουλία του νέου ΕΣΕΚ και χαρακτήρισε το νέο σχέδιο ως πολύ καλό. «Είναι ένα πολύ καλό ΕΣΕΚ και στη διαβούλευση μπορεί να γίνουν και ορισμένες βελτιώσεις, αλλά είναι πολύ καλό» είπε. Ωστόσο τόνισε πως για να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του σχεδίου βασικό ρόλο θα παίξουν οι μεγάλες επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη θα χρειαστούν επενδύσεις στις ΑΠΕ, σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στην αποθήκευση. «Είναι σεβαστή η προσπάθεια, αλλά μερικές από τις επενδύσεις που ανέφερα θέλουν μεγάλη προετοιμασία. Πρέπει να ξεκινήσουν από το 2020, άρα και το πλαίσιο νόμου πρέπει να ολοκληθεί άμεσα» τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη για ad hoc άδειες σε έργα για την ταχύτερη υλοποίησει των επενδύσεων. «Αν δεν υπάρξουν εξατομικευμένες ρυθμίσεις στις επενδύσεις θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι» ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Περιστέρης επίσης εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα κονδύλια ΕΣΠΑ, καθώς οι προτάσεις για χρηματοδοτήσεις ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ενταχθούν κάποιες επενδύσεις που θέλουν μεγάλη προετοιμασία. Ο πρόεδρος της Τέρνα ανεφερε πως χρειάζεται ευελεξία στην κατάθεση των προτάσεων στο ΕΣΠΑ, ώστε να γίνονται εν καιρώ, για να μπορέσουν να στηριχθούν οι επενδύσεις με κοινοτικά κονδύλια για να νην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπη, χαρακτήρισε και αυτός το
ΕΣΕΚ «καλό» και παρατήρησε πως είναι πιο ρεαλιστικό και φιλόδοξο από το προηγούνενο. «Για πρώτη φορά βλέπουμε και καταλαβαίνουμε τι είναι το ΕΚΕΚ. Βλέπουμε με χαρά μία σημαντική μείωση των εκπομπων αερίων» τόνισε. Ως προς την απολιγνητοποίηση, μία κίνηση που τους αφορά άμεσα, σχολίασε πως βλεπει με αισιοδοξία τη δήλωση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον κ . Μπενρπυμπή η απολιγνητοποίηση δεν είναι μονο θέμα πολιτικού στόχου αλλά είναι και οικονομικού και περιβαλλοντικού.
Στην διαδικασία της απολιγνητοποίησης το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο γέφυρα.

«Βλεπουμε θετικά την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε 35%. Είναι εφικτό, όμως, να διπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ; Για την υλοποίηση αυτού του στόχου χρειάζονται ηλεκτρικές διασυνδέσεις, είτε με κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ είτε με ιδιωτικά κεφάλαια» ανέφερε, συγλίνωντας στην άποψη του κ. Περιστέρης.

Η απολιγνητοποίηση και η αύξηση των ΑΠΕ, μέχρι την ανάπτυξη κι βελτίωση της αποθήκευσης ενέργειας, πρέπει να εξσφαλίζουν επάρκεια και ευελιξία. Για την επίτευξη της επάρκειας θα πρέπει να στηριχθούν τα μεταβατικά καύσιμα (π.χ φυσικό αέριο) που προσφέρουν αυτά, σημείωσε.

Όλοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Μπενρουμπή σχολίασε πως όλα αυτά προυποθέτουν ανταγωνιστική και ελεύθερη αγορά για το όφελος του καταναλωτή. «Πρέπει να υπάρχει market monitoring για να την ανάλυση συμπεριφορών και την αποφυγή πρακτικών πωλήσεων μη ανταγωνιστικών και κάτω του κοστους» ανέφερε.