1. Home
  2. Νέα
  3. Υδρογονάνθρακες: Τέλη του 2023 η πρώτη εικόνα από σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη
Υδρογονάνθρακες: Τέλη του 2023 η πρώτη εικόνα από σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

Υδρογονάνθρακες: Τέλη του 2023 η πρώτη εικόνα από σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

0

Της Μαργαρίτας Ασημακοπούλου

Τέλος του έτους οι εξελίξεις για Κρήτη και Ιόνιο

Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουμε την πρώτη εικόνα για τις σεισμικές έρευνες τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η εικόνα αυτή είναι και που θα καθορίσει την απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη περαιτέρω ερευνητικών γεωτρήσεων.

Αρχές του 2024 η γεώτρηση στα Ιωάννινα

Όσον αφορά στα Ιωάννινα, οι διαδικασίες βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο. Το τελικό όμως αναμένεται να το δούμε εντός των επόμενων μηνών. Μάλιστα,  η πραγματοποίηση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης θα γίνει από την Energean, σύμφωνα με τα στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) σε εκδήλωση που πραγματοποίησε για την παρουσίαση της «λευκής βίβλου» και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Η διαβούλευση όμως για τη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου και εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση της γεώτρησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οπότε η υλοποίησή της το 2024 είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο.

Υπενθυμίζεται πως σχετική αναφορά έκανε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για το τμήμα Χερσόνησος Ηρακλείου – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού ‘Αξονα Κρήτης (BOAK).

«Η δική μας κυβέρνηση δρομολόγησε για πρώτη φορά σοβαρές, ουσιαστικές σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί εξετάζονται από την εταιρεία η οποία έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε πια με βεβαιότητα αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και, εφόσον υπάρχουν, να εκκινήσουμε τάχιστα τη διαδικασία ώστε ενδεχομένως και το 2026 να μπορούμε να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου πια εντός ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ζώνης ελληνικής κυριαρχίας, για να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την θέση της πατρίδας μας ως ενεργειακού κόμβου για ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο ρόλος της  ΕΔΕΥΕΠ

Από την πλευρά της, η ΕΔΕΥΕΠ παρακολουθεί τις διαδικασίες ερμηνείας των δεδομένων των σεισμικών ερευνών με στόχο την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί ανά περιοχή ως προς την πρόοδο της ερευνητικής δραστηριότητας. Κύριος στόχος της είναι η διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης εντός του 2023.

Για τα τα κοιτάσματα του Ιονίου και της Κρήτης, η ΕΔΕΥΕΠ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους επενδυτές που έχουν τις παραχωρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για τις ExxonMobil, Helleniq Energy πέρα από την Energean.

Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, αναμένουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών και η ΕΔΕΥΕΠ συνεχίζει να κρατά επαφή μαζί τους έτσι ώστε να έχει κι εκείνη, ως αρμόδια εποπτεύουσα αρχή, εικόνα των σεισμογραφικών δεδομένων.

Τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών αναμένεται να είναι έτοιμα από τη νορβηγική σεισμογραφική εταιρεία PGS προς το τέλος του 2023, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Στη συνέχεια αυτά θα σταλούν στις εταιρείες και με βάση το περιεχόμενο τους θα αποτελέσουν τη βάση για τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων ως προς τη διενέργεια των δοκιμαστικών γεωτρήσεων.

Η ΕΔΕΥΕΠ, σε κάθε περίπτωση, παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία.