1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Μ.Τσάκας: «Η ΔΕΔΑ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα αγορά του φυσικού αερίου»
Μ.Τσάκας: «Η ΔΕΔΑ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα αγορά του φυσικού αερίου»

Μ.Τσάκας: «Η ΔΕΔΑ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα αγορά του φυσικού αερίου»

0

Επισκεφτήκαμε τον διευθύνοντα σύμβολο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα, στα γραφεία της εταιρείας, και μας μίλησε για το πώς αντιμετωπίζουν την κρίση της πανδημίας, για το φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο που υλοποιούν, για τις καινοτομίες που προωθούν στα δίκτυά τους, καθώς και για τα οφέλη του φυσικού αερίου τόσο προς τον καταναλωτή όσο και προς τις πόλεις γενικότερα.

Συνέντευξη στη Φαίδρα Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η ΔΕΔΑ συστάθηκε το 2017 και είναι θυγατρική της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Η ΔΕΔΑ κατέχει, αναπτύσσει, λειτουργεί και συντηρεί τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια της Ελλάδας εξασφαλίζοντας την οικονομική, αξιόπιστη, ασφαλή και αδιάλειπτη ενεργειακή παροχή. Το 2020, η διοίκηση της εταιρείας έθεσε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο, πολυετές πλάνο ανάπτυξης, το οποίο δρομολογεί την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου και στοχεύει στην κατασκευή 1.880 χλμ. δικτύου και σε περισσότερες από 50.000 συνδέσεις.

– Κύριε Τσάκα, βιώνουμε μία υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας. Πώς επηρέασε ο κορονοϊός τις δραστηριότητές σας;

Είναι γεγονός ότι η υγειονομική κρίση ανέτρεψε όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα και μας έφερε αντιμέτωπους με μεγάλες προκλήσεις. Στη ΔΕΔΑ, επιδείξαμε άμεσα αντανακλαστικά από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας και, μπορώ να πω, ότι η κρίση λειτούργησε για εμάς ως επιταχυντής θετικών αλλαγών. Δεν είναι τυχαίο ότι, εν μέσω αυτής πρωτόγνωρης για όλους κατάστασης, πετύχαμε σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα με κορυφαίο τη δημοπράτηση των μεγάλων έργων για την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς στα νέα δεδομένα, υλοποιήσαμε με ταχείς ρυθμούς διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν άμεση, διαφανή και αξιόπιστη ενημέρωση για τις υπηρεσίες μας. Στο πλαίσιο αυτό, επανασχεδιάσαμε την ιστοσελίδα μας (www.deda.gr), ώστε να είναι εύχρηστη και αποτελεσματική και αποκτήσαμε δυναμική παρουσία σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ταυτόχρονα, εφαρμόσαμε διευρυμένο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εργασίας, παρέχοντας στους εργαζόμενους όλη την απαραίτητη πληροφοριακή υποδομή, ώστε να προσφέρεται στους καταναλωτές το σύνολο των υπηρεσιών μας με την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών ασφάλειας.

Με αυτές και άλλες ενέργειες, καταφέραμε να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΔΑ με την απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου σε όλους τους καταναλωτές, καθώς και να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της εταιρείας μας.

– Πώς προχωράει το υφιστάμενο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ και σε ποιες περιοχές θα φτάσει το φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα;

Με τις προσπάθειες που συλλογικά καταβάλλαμε στη ΔΕΔΑ και έχοντας στο πλευρό μας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, καταφέραμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών. Ετσι, έχει πλέον εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης το φιλόδοξο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της εταιρείας μας που θα δώσει σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου. Η υλοποίηση του σχεδιασμού μας προχωράει απρόσκοπτα και, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, στο τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των δικτύων. Παράλληλα με τις εργασίες θα γίνονται και συνδέσεις καταναλωτών, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που υπάρχουν στην περιφέρεια από αυτόν το χειμώνα.

