Home Ενεργειακές επισημάνσεις Ελίν: Θετικό το α’ εξάμηνο- Ανησυχία για το επόμενο διάστημα
Ελίν: Θετικό το α’ εξάμηνο- Ανησυχία για το επόμενο διάστημα

Ελίν: Θετικό το α’ εξάμηνο- Ανησυχία για το επόμενο διάστημα

0
0

Παρά τις δυσκολίες που επιφύλασσε το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Ελίν κατάφερε να ανταπεξέλθει και να πετύχει ικανοποιητικά νούμερα, ωστόσο η διοίκηση του ομίλου εκφράζει τις ανησυχίες του για το β΄εξάμηνο.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Στην Ετήσια Γενική Τακτική Συνέλευση που έλαβε χώρα σήμερα στα γραφεία της Ελίν, αποφασίστηκε η μη διανομή μερίσματος καθώς η διοίκηση του ομίλου είναι συγκρατημένη για τα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου. «Είναι πολύ αβέβαιο το επόμενο εξάμηνο. Είμαστε επιφυλακτικοί για να περιορίσουμε στο τέλος του χρόνου τις απώλειες» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Αληγιζάκης.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 έφερε μία υγειονομική κρίση, στην οποία Ελίν έδρασε έγκαιρα και έλαβε μέτρα εφαρμόζοντας ένα σύστημα λειτουργίας για να διασφαλίσει την υγεία των εργαζόμενων με αυστηρά πρωτόκολλα.

Η υγειονομική αυτή κρίση ωστόσο είχε ως επακόλουθο σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν έως 63% τον Απρίλιο και το πετρέλαιο κίνησης 51%. Συνολικά το πρώτο εξάμηνο η τιμή βενζίνης υποχώρησε 22% και το πετρέλαιο κίνησης 7%. Συγχρόνως, υπήρχε μια σημαντικότατη επιδείνωση στο διεθνές περιβάλλον που δραστηριοποιούνται, ειδικότερα σε προϊόντα στα οποία έχουν επενδύσει πολύ τα τελευταία χρόνια, όπως το JET ή το Μαζούτ ναυτιλίας, όπου λόγω της παγκόσμιας καραντίνας, δεν πραγματοποιούνταν πτήσεις.

Παρόλο την πτωτική τάση των τιμών, η Ελίν κράτησε θετικό το πρόσημο στα οικονομικά της αποτελέσματα και μάλιστα το α’ εξάμηνο του 2020 είναι καλύτερο από το ίδιο εξάμηνο του 2019. «Πάρα τις μεγάλες αντιξοότητες, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και την διεθνή, τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Καλύτερα και του περσινού αντίστοιχου εξάμηνου» ανέφερε ο ίδιος. Τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται, στο γεγονός ότι η εταιρεία στην εσωτερική αγορά εκμεταλλεύτηκε την απρόσμενη αύξηση πωλήσεων στο πετρέλαιο Θέρμανσης και έκλεισε στο 52%, ενώ παράλληλα στη διεθνή αγορά εκμεταλλεύτηκε όλη αυτή την αστάθεια με την πτώση των διεθνών τιμών, με την τάση για αποθήκευση προϊόντων και δημιούργησαν πωλήσεις και έκτακτα έσοδα. «Διαχειριστήκαμε με επιτυχία τα αποθέματα, ενώ αποφύγαμε μεγάλες ζημιές με hedging, όταν οι τιμές κατρακυλούσαν και μεγιστοποιώντας τα οφέλη, όταν μετά το Μάιο άρχισαν να ανεβαίνουν. Αυτό θέλει στρατηγική, ευελιξία και ικανότητα να βρίσκεις ευκαιρίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης.

Ωστόσο, πάρα το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο πήγε ανέλπιστα καλά, η διοίκηση εκφράζει τις ανησυχίες της για το επόμενο διάστημα λόγω του τουρισμού. «Η συμπεριφορά του ιού και η πορεία του ελληνικού τουρισμού θα ορίσουν την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα» σχολίασε ο κ. Αληγιζάκης. Από τον Ιούνιο παρατηρείται μία μείωση στην κατανάλωση καυσίμων, συγκεκριμένα ο Ιούνιος έκλεισε -16% στη βενζίνη και -14% στο Diesel κίνησης, ενώ ο Ιούλιος κινείται στο -20%.

Τα αποτελέσματα της πανδημίας που έφερε κρίση στον κλάδο του τουρισμού έχουν φανεί ήδη, αφού στα νησιά παρατηρείται μείωση στις πωλήσεις πετρελαιοειδών της τάξης του 40%, ενώ σε κάποια νησιά στο Ιόνιο και τις Σποράδες, όπου παρατηρείται μείωση έως και 70%!. Οι μαρίνες είναι άδειες, καθώς οι Αμερικανοί τουρίστες που είναι πρώτοι στις ενοικιάσεις σκαφών δεν έχουν έρθει στη χώρα μας φέτος, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις καυσίμων στα σκάφη να βρίσκεται στο -87%.

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Αληγιζάκης ανέφερε πως λόγω των χαμηλών τιμών που έφτασαν το προηγούμενο διάστημα πολλά νοικοκυριά έσπευσαν να αγοράσουν αποθεματικό για το χειμώνα που έρχεται, και αυτό φάνηκε στα νούμερα αφού μόνο η Ελίν πούλησε 40.000 τόνους επιπλέον σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο. «Το πετρέλαιο θέρμανσης τα προεισπράξαμε στο πρώτο εξάμηνο όποτε δεν περιμένουμε έσοδα από αυτό στο β’ εξάμηνο» σχολίασε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Αληγιζάκης αναφέρθηκε στον κλάδο που εισήλθαν πρόσφατα, στο κλάδο της προμήθειας ενέργειας, όπου πηγαίνουν σταθερά ανοδικά. Σήμερα έχουν ένα δίκτυο 50 μεταπωλητών, ενώ εξυπηρετούν πάνω από 10.000 πελάτες πανελλαδικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στη μικρή τάση, ενώ έχουν και καλές συνεργασίες στην μεσαία και υψηλή τάση.

tags: