1. Home
  2. Νέα
  3. Με εκατοντάδες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το 3×3 ΔΕΗ Street Basketball
Με εκατοντάδες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα  ολοκληρώθηκε το 3×3 ΔΕΗ Street Basketball

Με εκατοντάδες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το 3×3 ΔΕΗ Street Basketball

0

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα πέντε τουρνουά 3×3 ΔΕΗ Street Basketball που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με την υποστήριξη της ΔΕΗ σε Σάμο, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Χίο και Άρτα από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο. Οι τοπικές κοινωνίες αγκάλιασαν το 3x3, το άθλημα που βρέθηκε «από τους δρόμους στους Ολυμπιακούς Αγώνες», καθώς περισσότερες από 150 παρέες έγινες ομάδες και συμμετείχαν στα τουρνουά, διασκέδασαν, συναγωνίστηκαν και έπαιξαν μπάσκετ με πάθος και ένταση.

Μετά από 225 αγώνες και συνολικό χρόνο παιχνιδιού 4.500λεπτών, η ομάδα που αναδείχθηκε πρώτη στην συνολική βαθμολόγια της σειράς 3×3 ΔΕΗ Street Basketball ήταν η HELLAS OPEN, που συμμετείχε στο τουρνουά της Χίου. Με την ανάδειξη της στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, η  HELLAS Open κέρδισε την πρόκρισή της στο FIBA 3×3 Challenger που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις 11-12 Αυγούστου.

Οι ομάδες που κέρδισαν τα τουρνουά στις κατηγορίες Men+18, Women +18, Men U18 & Women U18 προκρίνονται στην τελική φάση του 3×3 Master Series που θα πραγματοποιηθεί στις 18-20 Αυγούστου στην Αθήνα, από όπου η νικήτρια ομάδα στην κατηγορία Men +18 θα προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ομάδων (FIBA 3×3 World Tour 2023) στην Κωστάντζα της Ρουμανίας στις 09-10 Σεπτεμβρίου 2023.

Με στόχο την ανάπτυξη του 3x3 στην Ελλάδα

Η ΔΕΗ στηρίζει την ανάπτυξη του μπάσκετ 3×3 στην Ελλάδα συμπράττοντας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης μέσα από διοργανώσεις που αποβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος και τη διάδοσή του, ειδικά στη νέα γενιά, σε όλη την Ελλάδα.

Εκτός από το 3×3 ΔΕΗ Street Basketball και το 3×3 MasterSeries, η ΔΕΗ και η ΕΟΚ έδωσαν την ευκαιρία σε 2.500 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου σε όλη την Ελλάδανα γνωρίσουν το 3x3, μέσα από το πρόγραμμα 3×3 Schoolspowered by ΔΕΗ. Η πρώτη φάση του 3×3 Schoolspowered by ΔΕΗ ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε 11 πόλεις της χώρας τον Ιούνιο και μαθητές από 120 σχολείαδημιούργησαν 616 ομάδες, έπαιξαν 3x3 για ώρες γεμίζοντας ενέργεια τα γήπεδα σε Μεγαλόπολη, Καρδίτσα, Γιαννιτσά, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Λαμία, Σάμο, Αλεξανδρούπολη, Ελευσίνα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.

Μπάσκετ 3×3: από τους δρόμους στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το 3x3 που βρέθηκε «από τους δρόμους στους Ολυμπιακούς Αγώνες», καθώς, από το «μονό» στο γηπεδάκι της γειτονιάς, το 2020 προστέθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με πλούσια μπασκετική παράδοση και επιτυχίες.

Το 3×3 αποτελεί το πιο διαδεδομένο ομαδικό «άθλημα του δρόμου» στον κόσμο και παίζεται με δύο αντίπαλες ομάδες των τριών παικτών, σε μία μπασκέτα, στο μισό γήπεδο.Νικήτρια είναι η ομάδα που προηγείται όταν συμπληρωθεί ένα δεκάλεπτο παιχνιδιού ή όποια φτάσει πρώτη στους 21 πόντους. 

Παγκοσμίως, το 3×3 παιζόταν σε γήπεδα και γυμναστήρια όλου του κόσμου. Από τη δεκαετία του 1990 έχουν ξεκινήσει, κυρίως από τις ΗΠΑ,  τουρνουά μπάσκετ 3×3 και η τυποποίηση των κανόνων του. Tο 2010 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διεθνείς αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Σιγκαπούρη. Σήμερα η FIBA διοργανώνει ένα ετήσιο 3×3 World Tour, Παγκόσμια και Ηπειρωτικά Κύπελλα. Ολυμπιακό άθλημα έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκυο 2020 όπου το χρυσό μετάλλιο στους άνδρες κατέκτησε η Λετονία ενώ στις γυναίκες οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έχει εθνικές ομάδες 3x3 ανδρών, γυναικών, U23 και U17. To 3x3 ανεβαίνει συνεχώς όπως φαίνεται από την ανταπόκριση των αθλητών, των σωματείων, του ευρύτερου αθλητικού κοινού, όσο και από την άνοδο της χώρας και των εθνικών μας ομάδων στην κατάταξη της FIBΑ. Αυτό πιστοποιείται και από την πρόσφατη πρόκριση της Εθνική Ομάδας Γυναικών U23 στο Παγκόσμιο Κύπελλο 3×3.

tags: