1. Home
 2. ΑΠΕ
 3. Ενημερωτική συνάντηση φορέων και εταιρειών ΑΠΕ με τον Κωστή Χατζηδάκη
Ενημερωτική συνάντηση φορέων και εταιρειών ΑΠΕ με τον Κωστή Χατζηδάκη

Ενημερωτική συνάντηση φορέων και εταιρειών ΑΠΕ με τον Κωστή Χατζηδάκη

0

Την ανάγκη να πραγματοποιεί ο Κωστής Χατζηδάκης ουσιαστικό διάλογο και όχι προσχηματικό αλλά και να δώσει τα δεδομένα των μελετών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ στους εκπροσώπους του κλάδου, ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, ζήτησαν οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ΑΠΕ σε συνάντηή τους με τον υπουργό Ενέργειας.

 1. Οι Σύνδεσμοι και οι Εταιρείες που συμμετείχαν ζήτησαν αυτή την συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις του υπουργείου. Κι αυτό διότι μέχρι σήμερα υπάρχουν δηλώσεις, ομιλίες, συνεντεύξεις και διάφορα ρεπορτάζ στον Τύπο, αλλά ακόμα καμία επίσημη ενημέρωση για το πώς σκέφτεται το υπουργείο να χειριστεί το θέμα με το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.
 2. Πρόθεση τους είναι να συνδράμουν με ιδέες και προτάσεις σε έναν διάλογο που πρέπει να είναι ουσιαστικός κι ειλικρινής κι όχι προσχηματικός. Σε έναν διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.
 3. Βασική αρχή του διαλόγου αυτού οφείλει να είναι ο σεβασμός των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Πολιτεία έναντι των επενδυτών που επένδυσαν στη βάση των εγγυήσεων μιας συντεταγμένης Πολιτείας που οφείλει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα που συνεχώς αθετεί τα συμφωνημένα;
 4. Ο διάλογος πρέπει να έχει ως βάση την αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από έναν συνδυασμό δύο κυρίως λόγων, αφενός, (α) της περσινής απόφασης για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ με ταυτόχρονη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η Επιχείρηση και, αφετέρου, (β) της μειωμένης Οριακής Τιμής Συστήματος και άλλων ευθέων ή εμμέσων επιπτώσεων της πανδημίας στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ. Αν θέλουμε όλοι μαζί να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες να υπάρξει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια (REACT EU), πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ρεαλιστικό αίτημα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική επίπτωση της πανδημίας και να το υποστηρίξουμε όλοι μαζί με κάθε μέσο. Ακόμα όμως και ευρωπαϊκά κονδύλια να μην υπάρξουν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλοι κρατικοί πόροι, όπως έχει αποφασίσει να κάνει π.χ. η Γερμανία.
 5. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με εκ των προτέρων στοχοποίηση κι ενοχοποίηση της άλλης πλευράς. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενοχοποιείται και στοχοποιείται ο κλάδος με κατηγορίες για υπερκέρδη και για το ότι δήθεν δεν έχει υποστεί κάποια συνέπεια από την κρίση και την πανδημία.
 6. Είναι σαν να ξεχνάμε το new deal και τις έκτακτες εισφορές που έχουν επιβληθεί στον κλάδο και οι οποίες είχαν συνοδευτεί τότε με την ρητή διαβεβαίωση της Πολιτείας ότι πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός που δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί. Aντίστοιχες πρακτικές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2018/2001, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
 7. Είναι σαν να ξεχνάμε ότι μετά το New Deal που προκάλεσε χάος κι οδυνηρές συνέπειες στην επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο με ξεπούλημα έργων, αναστολή επενδύσεων κλπ. ελάχιστοι μείναμε να επενδύουμε και να βοηθάμε τη χώρα κι οικονομικά και για να πιάσει τους στόχους για τις ΑΠΕ.
 8. Κι όλα αυτά ενώ ήδη ο κλάδος έχει επιδείξει σημαντικό κι υγιή ανταγωνισμό και συνδράμει ουσιαστικά στο κύριο μέλημα του υπουργείου και της κυβέρνησης, που είναι η εξασφάλιση φθηνότερου ρεύματος, όπως πρόσφατα διαβάσαμε σε συνέντευξή σας.
 9. Πριν την αναλυτικότερη τοπoθέτηση από τον κλάδο των ΑΠΕ θα πρέπει:

Α) Να δημοσιοποιήσει το υπουργείο τα στοιχεία και τις μελέτες στη βάση των οποίων έχει ξεκινήσει τις σκέψεις του για τον ΕΛΑΠΕ. Για παράδειγμα, πρέπει να έχουμε τη μελέτη που έχει γίνει για τη ΡΑΕ και να εμπλακούμε και στη μελέτη που εκπονεί ο ΔΑΠΕΕΠ. Διότι δυστυχώς εμείς δεν έχουμε πρόσβαση σ’ αυτά τα στοιχεία που δεν είναι δημόσια και θα πρέπει να μπορούμε να συζητάμε στην ίδια βάση.

Β) Να κοινοποιηθούν οι έστω και προκαταρκτικές σκέψεις και προτάσεις του ΥΠΕΝ