1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Γ.Περιστέρης: «Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα των 60 δισ. ευρώ»
Γ.Περιστέρης: «Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα των 60 δισ. ευρώ»

Γ.Περιστέρης: «Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα των 60 δισ. ευρώ»

0

Πάνω από 60 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία της χώρας μας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ, κι άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων μαζί με επενδυτικά ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει η χώρα μας να κερδίσει για να βρεθεί στη πρώτη γραμμή της νέας εποχής σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα φαντάζουν «μικρές» συγκρινόμενα με τις ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή, αν δεν κινηθούμε άμεσα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ομίλου.

Ο κ. Περιστέρης ξεκίνησε τον λόγο του αναφερόμενος στην επιτυχημένη έκδοση εταιρικού ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα ανέφερε «Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της ομολογιακής μας έκδοσης, ειδικά σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη περίοδο. Τις αρμόδιες αρχές του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς για την άριστη συνεργασία, τους Συμβούλους κι Αναδόχους μας για την πολύτιμη υποστήριξη που μας προσέφεραν, όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου μας που επί πενήντα χρόνια έχουν εργαστεί σκληρά για να φτάσει ο Όμιλος εδώ που έχει φτάσει σήμερα, τα στελέχη μας που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της έκδοσης υπό την καθοδήγηση της γενικής διευθύντριας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κ. Πηνελόπης Λαζαρίδου και φυσικά και πάνω από όλα τους χιλιάδες επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικούς, που για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη πόσο πολύ μας εμπιστεύονται. Αξίζει να τονιστεί ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών ήταν τόσο μεγάλη που κάλυψε από μόνη της το ύψος της έκδοσης, με τους θεσμικούς επενδυτές να προσθέτουν την υπερκάλυψη».

Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπογράμμισε τη δέσμευσή του να συνεχίσει να επενδύει σε πρωτοπόρα έργα καθαρής ενέργειας, υποδομών και παραχωρήσεων, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, προστατεύοντας το περιβάλλον και προσφέροντας στις τοπικές κοινωνίες.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να ανατρέψουμε την κλιματική αλλαγή. «Η χώρα μας, όπως κι ολόκληρος ο κόσμος, αναζητά τρόπους να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της διπλής κρίσης – δημόσιας υγείας κι οικονομικής – που προκάλεσε η πανδημία covid – 19. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα λόγω της πανδημίας, όσο πρωτόγνωρα κι αν είναι, θα φαντάζουν «μικρά» συγκρινόμενα με τις ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή, αν δεν κινηθούμε άμεσα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το κλειδί για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι από την κλιματική. «Σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια πραγματική επανάσταση. Η επανάσταση της Καθαρής Ενέργειας! Κι είναι ευτύχημα ότι εδώ και χρόνια στην πρωτοπορία αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας βρίσκεται η Ευρώπη. Κι είναι, επίσης, πολύ θετικό ότι κι η χώρα μας φαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ε.Ε. επενδύει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σε πράσινες επενδύσεις, οι οποίες θα αποτελούν και την ραχοκοκαλιά του αναμενόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο, ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θεωρεί τις πράσινες επενδύσεις και ειδικά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ ως μία εξαιρετική αμυντική επενδυτική επιλογή, η οποία δεν υφίσταται αξιοσημείωτη επίδραση από γεγονότα σαν την πανδημία. Το ίδιο συμβαίνει και με τους τομείς των υποδομών και των παραχωρήσεων, στους οποίους επίσης πρωταγωνιστούμε. Παρά τις δυσκολίες, εκτιμώ ότι ο όμιλός μας θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και να αναπτύσσεται δρέποντας τους καρπούς των στρατηγικών επιλογών που έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες» σχολίασε.

Πάνω από 60 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία της χώρας μας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ, κι άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων μαζί με επενδυτικά ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει η χώρα μας να κερδίσει για να βρεθεί στη πρώτη γραμμή της νέας εποχής. «Η πρόκληση είναι πρωτοφανής. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να απορροφήσουμε τεράστια ποσά μακριά από τις παθογένειες και τις μεθόδους του παρελθόντος. Θεωρούμε ότι κομβικό σημείο για την επιτυχία του πολύ δύσκολου αυτού εγχειρήματος θα είναι να δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις με Μεγάλη Εγχώρια Προστιθέμενη Αξία, που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη. Όλες οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι ίδιες όλες οι επενδύσεις. Δεν είναι το ίδιο χρήσιμη μια επένδυση που υλοποιείται αποκλειστικά με εισαγωγές διεθνών προϊόντων και δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας με μία επένδυση που ρίχνει χρήμα στην ελληνική οικονομία από την πρώτη μέρα υλοποίησής της, δημιουργεί πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και προσφέρει εισφορές, φόρους, χρήση προϊόντων της εγχώριας βιομηχανίας, τοπική, περιφερειακή κι εθνική ανάπτυξη».

Οι πυλώνες του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι οι τομείς της καθαρής ενέργειας (κυρίως αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα), της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση, των ενεργειακών υποδομών, ο τομέας του περιβάλλοντος και οι μεγάλες υποδομές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυτές οι επενδύσεις έχουν υψηλό συντελεστή εγχώριας προστιθέμενης αξίας που ενίοτε ξεπερνά το 70%, αλλά κι έναν πολλαπλασιαστή που προσεγγίζει το 2, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε αυτούς τους τομείς, στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν περίπου 2 ευρώ.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επένδυσε περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση στους τομείς της καθαρής ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υποδομών, διατηρώντας συνεχώς και αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων μας στις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, έχει δρομολογήσει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν την προσεχή πενταετία περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας.