Κολομβία: 40 δισ. για πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης
Η Κολομβία πρόκειται να ανακοινώσει ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 40 δισ. δολαρίων με στόχο την αντικατάσταση των εσόδων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων που αναμένεται να μειωθούν μετά τον τερματισμό των νέων ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα πριν από δύο χρόνια.
Η Σουζάνα Μουχαμάντ, υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας, δήλωσε σε συνέντευξή της κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας για το Κλίμα της Νέας Υόρκης ότι θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο σε οικονομική έκθεση στις 2 Οκτωβρίου. Ελπίζει ότι έως και 10 δισ. δολάρια θα προέλθουν από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ανεπτυγμένες χώρες.
«Όλο αυτό είναι ένας τεράστιος οικονομικός μετασχηματισμός», δήλωσε ο Μουχαμάντ. «Το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων είναι γύρω από την ανάπτυξη τομέων που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν να αντικαθιστούν τα έσοδα από το πετρέλαιο». Πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα διατεθούν σε λύσεις για το κλίμα που βασίζονται στη φύση, στην καθαρή ενέργεια και στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, καθώς και σε έργα που βελτιώνουν τις γεωργικές πρακτικές και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα.
Η Μουχάμαντ θα συναντηθεί με αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα για να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας ήδη από τις 21 Οκτωβρίου, όταν η Κολομβία θα φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα που ονομάζεται COP16.
Η Μουχαμάντ δήλωσε ότι το πακέτο θα μιμηθεί τις Συμπράξεις Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης (JETPs) που έχουν υπογραφεί μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και του Βιετνάμ, της Νότιας Αφρικής, της Σενεγάλης και της Ινδονησίας. Αυτές αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης των χωρών αυτών από τον άνθρακα μέσω της πρόωρης απόσυρσης των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, οι συμφωνίες έχουν δυσκολευτεί εν μέσω πολιτικών διαιρέσεων μεταξύ των υπουργείων στις χώρες-δέκτες και της βαριάς γραφειοκρατίας. Αν η Μουχαμάντ καταφέρει να σφυρηλατήσει μια συμφωνία «τύπου JETP», όπως την περιέγραψε, θα γίνει με μια νέα προσέγγιση όπου οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο τόσο από πλευράς χρηματοδότησης όσο και από πλευράς τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης.
Η συμφωνία της Κολομβίας θα διατεθεί από τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, με τις ΗΠΑ να παίζουν έναν άτυπο ρόλο ως κύριος συντονιστής, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Άλλες χώρες, όπως το Μαρόκο και οι Φιλιππίνες, έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για παρόμοιες συμφωνίες, αλλά βρίσκονται πιο πίσω στη διαδικασία, δήλωσαν οι άνθρωποι αυτοί.
Δεν είναι σαφές εάν και πώς θα συμμετέχουν ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, γεγονός που αποτελεί απόκλιση από ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά των αρχικών JETP. Αυτά προϋπέθεταν τη συμμετοχή της Glasgow Financial Alliance for Net Zero, μιας παγκόσμιας κοινοπραξίας της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, η οποία δεσμεύτηκε να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Κολομβία συγκαταλέγεται μεταξύ των 13 χωρών που έχουν προσυπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Ορυκτών Καυσίμων, η οποία ζητά τον τερματισμό της επέκτασης νέων έργων ορυκτών καυσίμων – κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι απαραίτητο για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Όμως η οικονομία της αγωνίζεται αφού οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά σε όλους τους τομείς πέρυσι και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε λιγότερο από 1%.
Η χώρα μάχεται επίσης με πυρκαγιές και αντιμετωπίζει ελλείψεις νερού. Συν τοις άλλοις, η Κολομβία αναμένει ενεργειακές ελλείψεις και έχει αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής ακριβού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, είναι προσηλωμένη στο σχέδιό της να μην εκδώσει νέες άδειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο Μουχαμάντ. Το πετρέλαιο και ο άνθρακας αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της Κολομβίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Μουχαμάντ ελπίζει ότι άλλες χώρες θα βοηθήσουν την Κολομβία να ακολουθήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα. «Αυτό είναι ένα τεράστιο έργο για τη χώρα μας», δήλωσε.