1. Home
  2. Νέα
  3. HELLENiQ ENERGY: Η έξοδος από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
HELLENiQ ENERGY: Η έξοδος από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

HELLENiQ ENERGY: Η έξοδος από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

0

«Ή θα την εξαγοράσω ή θα τη συγχωνεύσω ή θα την πουλήσω. Δεν γίνεται να τρέχω σε έναν δρόμο με δύο οχήματα, κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης τον περσινό Δεκέμβριο, αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου ο όμιλος συμμετέχει με 35%. Είχε μάλιστα εκτιμήσει τότε ότι «σε διάστημα ενός εξαμήνου τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση».

Σε συμφωνία για την εξαγορά από το Δημόσιο του μεριδίου της HelleniQ Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρεται να έχουν έρθει οι δύο μέτοχοι, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο με 65% και η HelleniQ Energy με 35%. Απώτερος σκοπός της  συμφωνίας αυτής είναι αφενός το δημόσιο να έχει πλήρη ορατότητα και ευελιξία κινήσεων για την εταιρεία και αφετέρου η Helleniq Energy να απεμπλακεί από τη συμμετοχή της στην εταιρεία. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας μέσα στον Ιούλιο, χωρίς να αποκλείεται να ανακοινωθεί και νωρίτερα, πιθανότατα στη γενική συνέλευση των μετόχων της HELLENiQ ENERGY, που έχει οριστεί για την Πέμπτη (27 Ιουνίου).

Η έξοδος από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της HELLENiQ ENERGY τα τελευταία χρόνια, που υπαγορεύτηκε κυρίως από το γεγονός ότι η δραστηριότητά της είναι ευθέως ανταγωνιστική με τη δραστηριότητα της Elpedison στην οποία η HELLENiQ ENERGY συμμετέχει από κοινού με την ιταλική Edison. Η συγκυρία ωστόσο στην οποία επιτυγχάνεται, τη συνδέει αναπόφευκτα με μια συνολικότερη στρατηγική εταιρικής αναδιάρθρωσης του ομίλου που διαφαίνεται να έχει δρομολογήσει ο όμιλος Λάτση ως μεγαλομέτοχος της εταιρείας, στο πλαίσιο ενός επανασχεδιασμού των δραστηριοτήτων του εντός και εκτός της χώρας.

Οι δύο μέτοχοι (Paneuropean 40,41% και ΤΑΙΠΕΔ 31,8%) φέρονται να σχεδιάζουν ένα δεύτερο placement το φθινόπωρο για τη διάθεση ενός ακόμη ποσοστού 15%-20% του μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ ENERGY, ύστερα από αυτό του περασμένου Δεκεμβρίου όπου διέθεσαν μέσω του Χρηματιστηρίου ποσοστό 11%, κίνηση που «διαβάστηκε» από την αγορά ως πρόθεση αποεπένδυσης του ομίλου Λάτση από τον τομέα της ενέργειας.

Το σενάριο της αποεπένδυσης ενισχύθηκε από τη φημολογία για είσοδο της Metlen στον ενεργειακό όμιλο, με αφορμή και τη συμμετοχή του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο placement του Δεκεμβρίου, μέσω του οποίου διασφάλισε ποσοστό 1% αλλά και την επιβεβαίωση από πλευράς του στη γενική συνέλευση της Metlen για είσοδο στη HELLENiQ ENERGY σε περίπτωση που οι δύο μέτοχοι αποφασίσουν να πουλήσουν. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας προοπτικής η παράλληλη αποχώρηση από το προβληματικό σήμερα και με σημαντικά βαρίδια χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο πλήρης έλεγχος της Elpedison με την επιδιωκόμενη εξαγορά του 50% που κατέχει η Edison, ανεβάζουν την αξία της εταιρείας και υπόσχονται μεγαλύτερα έσοδα.

Για τη ΔΕΠΑ το 2023 ήταν μία ζημιογόνος χρήση, που έκλεισε με αρνητική λειτουργική κερδοφορία ύψους 10 εκατ. έναντι EBITDA 111 εκατ. το 2022, καθώς και ζημίες μετά από φόρους ύψους 6 εκατ. έναντι καθαρών κερδών 84 εκατ. το 2022. To 2024 αναμένεται να είναι μία πολύ χειρότερη χρονιά, καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου συνεχίζει να ακολουθεί πτωτική πορεία, έπειτα από πτώση 10,3% πέρυσι και σε συνέχεια μιας «βουτιάς» 19,2% το 2022.

Πάνω από την εταιρεία επικρέμονται απαιτήσεις της Gazprom ύψους 400 εκατ. για ρήτρες take or pay τη διετία 2021-2022, για τις οποίες η ΔΕΠΑ έχει προσφύγει στη Διαιτησία. Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν οι ακροάσεις στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης, με την ελληνική εταιρεία να προσβλέπει σε μια θετική απόφαση, αξιολογώντας πέρα από το βασικό επιχείρημα της καταστρατήγησης της σύμβασης από πλευράς της Gazprom στο σκέλος της τιμολόγησης και το συνολικότερο αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη για τη ρωσική εταιρεία, αλλά και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα υπέρ ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν προσφύγει σε διαιτησίες για διαφορές με την Gazprom.

Μέσα στους επόμενους μήνες και το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο θα φανεί εάν η HELLENiQ ENERGΥ θα παραμείνει στην αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που θα κριθεί από τα αποτελέσματα της δημοπρασίας προσφορών με την Edison για τον έλεγχο της Elpedison. Πιθανή αποχώρηση, κάτι που θα εξαρτηθεί από το ποσό που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι δύο μέτοχοι για το 50% της Elpedison, θα σηματοδοτήσει –σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις– ταχεία αποεπένδυση του ομίλου Λάτση από τον ενεργειακό τομέα.

Mια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά. Η αλλαγή χεριών του ενός εκ των δύο διυλιστηρίων της χώρας και ταυτόχρονα ενός εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων θα επιταχύνει την πορεία συγκέντρωσης του κλάδου, που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωταγωνιστές τις καθετοποιημένες εταιρείες και συγκεκριμένα τη ΔΕΗ, τη Metlen και τη Motor Oil.

Αδιευκρίνιστη παραμένει για την αγορά η στάση που θα κρατήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το χαρτοφυλάκιο της «Ηρων» μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη Masdar, ενώ καταλυτικά στη διαμόρφωση του νέου τοπίου θα λειτουργήσουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας μετά την αποχώρηση της HELLENiQ ENERGΥ.

Η θυγατρική «Φυσικό Αέριο», με παρουσία στη λιανική φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το υγιές χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας για το οποίο αναμένεται να κονταροχτυπηθούν οι μεγάλοι όμιλοι σε περίπτωση απόσχισης και αυτόνομης πώλησης. Σε περίπτωση ενιαίας πώλησης, πληροφορίες φέρουν τα συναρμόδια υπουργεία να δέχονται εισηγήσεις για εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας από τη ΔΕΗ, η οποία λόγω των μεγάλων καταναλώσεων στις μονάδες φυσικού αερίου που λειτουργεί μπορεί να «σηκώσει» το βάρος της σύμβασης με την Gazprom που λήγει το 2026 ή και να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα σύμβαση, αφού και η ίδια βρίσκεται σε άμεση σχέση με τη ρωσική εταιρεία μετά την εξαγορά του 50% του συμβολαίου τoυ ομίλου Κοπελούζου.

Οι αναταράξεις δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη Zeniθ, θυγατρική του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ, με δραστηριότητα στην προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η ιταλική εταιρεία, που βολιδοσκοπήθηκε τελευταία από δύο ελληνικούς ομίλους για εξαγορά, φαίνεται να επιμένει στον δρόμο της αυτόνομης δραστηριότητας τουλάχιστον για όσο διάστημα η θυγατρική της συνεχίζει να προσφέρει κέρδη.

Τα σχέδιά της για την ελληνική αγορά θα ξεδιπλώσει η έτερη ιταλική εταιρεία, η Εdison, στην περίπτωση που επικρατήσει στη διαμάχη με τη HELLENiQ ENERGY για τoν πλήρη έλεγχο της Elpedison. Η ιταλική εταιρεία με παρουσία στην Ελλάδα σχεδόν 20 χρόνια φέρεται να έχει διαμηνύσει προς τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι δεν προτίθεται να φύγει από τη χώρα.

Σχετική απόφαση φέρεται να έχει πάρει και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενόψει της ανταλλαγής προσφορών που επίκεινται μέσα στο καλοκαίρι με τη HELLENiQ ENERGΥ.

Οι προσφορές θα ακολουθήσουν ένα είδος δημοπρασίας μέσω μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας. Κάθε πλευρά θα έχει περιθώριο τριών τεσσάρων ημερών για να υποβάλει αντιπροσφορά. Τα διοικητικά συμβούλια κάθε εταιρείας θα έχουν ορίσει από πριν το εύρος στο οποίο θα κυμανθεί το ύψος των προσφορών, βάσει μιας αποτίμησης που έχει ήδη γίνει.