
Σε τελική ευθεία το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες»
Ο οδηγός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» ολοκληρώθηκε από το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την προδημοσίευση να αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα.
Μάλιστα, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα υποδέχεται τα αιτήματα για σύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με το ηλεκτρικό δίκτυο, με τη διαδικασία να έχει πλέον απλοποιηθεί σημαντικά. Κι αυτό γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης θα είναι η υποβολή της Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός πριν από την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση.
Σχετικά με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», έχουν εξασφαλιστεί 150 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για την κάλυψη των 300.000 νοικοκυριών, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Συνεπώς, το πρόγραμμα εκτιμάται ότι τελικά θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, πιθανώς και σε τρεις, ανάλογα με τα κονδύλια που θα εξασφαλίζονται, ενώ από τη λίστα των ωφελούμενων θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα υπαχθούν σε άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Κριτήρια και υποψήφιοι
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα νοικοκυριά και οι αγρότες, ενώ το ύψος της επιδότησης θα κυμανθεί από 40% έως 60%. Ειδικότερα, ένα οικιακό σύστημα θα ενισχύεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ) εάν διαθέτει τριφασική παροχή, με την υποχρέωση εγκατάστασης και μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας, αντίστοιχης χωρητικότητας.
Δηλαδή εάν ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα σύστημα 9 kW, θα πρέπει να τοποθετήσει και μπαταρία 9 kWh (κιλοβατώρα). Στην περίπτωση που η παροχή είναι μονοφασική, τότε λόγω και των περιορισμών που θέτει για λόγους ασφαλείας ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh. Η παράλληλη εγκατάσταση συσσωρευτών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.
Στο τραπέζι… η μπαταρία
Η μπαταρία κάνει επιτέλους την εμφάνισή της στο πρόγραμμα. Ωστόσο, από την υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας θα εξαιρούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να επιδοτηθούν για απλό net metering έως και 60%. Γενικότερα, οι ενισχύσεις θα κυμαίνονται από 40% έως 60% ενώ το ακριβές ποσοστό θα προκύπτει με βάση και τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα διαχωρίζονται σε τρεις κλίμακες. Η επιδότηση θα καλύπτει το 100% του κόστους της μπαταρίας ενώ θα καλύπτεται ένα μικρό ποσοστό (περίπου 30%) των εξόδων για το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα αφορά τις υπηρεσίες για την εγκατάστασή του και όχι τον εξοπλισμό.
Αναφορικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα επιδοτούνται με 40%, χωρίς να υφίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση μπαταρίας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει έως τα μέσα του μήνα.