Σημαντικό εργαλείο για τις εξελίξεις στα ενεργειακά
Του Αριστείδη Ζευγίτη
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι μελέτες, οι έρευνες και οι εκδόσεις σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας. Στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκε στις 13/7 από την Εθνική Τράπεζα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η «Ενεργειακή Βίβλος».’Οπως επισημάνθηκε, η Τράπεζα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου, στον μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη της αγοράς της ενέργειας στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η συνολική έκθεση της ΕΤΕ στην αγορά ενέργειας φτάνει στα 5 δισ. ευρώ.
Σε συνέχεια των δύο πρώτων εκδόσεων, που πραγματοποιούνται πάντα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (Hellenic Association for Energy Economics – HAEE), η τρίτη έκδοση, υπό τον τίτλο Greek Energy Market Report 2021, εξετάζει την πρόοδο που σημείωσε η Ενεργειακή Αγορά της Ελλάδας, παρέχοντας τα πλέον πρόσφατα και λεπτομερή δεδομένα.
Η φετινή έκδοση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπο της πανδημίας στην εγχώρια προσφορά και ζήτηση της ενέργειας και αναλύει παράλληλα όλους τους επιμέρους τομείς που διαμορφώνουν την πορεία της Ελλάδας προς την Ενεργειακή Μετάβαση.
Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό στοιχείο της μελέτης που περιλαμβάνει η φετινή έκδοση είναι η καταγραφή των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών τάσεων στον τομέα της ενέργειας και η ταυτόχρονη σύγκριση και αξιολόγηση της προόδου της χώρας μας προς ένα βιώσιμο μέλλον. Επιπλέον, επισημαίνει τα σημεία στα οποία η Ελλάδα υστερεί και τα οποία αποτελούν εμπόδια στον δρόμο για την ευκολότερη επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών της στόχων.
Στόχος της έκδοσης είναι να λειτουργήσει ως σημαντικό εργαλείο για την πληροφόρηση των επιχειρήσεων, για τα θεσμικά όργανα και τους φορείς της πολιτείας, για τους επενδυτές και για όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για την αγορά της ενέργειας, παρέχοντας στοιχεία και ανάλυση προβλέψεων υψηλού επιπέδου.
Τα κεφάλαια της «Ενεργειακής Βίβλου» ας σημειωθεί ότι επικεντρώνονται σε όλες τις εξελίξεις που αναπτύσσονται σήμερα στους κλάδους της ενέργειας: Ηλεκτρική Ενέργεια, Φυσικό Αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Πετρελαιοειδή. Σύμφωνα με την έκθεση, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τα κίνητρα που προσέφερε για ιδιωτικές επενδύσεις, συνέβαλαν να καλύψει η Ελλάδα για το 2020 τους στόχους της ΕΕ, όσον αφορά στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα.
Στην έκθεση υπενθυμίζεται, επίσης, πως η ελληνική ενεργειακή πολιτική, με βάση τις κατευθυντήριες της Ε.Ε., θα πρέπει να επιτύχει την ενσωμάτωση 62-65% ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα έως το 2030. Όσον αφορά στην ελληνική αγορά της ηλεκτροκίνησης, παρότι θεωρείται ότι ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, παρουσιάζει, από το 2019 και μετά, αξιοσημείωτη ανάπτυξη.