1. Home
  2. Δημοφιλή
  3. Πώς ενισχύεται η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας;
Πώς ενισχύεται η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας;

Πώς ενισχύεται η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας;

0

Μέσα από διεθνή ενεργειακή συνεργασία η χώρα μας αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην νοτιοανατολική μεσόγειο.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Στα πλαίσια της αναβάθμισης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και στη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων ενέργειας, η κυβέρνηση προχωρά μία σειρά από διεθνείς συνεργασίας που αφορούν τον κλάδο της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του
αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος ήδη τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, έχει μπει στο δρόμο της υλοποίησης το project του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, το λεγόμενο FSRU. Η είσοδος του ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του σχήματος που θα υλοποιήσει το έργο. Η εμπορική λειτουργία του προγραμματίζεται στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023 ανάλογα με τον χρόνο λήψης της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης από τους μετόχους. Είναι έργο διαβαλκανικής συνεργασίας, που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στα μάτια της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση προωθεί δυναμικά, επίσης, τον αγωγό Διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας, τον λεγόμενο IGB, και αναμένεται η περάτωση της κατασκευής στο τέλος του 2021. Έχει αυξημένη σημασία, καθώς μέσω της σύνδεσής του με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, ανοίγει ένα νέο διάδρομο διαμετακόμισης αερίου από Νότο προς Βορρά που θα δώσει νέα αναπτυξιακή πνοή στην Ελλάδα. Παράλληλα με τον IGB, υπάρχει και ο σχεδιασμός για τους κάθετους άξονες αγωγών φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα όπως είναι η διασύνδεση των Σκοπίων με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Τον Μάιο κυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την βουλή η Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Έργο που όχι μόνο ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και την ενεργειακή μας ασφάλεια, αλλά και επιβεβαιώνει τη στενή σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και των ΗΠΑ).

Επιπροσθέτως, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και υπεγράφη το καταστατικό του East Med Gas Forum. Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη των επτά μελών του EMGF (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη) ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής. Η Υψηλόβαθμη Ομάδα Εργασίας (HighLevelWorkingGroup) -στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης- εργάζεται ήδη για την επίτευξη των στόχων του EMGF που περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- και τη στενότερη συνεργασία των κυβερνήσεων με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου, επενδυτές, traders και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Η διεθνής ενεργειακή συνεργασία περιλαμβάνει και την ηλεκτρική ενέργεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας πέτυχε πέρυσι μια μεγάλη νίκη με την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας του RSC – του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποστολή του νέου αυτού φορέα είναι να διασφαλίζει την συνεργασία και τον συντονισμό της λειτουργίας των Συστημάτων και των αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Τέλος, υψηλής σημασίας είναι και το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia που θα συνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα και θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.