Συμπλοκή μεταξύ διαδηλωτών για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και το προσωπικό ασφαλείας της Shell σημειώθηκε στο Λονδίνο, σε αίθουσα του συνεδριακού κέντρου ExCel στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιούσε την ετήσια ανοιχτή σύσκεψή του το Διοικητικό Συμβούλιο των μεγαλομετόχων της ολλανδικής πετρελαϊκής πολυεθνικής.
Συγκεκριμένα, δεκάδες ακτιβιστές βρέθηκαν εντός της αίθουσας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα υπερκέρδη που έχει συσσωρεύσει η εταιρεία εις βάρος του περιβάλλοντος, απαιτώντας να «κλείσει η Shell».
Ο πρόεδρος της Shell, Andrew Mackenzie, δεν μπορούσε να ξεκινήσει τη συνεδρίαση για πάνω από μία ώρα, καθώς δεκάδες άνθρωποι σηκώθηκαν από τα καθίσματά τους, φωνάζοντας και τραγουδώντας «Κλείστε τη Shell» και «Στο διάολο η Shell», όπως δείχνουν και βίντεο στο Twitter. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς έτρεξαν προς τη σκηνή σε μια προσπάθεια να ανέβουν πάνω -εκεί βρίσκονταν οι μεγαλομέτοχοι-, αλλά εμποδίστηκαν από το προσωπικό ασφαλείας και στη συνέχεια οδηγήθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο.
Στο μεταξύ, μέτοχοι που τάσσονται κατά της κλιματικής αλλαγής έστειλαν ψήφισμα στη Διοίκηση της εταιρείας, με το οποίο απαιτούσαν να λάβει μέτρα για την αναβάθμιση της στρατηγικής για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και την πράσινη μετάβαση, στη βάση των διεθνών κατευθύνσεων για το κλίμα. Ο τρέχων στόχος της, λένε, δεν ευθυγραμμίζεται με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα που στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2030.
Όμως, το ΔΣ απέρριψε την πρόταση και στελέχη της Shell αντέτειναν ότι οι κλιματικοί της στόχοι ευθυγραμμίζονται με τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 C.
Οι ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων των μελών των Greenpeace και του Extinction Rebellion, λένε ότι η Shell και άλλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ σε βάρος του περιβάλλοντος.
Χαρακτηριστικά, η Shell ανακοίνωσε για το 2022 κέρδη ρεκόρ 39,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων κατέγραψαν μεγάλα κέρδη καθώς οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενεργειακής κρίσης και κρίσης ακρίβειας.
Αυτό πυροδότησε την οργή των πολιτών στη Βρετανία, όπου εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας.
«Η Shell συνεχίζει να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο σε ορισμένες από τις πιο βιοποίκιλες περιοχές στις Φιλιππίνες και στο Δέλτα του Νίγηρα», δήλωσε η 27χρονη Καρίνα Μανίσιους, μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας Fossil Free London. .
«Είμαστε λοιπόν εδώ για να πούμε: “Η πεπατημένη της εταιρείας δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα σας κλείσουμε”», είπε η Μανίσιους.
Η Shell από την πλευρά της είπε ότι σέβεται το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά ότι «οι διαδηλωτές έδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται για εποικοδομητικό διάλογο».