1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Η απολιγνιτοποίηση…συμφέρει…
Η απολιγνιτοποίηση…συμφέρει…

Η απολιγνιτοποίηση…συμφέρει…

0

απολιγνιτοποίησηΤου Αριστείδη Ζευγίτη

Προφανώς είναι σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας η απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά χρήσιμο είναι να δούμε και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εξέλιξη αυτή.

Όπως διαβάσαμε λοιπόν πρόσφατα, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄τριμήνου της ΔΕΗ, θα ξεπερνούσε τα 1 δισ. ευρώ εφέτος η δαπάνη της εταιρείας για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.Υπό την προυπόθεση ότι οι εκπομπές παρέμεναν στα επίπεδα του 2017 – 2018 και χρεώνονταν με τις σημερινές τιμές του CO2.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, η μέση τιμή για τα δικαιώματα διαμορφώθηκε στα 31,7 ευρώ ανά τόνο CO2. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές διοξειδίου κυρίως από τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι οι πιο ρυπογόνες, κατά τη διετία 2017 – 2018 ήταν στα επίπεδα των 30 – 32 εκατ. τόνων αλλά η δαπάνη της επιχείρησης ήταν σχετικά μικρότερη επειδή οι τιμές των δικαιωμάτων κυμαίνονταν στα 5 – 10 ευρώ / τόνο. Με τα σημερινά δεδομένα των τιμών η δαπάνη θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Υπάρχει και ένα χειρότερο σενάριο όπως διαβάζουμε.Αν οι εκπομπές παρέμεναν στα επίπεδα του 2005 οπότε έφθασαν τα … 52,6 εκατ. τόνους. Με τις σημερινές τιμές του διοξειδίου αυτές οι εκπομπές θα συνεπάγονταν ετήσια δαπάνη πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.

Βέβαια  η ΔΕΗ εφαρμόζει από το 2019 πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ρεύματος προκειμένου να περιορίσει την οικονομική αιμορραγία αλλά και να συμμορφωθεί προς τους εθνικούς στόχους περιορισμού των εκπομπών.

Όπως διαβάσαμε, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄τριμήνου, το 2020 έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, τον περασμένο Απρίλιο ακολούθησαν οι μονάδες Καρδιάς 3 και 4 ενώ ακολουθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2021 η Μεγαλόπολη 3, το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ. Δημητρίου και το 2023 οι Μεγαλόπολη 4, Μελίτη και Αγ. Δημήτριος 5.

Επίσης το 2022 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 η οποία όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα τριμήνου, θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου από το 2025 (οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Ιουνίου) προκειμένου να περιοριστεί το κόστος από τις εκπομπές διοξειδίου.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο στόχος μείωσης των εκπομπών για το 2022 που έχει τεθεί με το ομόλογο βιωσιμότητας που εκδόθηκε εφέτος, θα επιτευχθεί. Σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης, η ΔΕΗ δεσμεύεται το 2022 να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40 % σε σχέση με το 2019, δηλαδή σε επίπεδα κάτω από 14 εκατ. τόνους, διαφορετικά θα πληρώσει «πέναλτυ» στους ομολογιούχους.

Άρα πολλαπλά τα οφέλη από την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ…