
ΔΕΔΔΗΕ: Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και πρόσληψη νέου προσωπικού
Σε εφαρμογή θα θέσει σύντομα ο ΔΕΔΔΗΕ το νέο «Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου». Το Πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ανανέωση του εργατικού δυναμικού αλλά και στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των εργαζομένων του που παράμενε όλα αυτά τα χρόνια σε υψηλά επίπεδα.
Ο Διαχειριστής προχωρά επιτέλους σε προσλήψεις νέων εργαζομένων, στοχεύοντας έτσι να βελτιώσει σημαντικά και τις λειτουργίες του.
Στην παρούσα φάση, το δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ απαριθμεί περίπου 5.500 άτομα, στα οποία αθροίζονται άλλοι 5.500 εργαζόμενοι ως έμμεσο προσωπικό. Προσθέτοντας στην εξίσωση αυτή και τον πολλαπλασιαστικό παράγοντα όλων των εταιρειών που συνεργάζονται με τον Διαχειριστή ή παρέχουν σε αυτόν υπηρεσίες, τότε το σύνολο των θέσεων εργασίας του ΔΕΔΔΗΕ φτάνει τις 28.000 με 30.000!
Εξαιτίας όμως των συνεχών κρίσεων, ο Διαχειριστής δεν προχωρούσε τα τελευταία χρόνια στην ανανέωση του προσωπικού του, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά πολύ ο μέσος όρος ηλικίας. Έτσι, με το νέο πρόγραμμα εθελούσιας….παίρνει μπρος η ανανέωση του εργατικού δυναμικού παρέχοντας μάλιστα ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 20.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σε αυτό μπορούν να ενταχθούν τρεις κατηγορίες εργαζομένων του, ώστε να λάβουν το μπόνους των 20.000 ευρώ. Η πρώτη κατηγορία που μπορεί να το αξιοποιήσει αφορά υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους κύριας σύνταξης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, και επιπλέον έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας των 61 ετών και άνω. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ένταξης έως το τέλος του Ιουλίου.
Δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης με το μπόνους έχουν επίσης άτομα από το τακτικό προσωπικό θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους κύριας σύνταξης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, και επιπλέον συμπληρώνουν εντός του έτους 2023 το όριο ηλικίας των 60 ετών. Το ίδιο ισχύει για υπαλλήλους που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους και τουλάχιστον 15 έτη συνολικής υπηρεσίας στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ.
Για τις παραπάνω κατηγορίες, η προθεσμία υπαγωγής στο πρόγραμμα εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, εκτός από το μπόνους, όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν και την κανονική αποζημίωση, με όριο τις 15.000 ευρώ.
Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των ελλείψεων κυρίως σε ό,τι αφορά το τεχνικό προσωπικό, που δημιούργησε το «πάγωμα» της ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού του Διαχειριστή, λόγω της κρίσης. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, σε πρόσφατη δήλωσή του τόνισε ότι ήδη έχουν προστεθεί 1.000 νέοι εργαζόμενοι, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα αυξηθούν στους 1.300 με 1.400, οι οποίοι θα συμβάλουν στην υλοποίηση των επόμενων επενδύσεων που προγραμματίζει ο Διαχειριστής. Oι επενδύσεις το 2022 ανήλθαν στα 311 εκατ., με σκοπό να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, όταν το 2019 δεν ξεπέρασαν τα 151 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον CEO.
Οι επενδύσεις αυτές προορίζονται και για τη «θωράκισή» του Διαχειριστή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πέραν της ανάπτυξης του δικτύου διανομής.
Τέλος, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει βάλει μπρος και τις συνδέσεις των νέων έργων ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής, ενεργοποιώντας μάλιστα πέρυσι συνολικά 5.000 έργα ισχύος 1,1 GW ενλω το 2019 οι συνδέσεις αφορούσαν 400-500 έργα, συνολικής ισχύος λίγο μικρότερης από 250 MW.