Home Νέα Ευ. Μυτιληναίος: Δυσοίωνες προβλέψεις, αισιόδοξος για την χώρα
Ευ. Μυτιληναίος: Δυσοίωνες προβλέψεις, αισιόδοξος για την χώρα

Ευ. Μυτιληναίος: Δυσοίωνες προβλέψεις, αισιόδοξος για την χώρα

0
0

Στην γενική συνέλευση της «Μυτιληναίος» ο πρόεδρος της εταιρείας αναφέρθηκε στην παγκόσμια ύφεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά έδωσε  έναν τόνο αισοδοξίας για την χώρα μας, λέγοντας συγκεκριμένα ότι όταν έρθουν τα κοινοτικά χρήματα η Ελλάδα θα αλλάξει επίπεδο.

Ο πρόεδρος της «Μυτιληναίος», Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σχολίασε πως η κρίση αναμένεται να είναι συντριπτική. «Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμα δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την χώρα μας ανέφερε πως η Ελλάδα κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση στην πρώτη φάση ιδιαίτερα αποτελεσματικά, αλλά δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως αυτά που έπονται φαίνεται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση.

Ο κ. Μυτιληναίoς απεύθυνε μήνυμα συστράτευσης των μεγάλων επιχειρήσεων για τη στήριξη της οικονομίας: «Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα», είπε κι έφερε ως παράδειγμα την εισηγμένη: «Αυτό έκανε η Mytilineos όλο αυτό το διάστημα. Καταφέραμε να κρατήσουμε τον οργανισμό από νωρίς σε ετοιμότητα». Εξήγησε τον τρόπο: «Συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια για ορθή εταιρική διακυβέρνηση και σήμερα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη εφαρμογή. Αισθάνομαι ότι μπορούμε και κοιτούμε αυτή τη κρίση στα μάτια, διότι λειτουργήσαμε ορθά, έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos αφηγήθηκε τις αντιδράσεις και τους χειρισμούς της εταιρίας: «Όλες οι δομές μας επαγρυπνούσαν από νωρίς. Η πρώτη εσωτερική επικοινωνία έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ακόμα κανείς στην Ευρώπη δεν φοβόταν. Εφαρμόσαμε πολιτικές και πρωτόκολλα που θωράκισαν τους ανθρώπους και τη λειτουργία μας. Δεν κάναμε εκπτώσεις στην ασφάλειά μας και αυτός ήταν και ο λόγος που “μείναμε ανοικτοί”. Και αυτό είναι το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Την ώρα που ακόμα και ανταγωνιστές της ανά τον κόσμο “κατέβασαν” τους διακόπτες μείναμε ανοικτοί, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής για εμάς, διατήρηση της αλυσίδας εργασίας και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας». Τόνισε επίσης με έμφαση τη διασφάλιση της ρευστότητας.

Ο πρόεδρος της εταιρίας παρέθεσε επίσης και τα κυριότερα επιτεύγματα της:

  1. Η θεμελίωση του νέου εργοστασίου με καύσιμο το φυσικό αέριο, έναν από τον πιο αποδοτικούς στην Ευρώπη.
  2. Η επιτυχημένη έκδοση του Ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπου ποσοστό μεγαλύτερο του 35% πήγε σε ξένους επενδυτές. Το επιτόκιο -στο 2,5%-, είναι από τα χαμηλότερα στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο επιτόκιο που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία, στην πρώτη της έκδοση.
  3. Η ηγετική θέση της MYTILINEOS στο φυσικό αέριο με μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ και κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019 – η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο.
  4. Η πρωτιά της Protergia που ξεπέρασε το 5,5% και άγγιξε τους 200.000 πελάτες και σήμερα πλησιάζουμε τους 250.000
  5. Η εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων
  6. Η απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις 5 ηπείρους
  7. Η εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, ενισχύοντας την παραγωγή Αλουμινίου και διευρύνοντας την πελατειακή μας βάση, εναρμονιζόμενοι πάντα με τις διεθνείς επιταγές και τάσεις
  8. Η ένταξη του Τομέα Μεταλλουργίας στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς υποσχέθηκε στους μετόχους πως η διοίκηση και οι εργαζόμενοι θα κάνουν προσπάθεια ώστε τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς να είναι κοντά σε εκείνα του 2019. «Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, η διοίκηση και όλοι εργαζόμενοι, που τους ευχαριστώ από αυτό το βήμα, κάνουνε φοβερή προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες. Και κάνουμε προσπάθεια ώστε -σας το λέω με πολλές αιρέσεις, και κατανοείτε τους λόγους- για να πλησιάσουμε το 2020, τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019. Δεν ξέρω πόσες ελληνικές εταιρείες ότι θα το καταφέρουν, ελπίζω πολλές, αλλά δεν το βλέπω. Δεν μπορώ να το δεσμευτώ ότι εκεί θα είμαστε, γι αυτό αναφέρθηκα στις αιρέσεις, όμως θα το προσπαθήσουμε».

Ο ίδιος απεύχεται ένα δεύτερο lockdown. Στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας υποστήριξε ότι θα είναι πιο διαχειρίσιμο.

Ο πρόεδρος της εισηγμένης κλήθηκε να κάνει τις προβλέψεις του για τη χώρα: «Είναι δύσκολη χρονιά, επομένως και η πρόβλεψη για το 2020», είπε και συνέχισε: «Η υπόθεση του τουρισμού θα έχει σημαντική επίδραση, καθώς υπάρχει κι ο πολλαπλασιαστής που πάντα επηρεάζει όλη την οικονομία».

Ο ίδιος εξαρτά την πορεία της χώρας από το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος του ιού, οπότε όπως είναι θα είναι και αντίστοιχη η ανάκαμψη: «Δεν είμαι στο V Shape, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να δούμε μεγάλη ανάκαμψη. Κι αν λάβουμε υπόψη και τη ρευστότητα, η Ελλάδα θα μπει σε άλλη εποχή.