1. Home
  2. Νέα
  3. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το έργο ZeroFoodWaste
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το έργο ZeroFoodWaste

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το έργο ZeroFoodWaste

0

Το έργο ZeroFoodWaste, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Θεσσαλονίκης. Στόχος του ήταν η ανάδειξη των αρχών της κυκλικής οικονομίας και η προαγωγή της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των τροφικών αποβλήτων, μέσω της ενημέρωσης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του κοινού.

Το έργο εστίασε σε μία σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δράσεις προβολής με βασικό μήνυμα «Τα απόβλητα τροφίμων δεν είναι για πέταμα». Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις σε προσκοπικά συστήματα, πανεπιστημιακά μαθήματα και δημιουργήθηκε ένα επισκέψιμο θεματικό πάρκο στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη, παρέχοντας πρακτικά παραδείγματα εφαρμογών της κυκλικής οικονομίας.

Το έργο είχε ως κεντρικό ορόσημο τη συλλογή αποβλήτων τροφίμων  από την Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, όπου διανεμήθηκαν φυλλάδια με πληροφορίες για τους κινδύνους της συσσώρευσης τροφικών αποβλήτων και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δημιουργούν. Με την τοποθέτηση καφέ κάδων στη Λέσχη, επιτεύχθηκε η συλλογή άνω των 100 κιλών αποβλήτων τροφίμων σε ημερήσια βάση, καταδεικνύοντας τη σημασία της ορθής διαχείρισής τους. Τα απόβλητα μεταφέρθηκαν στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ όπου μέσω ειδικής επεξεργασίας αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή πράσινης ενέργειας (βιοαέριο) και εδαφοβελτιωτικών. Τα εδαφοβελτιωτικά με τη σειρά τους χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια πάνω από 3000 ανθοκομικών φυτών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου, διοργανώθηκαν μεγάλες εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, όπως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην πλατεία Αριστοτέλους, προσελκύοντας το ευρύ κοινό και προβάλλοντας την αξιοποίηση των τροφικών αποβλήτων. Οι δράσεις αυτές κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να το εξοικειώσουν με την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Ειδικότερα, στην μεγάλη εκδήλωση στην Πλατεία Αριστοτέλους, διανεμήθηκαν δωρεάν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης τα ανθοκομικά φυτά που λιπάνθηκαν με το βιολογικό εδαφοβελτιωτικό από απόβλητα τροφίμων.

Τέλος, το έργο ZeroFoodWaste διοργάνωσε τρία workshops, με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την εκμάθηση τεχνικών επαγγελματικής σταδιοδρομίας, την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών για την αξιοποίηση των τροφικών αποβλήτων και την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων του έργου. Η ευρεία συμμετοχή και η θετική ανταπόκριση των συμμετεχόντων καταδείκνυαν την επιτυχία του έργου στην προώθηση της κυκλικής και της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Στο σύνολό του το έργο ZeroFoodWaste κατάφερε να καταστήσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας ορατές και κατανοητές, θέτοντας τις βάσεις για ένα μέλλον όπου η αειφορία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ευαισθητοποιώντας παράλληλα και ενημερώνοντας την κοινωνία για τη σημασία της ορθής διαχείρισης των τροφικών αποβλήτων.