1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Μ. Στασινόπουλος: Η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ζωντανή
Μ. Στασινόπουλος: Η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ζωντανή

Μ. Στασινόπουλος: Η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ζωντανή

0

Η νέα επένδυση είναι μια έμπρακτη απάντηση στην αμφισβήτηση της δυνατότητας της χώρας μας να έχει σύγχρονη βιομηχανία, έναν απαραίτητο ισχυρό και πολυδιάστατο πυλώνα ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Στασινόπουλος.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Παρουσία του πρωθυπουργού και πολιτικών προσώπων έγιναν χθες τα εγκαίνια της νέας βομηχανικής επένδυσης της Ελβαλχακλορ, που την καθιστά το δεύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη από πλευράς δυνατότητας όγκου παραγωγής και την τοποθετεί ανάμεσα στους βασικούς παίκτες στην παραγωγή αλουμινίου παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Μιχάλης Στασινόπουλος κατά την ομιλία του δήλωσε «Με ιδιαίτερη λοιπόν χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε τη νέα μας επένδυση, μια γραμμή παραγωγής που αναβαθμίζει πολύ σημαντικά την εταιρεία και την κατατάσσει στους επίλεκτους παραγωγούς του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ και λίγες εβδομάδες το νέο 4απλό θερμό έλαστρο TANDEM έχει ξεκινήσει να παράγει με εξαιρετική ποιότητα και ενεργειακή απόδοση. Αυτή η ιστορική για εμάς επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσα από μια πορεία σκληρής δουλειάς, σημαντικής παραγωγής τεχνογνωσίας, διεθνούς ανάπτυξης των πωλήσεών μας και ωρίμανσης της εταιρείας σε πολλά επίπεδα».

Το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Viohalco, Μιχάλης Στασινόπουλος υπογράμμισε πως η ιστορική επένδυση της Ελβάλ έχει μια βαθύτερη σημασία για τις δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας. «Σε μια περίοδο με σημαντικές αβεβαιότητες και συγχρόνως την εθνική προσπάθεια για την ανάταξη και τη θεμελίωση της οικονομίας σε πιο στέρεες βάσεις, ελπίζουμε ότι η επένδυση της ΕΛΒΑΛ έχει και μια βαθύτερη σημασία για τις δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας. Δείχνει ότι η βιομηχανία στη Ελλάδα είναι ζωντανή και επενδύει στη παραγωγή απαιτητικών διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Ότι αποτελεί ένα ενεργό κομμάτι της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση είναι μια έμπρακτη απάντηση στην αμφισβήτηση της δυνατότητας της χώρας μας να έχει σύγχρονη βιομηχανία, έναν απαραίτητο ισχυρό και πολυδιάστατο πυλώνα ανάπτυξης. «Η βιομηχανία δεν έχει ανάγκη από δεκανίκια, ούτε τα συμφέροντά της έρχονται σε αντίθεση με άλλους τομείς της οικονομίας. Έχει όμως ανάγκη από μια βιομηχανική πολιτική που ξεκάθαρα της δίνει τις βάσεις για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί υγιώς, και να επιδράσει στην οικονομία με ισχυρούς οικονομικούς και ποιοτικούς πολλαπλασιαστές στην απασχόληση, στο εθνικό εισόδημα και στο όραμα των νέων ανθρώπων» σχολίασε.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος που αποτελεί τροχοπέδη για τις βιομηχανίες, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε πως η Ελβαλ, όπως και άλλες βιομηχανικές εταιρείες, για να διατηρήσει την εμπορική και επενδυτική της δυναμική μέσα στο σκληρό διεθνές περιβάλλον, έχει πρωτίστως ανάγκη από ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, μέσα από μια ανοικτή ενεργειακή αγορά στην οποία θα υπάρχει ανταγωνισμός και που θα της επιτρέψει να συμμετάσχει με αξιώσεις στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. «Προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική σχέση με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τόσο στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Μια αναβαθμισμένη σχέση με τη πρώτη γραμμή της παραγωγής για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Η στενότερη συνεργασία με το κράτος, για την μεγιστοποίηση των προοπτικών για την οικονομία από τον κάθε βιομηχανικό κλάδο ξεχωριστά, θα ήταν μια σημαντική κατάκτηση, κάτι που ελπίζουμε να ξεκινήσει με το νεοσύστατο εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε το παρών στη μετάβαση στη νέα εποχή της περιβαλλοντικής προστασίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. «Η ΕΛΒΑΛ στηρίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή της περιβαλλοντικής προστασίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η μεγάλη γκάμα των προϊόντων της συντελεί και αυτή στην κοινή προσπάθεια για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του πλανήτη. Λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης, ελαφρύτερα αυτοκίνητα και μέσα μεταφοράς, πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες, κτίρια με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι μόνο μερικά παραδείγματα της θετικής επίδρασης της αυξημένης χρήσης προϊόντων έλασης αλουμίνιου. Και βέβαια, να μην ξεχνάμε τη μείωση των εκπομπών CO2 από την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, στην οποία συμβάλλει καθοριστικά το αλουμίνιο» είπε.

Η επένδυση

Το νέο τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου της Ελβαλ είναι προϊόν μίας μεγάλης επένδυσης- ορόσημο στην ιστορία της εταιρίας, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Το νέο θερμό έλαστρο TANDEM είναι το πιο σύγχρονο από τα 4 που λειτουργούν πλέον στην Ευρώπη και τα περίπου 20 που λειτουργούν παραγωγικά στον κόσμο.  Η μεγάλη δυναμικότητά του που φτάνει το 1.000.000 τόνους, θα είναι το επόμενο διάστημα η βάση για την αύξηση της παραγωγής της ΕΛΒΑΛ, η οποία στην επόμενη 5ετια θα διπλασιαστεί. Με την αύξηση της παραγωγής, η εταιρεία έχει προγραμματίσει και σημαντικές επενδύσεις στην ανακύκλωση του αλουμινίου. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο αυτών των επενδύσεων θα έχουν δημιουργηθεί περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας.

Οι επενδύσεις της Ελβαλ, προερχόμενες σε σημαντικό βαθμό από τη συνεχή επανεπένδυση των κερδών της, ξεπέρασαν τα τελευταία 10 χρόνια τα 500 εκ. ευρώ και αφορούσαν όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας, με ένα σημαντικό κομμάτι τους να είναι επενδύσεις στην έρευνα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η παραγωγή την περίοδο αυτή διπλασιάστηκε και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 35%.

Η Ελβαλ είναι μια βιομηχανική εταιρεία επεξεργασίας αλουμίνιου, με προϊόντα που έχουν πολλές χρήσεις και εξάγονται σε πάνω από 80 χώρες, σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής της τροφοδοτεί μερικές από τις πιο απαιτητικές διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες και οι εξαγωγές της εκπροσωπούν το 4% περίπου του συνόλου των εξαγωγών αγαθών της χώρας. Επίσης είναι ο μεγαλύτερος ανακυκλωτής αλουμινίου, με το 30% περίπου της πρώτης ύλης που μπαίνει στην παραγωγή της να αποτελείται από επαναχρησιμοποιούμενο μέταλλο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της καθώς κάθε χρόνο στην ΕΛΒΑΛ πραγματοποιούνται περίπου 20.000 ώρες εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα του προσωπικού.