ΗΠΑ εξετάζουν την εξαγωγή μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων στην Νοτιοανατολική Ασία: Μια κίνηση γεωπολιτικής σημασίας
Η Ουάσιγκτον φαίνεται να επιταχύνει τις προσπάθειές της να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, και μάλιστα με έναν τρόπο που θα μπορούσε να ανατρέψει τα υφιστάμενα ενεργειακά δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο φως, οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εξάγουν μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMRs) σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η πυρηνική ενέργεια κερδίζει και πάλι έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, καθώς εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Τα πρώτα κράτη που φέρεται να ενδιαφέρονται για την απόκτηση αυτών των αντιδραστήρων είναι η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες. Οι χώρες αυτές, αν και παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, έχουν επιδιώξει εδώ και χρόνια να διατηρήσουν ισορροπίες στις σχέσεις τους με το Πεκίνο. Ωστόσο, η αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, ειδικά μετά τις πρόσφατες εντάσεις με τις Φιλιππίνες, φαίνεται να ωθεί αρκετές χώρες της περιοχής να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές.
Η ενεργειακή μετάβαση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας θεωρείται κρίσιμη, καθώς εκεί βρίσκονται ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ηγεσίες των κρατών της περιοχής έχουν εξασφαλίσει σημαντικά ποσά για επενδύσεις στην απανθρακοποίηση των δικτύων τους, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες τους.
Οι Φιλιππίνες έχουν ήδη ανακοινώσει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου τους, με ορίζοντα το 2032. Παράλληλα, το Βιετνάμ και η Ινδονησία εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής δικών τους μονάδων. Ωστόσο, οι συμβατικοί αντιδραστήρες μειονεκτούν έναντι των SMRs, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν και να τεθούν σε λειτουργία πολύ πιο εύκολα, με αρκετά μικρότερο κόστος και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην έρευνα των SMRs προκειμένου να καταστήσει την τεχνολογία εμπορικά βιώσιμη. Η χρήσης τους για διπλωματικούς σκοπούς θα προσέφερε ένα ακόμα βέλος στην φαρέτρα της Ουάσιγκτον, καθώς η αμερικανική ηγεσία προσπαθεί να οικοδομήσει μία διευρυμένη συμμαχία έναντι της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.