Ηδη, βρίσκονται στον «αέρα» οι πρώτοι διαγωνισμοί που αφορούν στην κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και συγκεκριμένα στις πόλεις της Ξάνθης, της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η δημοπράτηση των έργων σε Ορεστιάδα και Καβάλα, ενώ θα ακολουθήσουν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, αμέσως μόλις οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών εγκρίνουν τα συμφωνημένα τεύχη δημοπράτησης. Σειρά θα έχουν οι δημοπρατήσεις των έργων στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Πελοποννήσου. Οι εργασίες κατασκευής των δικτύων θα «τρέξουν» με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2024.

– Η ΔΕΔΑ επενδύει σε καινοτόμες λύσεις και εργαλεία, όπως είναι οι «έξυπνοι» μετρητές. Θέλετε να αναφερθείτε στις καινοτομίες που προωθείτε;

Στη ΔΕΔΑ δίνουμε μεγάλη σημασία στην καινοτομία και την εφαρμογή πρωτοπόρων πληροφοριακών συστημάτων, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους καταναλωτές και την εταιρεία μας.

Είμαστε ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί  αποκλειστικά «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι τροφοδοτούνται από τα δίκτυά μας, ώστε να μπορούν να ελέγχουν, ανά πάσα στιγμή και με ακρίβεια, την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, σχεδιάζουμε την περαιτέρω αξιοποίηση αυτών των ευφυών μετρητικών συστημάτων, ώστε να παρακολουθείται απομακρυσμένα και σε πραγματικό χρόνο η κατάσταση όλων των δικτύων της ΔΕΔΑ. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, συνεργαζόμαστε με το Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του έργου «Εξυπνο Δίκτυο Φυσικού Αερίου», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω της δράσης «Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, το κέντρο ελέγχου που θα υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή τον Ιούλιο του 2021.

Ταυτόχρονα, με κατάλληλες δράσεις προετοιμαζόμαστε για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ηδη, έχει ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι υποδομές φυσικού αερίου μπορούν να αξιοποιηθούν  ώστε να καλύψουν ανάγκες για μια πιο βιώσιμη ενεργειακή κατανάλωση μέσω της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων αερίων. Θέλουμε η ΔΕΔΑ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα αγορά του φυσικού αερίου και εργαζόμαστε δυναμικά για τον σκοπό αυτό.

– Πρόσφατα, προχωρήσατε στη σύμβαση συνεργασίας με την ΕΔΑ Αττικής και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Πού προσβλέπει αυτή η κίνηση;

Προτεραιότητά μας είναι η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών μας και η βέλτιστη διαχείριση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η συνεργασία της ΔΕΔΑ με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τους καταναλωτές μας. Πιστεύουμε στις συνέργειες μεταξύ φορέων που έχουν κοινό όραμα και φέρουν συμπληρωματικά χαρακτηριστικά και θεωρούμε ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να αποφέρουν.

– Πόσο σημαντική είναι κατά τη γνώμη σας η σημασία της ανάπτυξης υποδομών φυσικού αερίου και ποια τα οφέλη για τον καταναλωτή;

Οι υποδομές φυσικού αερίου αποτελούν μια επένδυση κομβικής σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το φυσικό αέριο είναι μια οικονομικότερη μορφή ενέργειας, έως και 40% σε σχέση με το πετρέλαιο, και η χρήση του αποφέρει σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Επίσης, καθώς είναι ένα καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον, συμβάλλει σημαντικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων. Ταυτόχρονα, όμως, η ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου αποτελεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που θα φέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και έσοδα. Είναι ενδεικτικό ότι με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, με επιχορηγήσεις μέσω του ΕΣΠΑ 2014- 2020 των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών και κυρίως με ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, όπως και δανειακά. Μάλιστα, ο σχεδιασμός της εταιρείας μας μέχρι το 2036 προβλέπει επενδύσεις που αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ. Είναι ένα έργο πνοής με σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, που διαμορφώνει προοπτικές βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για τη χώρα.