1. Home
  2. Νέα
  3. Π. Κόκκαλης: Τόσα κόστισε η κλιματική απραξία μεταξύ 1980-2017
Π. Κόκκαλης: Τόσα κόστισε η κλιματική απραξία μεταξύ 1980-2017

Π. Κόκκαλης: Τόσα κόστισε η κλιματική απραξία μεταξύ 1980-2017

0

Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα στην Ευρώπη, μεταξύ 1980 και 2017 έχουν κοστίσει 426 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης.

Ο ευρωβουλευτής, ως συν-εισηγητής για το ψήφισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η διοχέτευση περισσότερων πόρων με σκοπό της κλιματικής προσαρμογής.

«Υπάρχει και οικονομικό κόστος στην απραξία», τόνισε.

Καθώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανανεωμένη στρατηγική προσαρμογή για την κλιματική αλλαγή πλησιάζει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε σε ψήφισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια του ψηφίσματος, ο Πέτρος Κόκκαλης πρότεινε και ενσωματώθηκαν τα παρακάτω:

  • Φιλοδοξία για το κλίμα: Αναφορά στον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα φιλόδοξα μέτρα μετριασμού του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
  • Απώλειες και ζημίες: Απαιτείται ένας μηχανισμός ή μια πολιτική απώλειας και ζημίας για την αντιστάθμιση και την προσαρμοστική ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τους φυσικούς κινδύνους, δεδομένου ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι μη αναστρέψιμες και έχουν ήδη αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές υποδομές και οικονομίες
  • Νησιωτικές περιοχές: Ενίσχυση της ετοιμότητας και της προσαρμοστικής ικανότητας των γεωγραφικών περιοχών που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ.
  • Ταμείο Αλληλεγγύης: Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου προκειμένου να καλύπτει έκτακτες καταστάσεις λόγω φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική κρίση. Αναγνώριση των εκτοπισμένων ατόμων λόγω φυσικών καταστροφών
  • Συμπερίληψη της διάστασης του φύλου στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική κρίση.

«Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να δείξει τη σταθερή προσήλωση της Ευρώπης στον παγκόσμιο στόχο, όπως ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού, αποτελώντας συγχρόνως αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαία η διοχέτευση περισσότερων πόρων, ενώ πρέπει να γίνει πεποίθηση όλων, πως κάθε ευρώ που θα επενδύει η Ευρώπη, κάθε ευρώ επιχορήγησης, κάθε ευρώ δαπάνης, θα είναι ένα πράσινο ευρώ, χωρίς κρυμμένα ορυκτά καύσιμα, χωρίς αβεβαιότητα σκοπού, αλλά με μετρήσιμα κριτήρια απόδοσης στο σκοπό της αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης.»

Μέσα απ’ αυτή τη διαδρομή, η ΕΕ θα έχει πλέον τη δυνατότητα:

«να πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές για την οικονομική ανάπτυξη, την επισιτιστική ασφάλεια, την αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διασφάλιση κλιματικής και κοινωνικής δικαιοσύνης».