
Elpedison: Ήρθε η ώρα για την νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη
Όλα δείχνουν πως και η Elpedison «κλειδώνει» την επενδυτική της απόφαση για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η λήψη της τελικής απόφασης θα παρθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Οι δύο μέτοχοι, Hellniq Energy και Edison, συμφωνούν από κοινού για την αναγκαιότητα της επένδυσης με σκοπό τη δημιουργία καινούργιων μονάδων φυσικού αερίου και την απόσυρση των παλιών.
Η νέα μονάδα της Θεσσαλονίκης έχει εκτιμώμενη ισχύ 826 MW και προϋπολογισμό περίπου στα 400-500 εκατ. ευρώ. Αν πάνε όλα καλά, ο σταθμός αυτός θα αποτελέσει την τρίτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα που θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της Elpedison. Η πρώτη είχε κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη και ήταν, επίσης, η πρώτη ιδιωτική μονάδα φυσικού αερίου. Λειτουργεί από το 2006, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 400 MW. Ακολούθησε η μονάδα της Θίσβης, με ισχύ 420 MW, η οποία λειτουργεί από το 2010.
Η υφιστάμενη μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη θεωρείται από τις παλιές μονάδες αερίου της χώρας, με περιορισμένη διάρκεια ζωής πλέον. Συγκαταλέγεται στη λίστα των σταθμών αερίου (και η μονάδα της Κομοτηνής, της ΔEΗ) που θα οδηγηθούν αναγκαστικά προς απόσυρση στην επόμενη 4ετία, 5ετία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Όλα δείχνουν πως η Elpedison έχει ανάγκη τη νέα μονάδα που σχεδιάζει.
Εξάλλου, το FSRU που επιδιώκει να κατασκευάσει στον Θερμαϊκό Κόλπο η ίδια εταιρεία προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών σε καύσιμο της νέας μονάδας. Μία πιθανή ακύρωση της επένδυσης της τελευταίας εύλογα θα συμπαρασύρει και την απόσυρση των σχεδίων για το FSRU. Κάτι το οποίο, όμως, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, γιατί ο σχεδιασμός για το FSRU προωθείται κανονικά.
Όπως και να’χει όμως, η τρίτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison φαίνεται ότι… βρίσκει στον δρόμο της αρκετά εμπόδια. Ναι μεν ήταν από τις πρώτες που εξασφάλισε άδεια το 2019, αλλά στην πορεία βρήκε απέναντί της την πολιτική για την απολιγνιτοποίηση της παρούσας κυβέρνησης και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Έτσι, «έμεινε στον πάγο». Στη συνέχεια, μεσολάβησε και η πανδημία, έπειτα η ενεργειακή κρίση και τέλος ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, με την Ευρώπη να «φωνάζει» απεγνωσμένα για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Κι έτσι συνέχισε να βρίσκεται «στον πάγο». Τέλος, προέκυψε και ο μετασχηματισμός του ομίλου της Helleniq Energy, ο οποίος έδωσε όλη του την προσοχή στο «πρασίνισμά» του. Τώρα όμως ήρθε επιτέλους… η ώρα της!