1. Home
  2. Νέα
  3. Ισχυροποιείται η θέση του ΙΕΝΕ στη ΝΑ Ευρώπη
Ισχυροποιείται η θέση του ΙΕΝΕ στη ΝΑ Ευρώπη

Ισχυροποιείται η θέση του ΙΕΝΕ στη ΝΑ Ευρώπη

0

Η ουσιαστική διεύρυνση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τη συμμετοχή  εκπροσώπων από όλες τις χώρες της περιφέρειας αποτελεί πλέον γεγονός.

Μετά και την πραγματοποίηση της 32ης Γενικής Συνέλευσης των εταίρων την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η οποία οργανώθηκε διαδικτυακά με την παρουσία  όλων σχεδόν των εταίρων του Ινστιτούτου, το ΙΕΝΕ διαθέτει πλέον εκπροσώπηση και φυσική παρουσία στις 13 χώρες που αποτελούν την ευρύτερη περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται. Εκτός από την Ελλάδα, όπου και έχει την έδρα του το ΙΕΝΕ, περιλαμβάνονται όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρειο Μακεδονία), η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Κύπρος.

Μιλώντας κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός  Διευθυντής  του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είναι μια ιστορική  ημέρα για το Ινστιτούτο μας καθότι είναι η πρώτη φορά όπου υπάρχει συμμετοχή από τους εταίρους μας από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, μετά τη διεύρυνση που αποφασίστηκε στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση, τον Φεβρουάριο του 2020. Καλωσορίζουμε τους φίλους και συνεργάτες μας στο ανώτερο αυτό διοικητικό όργανο του Ινστιτούτου και αποβλέπουμε στη συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μας. Ο στόχος μας παραμένει σταθερός και συνοψίζεται στην ανάδειξη των προκλήσεων και των ευκαιριών που περικλείει ο ενεργειακός τομέας στις χώρες της περιοχής με την παράλληλη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των κυβερνήσεων. Κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τις μελέτες και έρευνες που διεξάγει το ΙΕΝΕ, από τις δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και με την τακτική και απόλυτα τεκμηριωμένη ενημέρωση που παράγει σε συνεχή βάση».

Από την πλευρά του, ο τ. πρόεδρος και συνιδρυτής του ΙΕΝΕ, Δρ. Γιάννης Δεσύπρης, δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω τη σημερινή ομήγυρη και καλωσορίζω και εγώ τους νέους εταίρους, αλλά παλαιούς φίλους και άξιους συνεργάτες, από την ευρύτερη γεωγραφική μας περιφέρεια. Η διεύρυνση του ΙΕΝΕ με τη συμμετοχή επαγγελματιών της ενέργειας όλων των χωρών της περιοχής αποτέλεσε από την αρχή ένα όραμα του ΙΕΝΕ που σήμερα, μετά από μια δύσκολη διαδρομή 17 ετών, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ενεργός συμμετοχή των νέων εταίρων θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση του ρόλου και των δυνατοτήτων  του Ινστιτούτου μας ώστε αυτό να μπορέσει να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο ενεργειακό γίγνεσθαι της περιοχής».

Μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίσης τ. πρόεδρος και συνιδρυτής του ΙΕΝΕ, Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, απευθύνθηκε στους νέους εταίρους τους οποίους και παρότρυνε να συμμετέχουν εξίσου δραστήρια στις εργασίες και τα ερευνητικά πρόγραμμα του Ινστιτούτου συνεισφέροντας την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους. «Με την ενεργό συμμετοχή σας ως εταίρων του ΙΕΝΕ να είστε βέβαιοι ότι συμβάλλετε στους σκοπούς του Ινστιτούτου να συνδράμει ουσιαστικά κυβερνήσεις και πολίτες των χωρών μας, καθώς και την ενεργειακή κοινότητα, για να αντιμετωπίσουν τις πολύ σοβαρές προκλήσεις κατά την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Χατζηβασιλειάδης

Με την προσθήκη των νέων εταίρων, ο συνολικός  αριθμός των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΙΕΝΕ έφθασε τους 42, εκ των οποίων οι 12 προέρχονται από τις χώρες της περιοχής. Οι νέοι εταίροι, οι οποίοι ήδη συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες του Ινστιτούτου είναι οι: Prof. Vesna Borozan (Βόρειος Μακεδονία), Slavtcho Neykov (Βουλγαρία), Eugenia Gusilov (Ρουμανία), Mihailo Mihailovic (Σερβία), Dr. Stavri Dhima (Αλβανία), Gokhan Yardim (Τουρκία), Dr. Gina Cohen (Ισραήλ), Fadil Ismajli (Κόσοβο), Aleksandar Mijuskovic (Μαυροβούνιο), Mirsad Sabanovic (Βοσνία Ερζεγοβίνη), Robert Bosnjak (Κροατία) και Ιωσήφ Ιωσήφ (Κύπρος).

tags: