1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Πρόταση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης παίρνει το πράσινο φως
Πρόταση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης παίρνει το πράσινο φως

Πρόταση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης παίρνει το πράσινο φως

0

Σε σημαντική εξέλιξη για τον ενεργειακό τομέα της Κύπρου, το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του σε μια πρόταση που αποσκοπεί στην τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να δοθεί το απόγευμα, όπου θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες της απόφασης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) προχώρησε σε τροποποίηση δύο σχετικών ρυθμιστικών αποφάσεων.

Ένα από τα κεντρικά σημεία της συμφωνίας αφορά την κατανομή του γεωπολιτικού ρίσκου, το οποίο προτείνεται να μοιραστεί ισότιμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δηλαδή σε ποσοστό 50% η κάθε μία.

Τα τρία σημεία της συμφωνίας

1. Να ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ έσοδα ύψους 125 εκατ. ευρώ, αντί για 200 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου.

Η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι το κόστος αυτό θα το καλύψει από έσοδα ρύπων, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα που δικαιούται ο ΑΔΜΗΕ θα κεφαλαιοποιηθούν και θα ανακτηθούν με την εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

2. Να εισέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία μέτοχος στην ηλεκτρική διασύνδεση Great SeaInterconnector.

Σήμερα μοναδικός μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει και την ευθύνη υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Με βάση τη συμφωνία η Λευκωσία θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ.

3. Να αυξήσει η Ελλάδα το ποσοστό της γεωπολιτικής εγγύησης για την υλοποίηση του έργου του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία ανάμεσα στις δύο χώρες για την παροχή γεωπολιτικής εγγύησης στην ασφάλεια του έργου διαμορφώνεται στο 50 – 50 με την Ελλάδα να αυξάνει τη σχετική συμμετοχή της.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα βρέθηκε, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Stéphane Séjourné ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του υπογράμμισε την κοινή αντίληψη των δύο χωρών για τη γεωστρατηγική σημασία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Μεσογείου. «Οι γαλλικές και ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως η «Ένωση για τη Μεσόγειο» και το «MED9», είναι ενδεικτικές της σημασίας που οι δύο χώρες αποδίδουν στην περιφερειακή συνεργασία και τον περιφερειακό διάλογο», συμπλήρωσε.